Appartementen Centrum Kerkdriel

Wat voor type verhuurder ben jij?

Geschreven op: juni 2, 2021
In dit blogbericht leg ik uit wat een verhuurhypotheek is.

Wat voor type verhuurder ben jij?

In mijn andere blogberichten ben je de begrippen consument en professional al eerder tegengekomen. Wat er met deze begrippen wordt bedoeld. En hoe je erachter kunt komen wat voor type verhuurder jij bent, lees je in dit blogbericht.

Koop je een woning om zelf in te wonen dan sluit je een woninghypotheek af. Als je een woning koopt om te verhuren dan sluit je een verhuurhypotheek. Bij een woninghypotheek heb je toestemming nodig om te mogen verhuren. Heb je een verhuurhypotheek? Dan ben je verplicht om te verhuren.

Hoeveel je kunt lenen hangt af van de waarde van de woning en de hoogte van de huur. Maar ook wat voor type verhuurder je bent, is van invloed op wat je kunt lenen. In dit blogbericht lees je wat het verschil is tussen een ervaren en een onervaren vastgoedbelegger.

 

Koop je voor het eerst een woning om te verhuren?

Als je voor het eerst een woning koopt om te verhuren dan word je gezien als een beginnend vastgoedbelegger. Een bank beoordeelt je aanvraag dan als consument. Dat betekent dat er is dan sprake van consumenten bescherming.

De wetgever heeft aangegeven dat er in dat geval ook rekening wordt gehouden met je inkomen uit loondienst, onderneming of pensioen en met de woonlasten van de woning waar jezelf woont.

De banken die deze methode toepassen, zijn strenger in de beoordeling van een hypotheekaanvraag. Doordat de banken hierdoor minder risico lopen, bieden ze je een lagere hypotheekrente aan. Je zult zien dat de rente bij deze banken lager ligt dan bij de banken die je zien als ervaren vastgoedbelegger.

 

Wanneer ben je een ervaren vastgoedbelegger?

Heb je ervaring met het verhuren van vastgoed? Dan ziet een een bank je als professional. Vanaf 3 woningen in de verhuur ben je een ervaren vastgoedbelegger. De bank ziet je dan als professional. Er zijn ook banken die zien je pas vanaf 5 woningen in de verhuur als een professional. Dit is de groep banken die alleen verhuurhypotheken verstrekken aan beginnend vastgoedbeleggers.

Met behulp van onderstaand schema stel je eenvoudig voor jezelf vast wat voor type vastgoedbelegger je bent,

 

Dit stroomschema heb ik samen met De Financiรซle Makelaar ontwikkeld. De Financiรซle Makelaar is de specialist op het gebied van bemiddeling in verhuurhypotheken. De Financiรซle Makelaar bemiddelt voor alle banken. Door gebruik te maken van hun dienstverlening kan ik alle banken aanbieden. Zo zorg ik ervoor dat je de beste verhuurhypotheek kunt afsluiten die past bij jou situatie.

 

Wat is het verschil tussen een consument en professional?

Ben je consument dan houdt de bank rekening met de hoogte van je inkomen en je woonlasten. Voor het betalen van de verhuurhypotheek ben je niet volledig afhankelijk van de huurinkomsten. De bank loopt een kleiner risico. Je betaalt dan een lagere rente.

Sluit je als professional een verhuurhypotheek af dan betaal je een hogere rente. Of je de lasten kunt betalen is volledig afhankelijk van de huurinkomsten. Dit is voor de bank een groter risico. Voor dit hoger risico betaal je de bank een hogere rente.

Vraag je als consument een verhuurhypotheek aan dan heeft de bank meer documenten van je nodig. Je levert je inkomensgegevens aan. En je levert een overzicht aan van je woonlasten. Je bent verplicht om een taxatierapport te laten maken. De marktwaarde in verhuurde staat en de markthuur toon je aan met het taxatierapport. Op basis van deze gegevens bepaalt de bank de hoogte van je verhuurhypotheek.

Ben je een professional? Dan is je inkomen en de hoogte van je woonlasten niet van belang. Je laat een uitgebreid taxatierapport opstellen. Uit dit rapport blijkt de marktwaarde in verhuurde staat en hoogte van de verwachte huuropbrengst. Je maximale verhuurhypotheek hangt hier vanaf.

Je huuropbrengst moet voldoende zijn om de lasten van de verhuurhypotheek te betalen. Een bank heeft hier een formule voor. De afkorting van deze formule is de DSCR-ratio. Je berekent deze formule door de huur te delen door de lasten van de verhuurhypotheek. De uitkomst van deze formule is minimaal 1,10.

Vervolgens mag je maximaal 80 – 85 procent van de marktwaarde in verhuurde staat lenen.ย Een bank noemt dit de maximale schuld-marktwaarde verhouding.

Wat voor type verhuurder ben jij?

Je kunt met het stroomschema voor jezelf vaststellen of je een beginnend of een ervaren vastgoedbelegger bent. Heb je nog geen ervaring? Stel aan de hand van stroomschema voor jezelf vast of je de ambitie hebt om een ervaren vastgoedbelegger te worden.

Ben je beginnend vastgoedbelegger dan kun je als consument een verhuurhypotheek afsluiten. Je profiteert dan van de lage rente. Verhuur je 3 of meer woningen dan ben je professional. Je sluit dan als professional een verhuurhypotheek af. Verwacht je binnen 2 a 3 jaar door te groeien naar je 3e verhuurde woning dan kun je kiezen of je als consument of als professional een verhuurhypotheek aanvraagt.

Wil je weten wat voor jou de best passende verhuurhypotheek is? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen welke verhuurhypotheek bij jou situatie past.

 

Laatste blogberichten

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een โ€˜โ€™Advieskeuze Topselectieโ€™โ€™. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Je hebt een woning gevonden, die jij graag wilt kopen. Je wilt daarom een bod uitbrengen op deze woning, maar hebt daarvoor een brief nodig. Je weet misschien niet wat er in deze brief moet komen te staan.

Daarom heb ik een voorbeeldbrief gemaakt waarmee jij een bod kan uitbrengen. Je kunt deze gratis downloaden, invullen en versturen.

Als erkend hypothecair planner vertel ik ook wat je allemaal moet weten voor je een bod kunt uitbrengen. Je kunt ook meteen even een gratis gesprek met mij inplannen.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Roel in de Advieskeuze Topselectie 2023

Bij het samenstellen van de topselectie zijn โ€˜โ€™alle actieve financieel advieskosten in Nederland door strenge filters van Advieskeuze gegaanโ€™โ€™. Daarbij is gekeken naar de reviews, de online presentatie van het bedrijf en de zichtbaarheid van medewerkers.

Roel Wonders is heeft deze strenge filters doorstaan en is opgenomen in de Topselectie van 2023 van Advieskeuze.

Award winnaar advieskeuze topselectie 2023

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Stel een vraag en ik reageer binnen 1 werkdag.

3 + 1 =

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *