Waarschuwingsbrief van de bank verhuren huis zonder toestemming

Geschreven op: december 8, 2022
Je hebt een waarschuwingsbrief ontvangen van de bank. De bank is erachter gekomen dat jij jouw huis zonder toestemming aan het verhuren bent.

Het is natuurlijk even schrikken. Je wist misschien dat je je huis niet zomaar mocht verhuren, of misschien was je hier helemaal niet van op de hoogte.

Ik ben gespecialiseerd in hypotheken en verhuurhypotheken en kan helpen bij het oplossen van het probleem. Het is daarbij wel belangrijk om direct actie te ondernemen. Lees alles over dit probleem en plan z.s.m. een adviesgesprek met mij in in om dit probleem op te lossen...
Roel Wonders met brief van de bank
ย 

Huis verhuren zonder toestemming mag niet

Als je je huis hebt gekocht met een hypotheek โ€“ en dus een schuld hebt bij de bank โ€“ dan is het niet toegestaan om het huis zomaar te verhuren.

Vrijwel alle hypotheekaanbieders hebben namelijk een โ€˜โ€™zelfbewoningsplichtโ€™โ€™. Je moet dus zelf in het huis wonen en mag deze niet zomaar verhuren.

Daarnaast staat er in de hypotheekakte โ€“ een document met afspraken rondom de hypotheek – een โ€˜โ€™huurbedingโ€™โ€™. Hierin staat dat je toestemming moet vragen als je je huis wilt verhuren.

Soms moet er ook toestemming worden gevraagd aan de gemeente. Daarnaast moeten appartementseigenaren vaak ook toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaren.

Banken controleren op verhuren zonder toestemming

De reden dat banken controleren op het verhuren van huizen met een hypotheek, is omdat ze hun hypotheekvoorwaarden serieus nemen โ€“ en willen dat iedereen deze serieus neemt. Door te controleren of deze voorwaarden worden nageleefd, dwingen ze dit af.

De bank controleert ook op het verhuren zonder toestemming, omdat een huis dat verhuurd wordt voor meer risico zorgt. Wanneer er een normale hypotheek op het huis zit, dan loopt de bank dus een groter risico, bijvoorbeeld omdat de waarde van het huis daalt, zonder dat ze profiteren van de hogere rente van een verhuurhypotheek.

Het doel van de controle is dus ook om mensen die zonder toestemming verhuren, te stimuleren om hun bestaande, normale hypotheek over te sluiten naar een verhuurhypotheek โ€“ die dus ook bedoeld is voor het verhuren van huizen.

Hoe controleren banken op verhuur zonder toestemming?

2 onder 1 kapwoning Kerkdriel

Banken hebben verschillende manieren om verhuur zonder toestemming te controleren. Hieronder staan de 5 belangrijkste manieren:

1. Je post komt retour

Je woont zelf niet meer op het adres, maar krijgt nog wel post van de bank. Wanneer de bank de post retour krijgt, doet de bank onderzoek.

Wanneer banken onverwachts bellen, vertellen veel mensen de waarheid โ€“ en bevestigen dat ze de woning verhuren.

2. Je ontvangt huur via de bank waar de hypotheek loopt

De bankrekening waarop de huur wordt bijgeschreven, loopt bij dezelfde bank als waar de hypotheek loopt. Wanneer de bank ziet dat er huur wordt bijgeschreven, kunnen ze een onderzoek instellen.

3. Bank kijkt in het kadaster

Als je zelf een ander huis hebt gekocht en dus het oude huis hebt aangehouden om te verhuren, dan kan de bank dit zien in het kadaster. De bank kan zien op welk adres je bent ingeschreven.

4. Oversluiten verzekeringen

Het kan zijn dat jouw hypotheek en verzekeringen bij dezelfde aanbieder lopen.

Wanneer jij dan het adres voor de verzekeringen wijzigt – bijvoorbeeld de inboedelverzekering, de AVP en opstalverzekering – dan ziet de bank dat je niet meer op het adres woont.

De bank kan dan ook controleren wie er in jouw huis woont en of deze dus eventueel wordt verhuurd.

5. Bank onderzoekt via Google en Social Media

De bank kan onderzoek doen via Social media. Heb je bijvoorbeeld een bericht geplaatst waaruit blijkt dat je verhuisd bent?

6. Jouw huis op de website van de verhuurmakelaar

De bank heeft gezien dat je woning te huur wordt aangeboden op een website van verhuurmakelaar.

7. Je krijgt een huisbezoek

Dit komt minder vaak voor, maar banken die het in de voorwaarden hebben staan kunnen onverwachts op bezoek komen.

Dit probleem snel oplossen? Stuur me even een e-mail of bel me meteen op 0418-700550

Waarschuwingsbrief: verhuur van huis

In de waarschuwingsbrief staat dat de bank erachter is gekomen dat jij jouw huis aan het verhuren bent en dat dit tegen de regels is.

De bank verzoekt in de brief om de huurovereenkomst te beรซindigen en de huurder te vragen om het huis meteen te verlaten. Daarbij raden de meeste banken aan om de opzegging van de huurovereenkomst samen met de huurder te ondertekenen.

Je krijgt als verhuurder niet alleen een brief, maar de huurder krijgt vaak ook een brief van de bank. Op deze manier wordt ook de huurder op de hoogte gesteld dat het huis zonder toestemming wordt verhuurd.

Wanneer er sprake is van een misverstand, dan is het natuurlijk belangrijk om de bank meteen te bellen.

Laat altijd iets weten aan de bank. Wanneer jij niets laat weten, gaan de meeste banken ervan uit dat jij jouw huis dus verhuurt zonder toestemming en zullen ze actie ondernemen.

Waarschuwingsbrief verhuur huis SNS

Hieronder staat welke acties een bank kan ondernemen:

Wat nu?

Rijwoningen Vliert Den Bosch

Je hebt waarschijnlijk al in de waarschuwingsbrief gelezen dat er nu een aantal mogelijkheden zijn om dit probleem op te lossen. De meeste banken bieden 3 opties aan. Sommige banken zijn iets soepeler en bieden 4 opties aan.

Hieronder staan de 4 oplossingen:

1. Je lost de hypotheek volledig af met eigen geld

Als je je hypotheek volledig aflost met eigen geld, heb je niets meer met de bank te maken. Je kunt het huis dan verhuren, omdat er geen hypotheek meer op het huis zit. Soms moet er ook toestemming worden gevraagd aan de gemeente. Daarnaast moeten appartementseigenaren vaak ook toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaren.

Omdat de meeste mensen niet zomaar hun hele hypotheek kunnen aflossen, is dit vaak geen oplossing. Mensen die het geld wel hebben willen dit vaak niet in stenen stoppen, omdat ze daarmee minder geld achter de hand houden voor tegenslagen en omdat ze hun spaargeld op betere manieren kunnen investeren.

2. Hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om de bestaande, normale hypotheek over te sluiten naar een andere bank met een verhuurhypotheek. Dit is een hypotheek speciaal voor het verhuren van huizen en appartementen.

Steeds meer banken bieden zoโ€™n verhuurhypotheek aan, maar niet alle banken.

Je kunt de verhuurhypotheek niet zomaar afsluiten. Wanneer je een hypotheek hebt op het huis waar je zelf in woont, dan wordt bijvoorbeeld gekeken of je de maandlasten van de verhuurhypotheek kunt betalen.

Bekijk welke aanbieders een verhuurhypotheek hebben

3. Je verkoopt het huis en lost de hypotheek af

Je verkoopt de woning (met de huurder erin) en lost de volledige hypotheek af met de opbrengst van de hypotheek.

Houd er wel rekening mee dat een huis met een huurder erin, minder waard is. Huurders zijn in Nederland heel goed beschermd en dus niet zomaar uit huis te zetten.

De meeste mensen zijn op zoek naar een huis om zelf in te wonen, niet naar een huis om te verhuren (met een verhuurder erin). Omdat hier minder vraag naar is, neemt de waarde van een huis met huurder erin af.

Je krijgt vaak maar 6 weken de tijd om de woning te verkopen en de hypotheek af te lossen, voor de bank zelf overgaat tot een gedwongen verkoop.

Je wilt een gedwongen verkoop โ€“ die we ook wel โ€˜โ€™executieverkoopโ€™โ€™ noemen โ€“ voorkomen, omdat een huis dat gedwongen verkocht wordt minder geld oplevert.

ย 4. Je krijgt van de bank een verhuurhypotheek aangeboden

De meeste banken bieden deze oplossing niet aan (of kunnen deze niet aanbieden), maar sommige banken doen een voorstel om de normale hypotheek om te zetten in een verhuurhypotheek.

Deze hypotheek is anders dan de normale hypotheek. Verhuurhypotheken hebben andere voorwaarden en een hogere rente. Dat komt omdat banken meer risico lopen metย verhuurhypotheken en daar staat een hogere rente tegenover.

Hulp bij het oplossen van het probleem

Vrijstaande woning Kerkdriel

Probeer dit probleem niet zomaar zelf op te lossen, maar schakel hulp in van een specialist, zoals ik. Je wilt geen juridisch conflict hebben met een bank of een verkeerde keuze maken met serieuze financiรซle gevolgen. Je wordt ondertussen wel gedwongen om snel te handelen, omdat de bank dreigt met gedwongen verkoop.

Ik ben gespecialiseerd in hypotheken en vooral ook verhuurhypotheken. Daarom kan ik snel zien wat de beste oplossing is. Je voorkomt zo dat je je huis kwijtraakt of een keuze maakt met hele vervelende financiรซle gevolgen.

Stuur me even een e-mail of bel me meteen op 0418-700550

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiplomaโ€™s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiรซle scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn โ€“ en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.