Roel Wonders Strijps Eindhoven

Voordelen bij kopen van eerste woning

Geschreven op: mei 3, 2024
Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…

Eerste huis kopen valt niet mee

Starters hebben het niet makkelijk op de huidige woningmarkt. In maart 2024 was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande woning 432.000 euro.

Het is mogelijk om zo’n 4.7 keer het bruto jaarinkomen te lenen. Je moet dan dus ongeveer 90.000 euro per jaar verdienen om dit bedrag te kunnen lenen.

Het modaal inkomen in Nederland in 2024 ligt op 44.000 euro bruto per jaar. De meeste mensen verdienen dus geen 90.000 euro alleen en ook samen met een partner is dit een hoog inkomen.

Starters die hun eerste huis willen kopen, kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er een aantal voordelen, die het iets makkelijker maken om de eerste woning te kopen.

Goed om te weten: Benieuwd hoeveel jij precies kunt lenen, plan even een gratis gesprek met me in zodat ik dit even voor je kan berekenen.

1. Geen overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis

Overdrachtsbelasting is een eenmalige belasting over het kopen van een huis.

Deze belasting is 2% van de aankoopprijs van de woning. Voor een woning met de gemiddelde prijs van 432.000 euro zou de overdrachtsbelasting dus 8.640 euro zijn.

Vanaf 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting. Als je jouw eerste huis koopt, en voldoet aan de voorwaarden, dan hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen.

Je krijgt vrijstelling voor het betalen van de overdrachtsbelasting als:

  • Je jonger dan 35 jaar bent
  • Je nog geen gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling
  • Je een woning koopt van maximaal 510.00 euro

2. Eerste huis kopen met korting via het Nationaal Koopfonds

Wie in 2024 voor het eerste een woning koopt, krijgt te maken met een gestegen hypotheekrente, waarbij de maximale hypotheek lager wordt. Ondertussen zijn de huizenprijzen gestegen, terwijl starters vaak nog niet veel verdienen.

Daarom is in 2023 het Nationaal Koopfonds opgezet, waarbij starters een nieuwbouwwoning met korting kunnen kopen. Deze korting moet uiteindelijk worden terugbetaald, door een deel van de waardeontwikkeling te delen bij verkoop.

Je kunt in aanmerking kopen van het Nationaal Koopfonds als je minder dan 65.000 euro per jaar verdient en een woning van maximaal 355.000 euro koopt.

Lees meer over het Nationaal Koopfonds voor starters

3. Starterslening van het SVn

Sommige mensen die voor het eerst een huis kopen kunnen in aanmerking komen voor de SVn, wat staat voor ”Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten”.

Deze subsidieregeling maakt het mogelijk om jouw maximale hypotheek rentevrij te verhogen. Als je bijvoorbeeld 200.000 euro kunt lenen op basis van alle inkomsten die meetellen voor de hypotheek, dan kan de gemeente het maximale hypotheekbedrag aanvullen met 20.000 euro.

Je kunt dan bijvoorbeeld 220.000 euro lenen.

Gemeentes hebben verschillende voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze starterslening. Vaak wordt er gekeken naar jouw leeftijd, jouw vermogen en de prijs van de woning.

4. Sinds 2024 kunnen alleenstaande kunnen meer lenen

Als jij als alleenstaande jouw eerste woning koopt in 2024, dan is het doorgaans mogelijk om meer te lenen dan in 2023.

Alleenstaande die in 2024 meer dan 28.000 euro verdienen kunnen 16.000 euro meer lenen.

Lees meer over de hypotheekregels van 2024

5. Hogere hypotheek voor huis met hoog energielabel

Wie in 2024 voor het eerste een woning koopt, kan extra lenen voor het kopen van een woning met een hoog energielabel, bijvoorbeeld A+.

Je kunt dan dus een hogere hypotheek krijgen. Dat komt omdat een woning met een hoger energielabel energiezuiniger is en dus zorgt voor een lagere energierekening.

Het geld van de besparing op energiekosten, kan worden gebruikt om de maandlasten van een hogere hypotheek te kunnen betalen. Daarom is het mogelijk om meer te lenen voor het kopen van een energiezuinige woning.

Lees alles over een hogere hypotheek voor duurzame woningen

6. Hogere hypotheek voor verduurzamen van nieuwe woning

Je kunt dus meer lenen voor een energiezuinige woning. Het is ook mogelijk om meer te lenen om een woning met een slecht energielabel te verduurzamen.

Wanneer jij dus jouw eerste woning gaat kopen, en deze heeft een slecht energielabel, dan is het mogelijk om een hogere hypotheek te nemen voor energiebesparende maatregelen – ook als dit eigenlijk niet kan op basis van jouw inkomen.

De energiebesparende maatregelen zorgen namelijk voor lagere energierekening, waardoor er meer geld over is voor het betalen van de maandlasten van de hypotheek.

Goed om te weten: Je kunt het meeste bijlenen voor het kopen van een woning met energielabel E en F, de slechtste energielabels.

Lees alles over een hogere hypotheek om te verduurzamen

7. Hypotheekadvies voor starters is goedkoper

Starters, dus iedereen die voor het eerst een woning koopt, kunnen goedkoper hypotheekadvies krijgen.

Een hypotheekaanvraag voor starters is minder ingewikkeld. Daarnaast willen veel hypotheekadviseurs het namelijk makkelijker maken voor starters om een woning te kopen, omdat starters het al moeilijk hebben op de woningmarkt.

Goed om te weten: Ik heb ook een lager tarief voor hypotheekadvies voor starters. Daarnaast is het eerste gesprek geheel vrijblijvend. Plan even een gratis gesprek met me in om alle mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek te bespreken.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Persoonlijke motivatiebrief bij kopen woning

Je hebt interesse in een woning en wilt een bod uitbrengen. Het toevoegen van een motivatiebrief kan de kans op een winnend bod vergroten.

Je doet een bod op een woning via Move, een online omgeving waar alle documenten met betrekking tot de koop en verkoop van een woning worden uitgewisseld.

Je kunt bij het uitbrengen van een bod een motivatiebrief toevoegen, maar wat is het voordeel van een motivatiebrief, wat komt er in een motivatiebrief te staan en wat zijn de andere manieren om de kans op het winnende bod te vergroten?

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over de motivatiebrief voor het uitbrengen van een bod…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes:

Waar kan ik mee helpen?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes: