Appartementen Centrum Kerkdriel

Wat voor type verhuurder ben jij?

Geschreven op: juni 2, 2021
In dit blogbericht leg ik uit wat een verhuurhypotheek is.

Wat voor type verhuurder ben jij?

In mijn andere blogberichten ben je de begrippen consument en professional al eerder tegengekomen. Wat er met deze begrippen wordt bedoeld. En hoe je erachter kunt komen wat voor type verhuurder jij bent, lees je in dit blogbericht.

Koop je een woning om zelf in te wonen dan sluit je een woninghypotheek af. Als je een woning koopt om te verhuren dan sluit je een verhuurhypotheek. Bij een woninghypotheek heb je toestemming nodig om te mogen verhuren. Heb je een verhuurhypotheek? Dan ben je verplicht om te verhuren.

Hoeveel je kunt lenen hangt af van de waarde van de woning en de hoogte van de huur. Maar ook wat voor type verhuurder je bent, is van invloed op wat je kunt lenen. In dit blogbericht lees je wat het verschil is tussen een ervaren en een onervaren vastgoedbelegger.

 

Koop je voor het eerst een woning om te verhuren?

Als je voor het eerst een woning koopt om te verhuren dan word je gezien als een beginnend vastgoedbelegger. Een bank beoordeelt je aanvraag dan als consument. Dat betekent dat er is dan sprake van consumenten bescherming.

De wetgever heeft aangegeven dat er in dat geval ook rekening wordt gehouden met je inkomen uit loondienst, onderneming of pensioen en met de woonlasten van de woning waar jezelf woont.

De banken die deze methode toepassen, zijn strenger in de beoordeling van een hypotheekaanvraag. Doordat de banken hierdoor minder risico lopen, bieden ze je een lagere hypotheekrente aan. Je zult zien dat de rente bij deze banken lager ligt dan bij de banken die je zien als ervaren vastgoedbelegger.

 

Wanneer ben je een ervaren vastgoedbelegger?

Heb je ervaring met het verhuren van vastgoed? Dan ziet een een bank je als professional. Vanaf 3 woningen in de verhuur ben je een ervaren vastgoedbelegger. De bank ziet je dan als professional. Er zijn ook banken die zien je pas vanaf 5 woningen in de verhuur als een professional. Dit is de groep banken die alleen verhuurhypotheken verstrekken aan beginnend vastgoedbeleggers.

Met behulp van onderstaand schema stel je eenvoudig voor jezelf vast wat voor type vastgoedbelegger je bent,

 

Dit stroomschema heb ik samen met De Financiรซle Makelaar ontwikkeld. De Financiรซle Makelaar is de specialist op het gebied van bemiddeling in verhuurhypotheken. De Financiรซle Makelaar bemiddelt voor alle banken. Door gebruik te maken van hun dienstverlening kan ik alle banken aanbieden. Zo zorg ik ervoor dat je de beste verhuurhypotheek kunt afsluiten die past bij jou situatie.

 

Wat is het verschil tussen een consument en professional?

Ben je consument dan houdt de bank rekening met de hoogte van je inkomen en je woonlasten. Voor het betalen van de verhuurhypotheek ben je niet volledig afhankelijk van de huurinkomsten. De bank loopt een kleiner risico. Je betaalt dan een lagere rente.

Sluit je als professional een verhuurhypotheek af dan betaal je een hogere rente. Of je de lasten kunt betalen is volledig afhankelijk van de huurinkomsten. Dit is voor de bank een groter risico. Voor dit hoger risico betaal je de bank een hogere rente.

Vraag je als consument een verhuurhypotheek aan dan heeft de bank meer documenten van je nodig. Je levert je inkomensgegevens aan. En je levert een overzicht aan van je woonlasten. Je bent verplicht om een taxatierapport te laten maken. De marktwaarde in verhuurde staat en de markthuur toon je aan met het taxatierapport. Op basis van deze gegevens bepaalt de bank de hoogte van je verhuurhypotheek.

Ben je een professional? Dan is je inkomen en de hoogte van je woonlasten niet van belang. Je laat een uitgebreid taxatierapport opstellen. Uit dit rapport blijkt de marktwaarde in verhuurde staat en hoogte van de verwachte huuropbrengst. Je maximale verhuurhypotheek hangt hier vanaf.

Je huuropbrengst moet voldoende zijn om de lasten van de verhuurhypotheek te betalen. Een bank heeft hier een formule voor. De afkorting van deze formule is de DSCR-ratio. Je berekent deze formule door de huur te delen door de lasten van de verhuurhypotheek. De uitkomst van deze formule is minimaal 1,10.

Vervolgens mag je maximaal 80 – 85 procent van de marktwaarde in verhuurde staat lenen.ย Een bank noemt dit de maximale schuld-marktwaarde verhouding.

Wat voor type verhuurder ben jij?

Je kunt met het stroomschema voor jezelf vaststellen of je een beginnend of een ervaren vastgoedbelegger bent. Heb je nog geen ervaring? Stel aan de hand van stroomschema voor jezelf vast of je de ambitie hebt om een ervaren vastgoedbelegger te worden.

Ben je beginnend vastgoedbelegger dan kun je als consument een verhuurhypotheek afsluiten. Je profiteert dan van de lage rente. Verhuur je 3 of meer woningen dan ben je professional. Je sluit dan als professional een verhuurhypotheek af. Verwacht je binnen 2 a 3 jaar door te groeien naar je 3e verhuurde woning dan kun je kiezen of je als consument of als professional een verhuurhypotheek aanvraagt.

Wil je weten wat voor jou de best passende verhuurhypotheek is? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen welke verhuurhypotheek bij jou situatie past.

 

Laatste blogberichten

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiplomaโ€™s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiรซle scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn โ€“ en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze en trustoo โ€“ onafhankelijk platforms die consumenten helpen met het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.