Christian Bouter Roel Wonders Advieskeuze topselectie 2023

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Geschreven op: juni 14, 2024
Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Waarom is goed hypotheekadvies zo belangrijk?

Het afsluiten van een hypotheek is één van de grootste financiële beslissingen uit jouw leven.

Het afsluiten van een hypotheek gaat samen met hele hoge bedragen en lange looptijden, vaak van 20 of 30 jaar. De beslissingen die je neemt tijdens het afsluiten van een hypotheek hebben dus invloed op jouw hele leven.

Goed hypotheekadvies is daarom onbetaalbaar.

Want goede keuzes zorgen voor een beter financieel leven, terwijl slechte keuzes het leven financieel moeilijker kunnen maken. Daarom is het zo belangrijk om een goede hypotheekadviseur te vinden, maar wat is een goede adviseur?

1. Diploma’s

Je kunt in Nederland niet zomaar hypotheekadviseur worden. Het is een gespecialiseerd beroep. Gekeken naar de opleiding van hypotheekadviseurs zijn er 3 niveaus:

1. Hypotheekadviseur in loondienst

Een hypotheekadviseur in loondienst moet WFT Basis, WFT Hypothecair Krediet en WFT Vermogen hebben. Deze adviseurs hebben geen eigen vergunning nodig, maar kunnen op de AFM-vergunning van hun werkgever/opdrachtgever werken.

2. Hypotheekadviseur met eigen vergunning:

Hypotheekadviseurs die zelfstandig op hun eigen AFM-vergunning willen werken, hebben niet alleen deze WFT-diploma’s nodig, maar moeten ook een HBO diploma hebben.

Deze adviseurs zijn onafhankelijk, omdat ze alle keuzes zelf mogen maken. Omdat deze adviseurs onder een eigen vergunning werken hebben ze ook een grotere verantwoordelijkheid, waardoor ze vaak professioneler zijn.

Je kunt in het register van het AFM controleren of een adviseur een AFM-vergunning heeft. Bekijk hier mijn AFM-vergunning.

3. Erkend Hypothecair Planner

Sommige adviseurs willen het hoogste niveau bereiken, waardoor ze zich specialiseren tot Erkend Hypothecair Planner (EHP). Hypotheekadviseurs met de titel ”Erkend Hypothecair Planner (EHP)” behoren tot de top van de Nederlandse hypotheekwereld.

Je kunt ervan uitgaan dat hypotheekadviseurs met deze titel beter is dan de hypotheekadviseur.

Ik heb in 2009 de HBO studie Management Economie en Recht behaald.

In 2012-2013 ben ik afgestudeerd als Erkend Hypothecair Planner en heb ik het hoogst haalbare niveau als hypotheekadviseur.

Sinds 2020 ben ik ook Adviseur Duurzaam Wonen. Daarnaast heb ik een diploma in Balansanalyses voor zelfstandig ondernemers. Ik heb de WFT diploma’s Basis, Consumptief Krediet, Schade Particulier, Vermogen en Hypothecair Krediet.

Ik geef hypotheekadvies onder mijn eigen AFM-vergunning.

2. Veel ervaring

Ervaring zegt natuurlijk ook iets over hoe goed een adviseur is. Een ervaren adviseur heeft waarschijnlijk veel moeilijke hypotheekaanvragen gehad en deze opgelost.

Ervaren hypotheekadviseurs zijn daarom vaak beter in staat om te zoeken naar oplossingen wanneer een hypotheekaanvraag niet soepel loopt. Daarnaast zorgt een lange ervaring vaak ook voor goede connecties, waardoor bepaalde zaken bijvoorbeeld kunnen worden besproken met andere specialisten.

Ervaring betekent echter niet alleen lang actief zijn in de hypotheekwereld, maar bijvoorbeeld ook dat een adviseur in verschillende functies heeft gewerkt. Wanneer een adviseur bijvoorbeeld ooit bij een hypotheekverstrekker heeft gewerkt, weet die ook hoe hypotheekverstrekkers aanvragen beoordelen.

Van 2010 tot 2019 werkte ik als hypotheekspecialist bij De Financiële Makelaar en van 2019 tot 2021 was ik Business Development Manager bij VCN Hypotheekservice.

In deze functies adviseerde en begeleide ik andere hypotheekadviseurs bij het aanvragen van hypotheken. Daarnaast gaf ik trainen aan hypotheekadviseurs, vooral over maatwerk hypotheekaanvragen en verhuurhypotheken.

Sinds 2021 ben ik zelfstandig hypotheekadviseur en help ik mensen met onafhankelijk hypotheekadvies.

3. Onafhankelijk hypotheekadvies

Goede adviseurs geven onafhankelijk hypotheekadvies. Adviseurs die geen onafhankelijk maar afhankelijk advies geven zijn eigenlijk verkopers in plaats van adviseurs.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs hebben de volledige vrijheid om voor jou de beste hypotheek te kiezen. Daarbij wordt een onafhankelijk adviseur op geen enkele manier beïnvloed. Het enige doel is een hypotheek vinden met de beste voorwaarden en hypotheekrente. Daarbij worden goede vergelijkingen gemaakt tussen de rentes en voorwaarden van vele hypotheekverstrekkers.

Afhankelijk adviseurs, dus ‘’adviseurs’’ van banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING, geven dus géén onafhankelijk advies. Deze ‘’adviseurs’’ verkopen hun eigen hypotheken, zelfs als deze niet de beste voorwaarden en rente hebben.

Deze ‘’adviseurs’’ kunnen namelijk geen andere hypotheken aanbieden en moeten van hun werkgever zo veel mogelijk hypotheken verkopen.

Ik geef alleen volledig onafhankelijk advies. Ik sta in dienst van jou, niet van een hypotheekverstrekker.

Anders dan adviseurs van banken (en adviseurs die geen goede vergelijking maken), maak ik een complete vergelijking tussen de voorwaarden en rentes van vrijwel alle hypotheekverstrekkers. Ik zoek daarmee naar de beste voorwaarden en laagste rente. Ik ben eerlijk en onpartijdig. Het enige belang dat ik heb, is voor jou de beste hypotheek vinden. Ik krijg uiteindelijk alleen een vergoeding van jou en niet van hypotheekaanbieders.

4. Grote betrokkenheid

Het is een heel belangrijk kenmerk van een hypotheekadviseur. Goede adviseurs hebben een grote betrokkenheid bij jouw persoonlijke situatie. Ze willen zich echt verdiepen in jouw situatie en het beste advies geven – en dus niet alleen maar zo snel mogelijk een hypotheekadvies verkopen.

Een goede adviseur vindt het belangrijk om jouw financiële situatie goed in kaart te brengen via een financiële scan.

Goed om te weten: Je kunt een gratis financiële scan bij me aanvragen. Plan hiervoor een gratis adviesgesprek in.

Daarbij brengt de adviseur ook jouw wensen in kaart. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om een mooi, groot huis te hebben of is financiële vrijheid heel belangrijk voor je. Goede adviseurs helpen ook met de aankoop van een woning en helpen bijvoorbeeld bij het (over)bieden op een woning.

Ik vind het belangrijk om jouw woonwensen mogelijk te maken. Ik vind het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je na het afsluiten van de hypotheek nog een goed leven kunt leiden, zonder te veel moeite te hebben om de maandlasten te betalen. Ik vind dat jouw hypotheek niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar moet zijn – voor nu en in de toekomst.

5. Positieve reviews van klanten

Het is tegenwoordig makkelijker om een goede adviseur te vinden, omdat veel mensen reviews schrijven. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met je adviseur en hem goed begrijpt, maar reviews van klanten zeggen natuurlijk ook heel veel.

Je kunt kijken naar Google reviews of reviews van reviewplatform Advieskeuze.

Goed om te weten: Je kunt hier de reviews van mijn klanten bekijken op Advieskeuze.

Laatste blogberichten

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze en trustoo – onafhankelijk platforms die consumenten helpen met het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.