Wat gebeurt er met je hypotheek als je een ander huis koopt?

Geschreven op: oktober 30, 2022
Nu de hypotheekrente stijgt, krijg ik steeds vaker de vraag of je de hypotheekrente mee kunt nemen naar een andere woning. Dit wordt ook wel een verhuis- of meeneemregeling genoemd. Wat is een verhuis of meeneemregeling? En kom jij hier ook voor in aanmerking? Ik kan je hier meer over vertellen en kijken of dit voor jou interessant is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik kan aan je uitleggen wat een verhuisregeling is. Hieronder vertel ik je alles over het meenemen van je hypotheekrente.

Lees nu alles over hoe een verhuisregeling werkt. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Je hypotheekrente meenemen bij verhuizen. Kan dat?

Nu de rente volop stijgt, kan het zo zijn dat de hypotheekrente die je nu betaalt veel lager is dan de actuele hypotheekrente. Heb je verhuisplannen en wil je de lage hypotheekrente behouden? Dan is het de vraag hoe je ervoor kan zorgen dat je de hypotheekrente die je nu betaalt mee kan nemen naar een nieuwe woning. Dit heet in de praktijk het gebruik maken van de verhuisregeling binnen je hypotheek. Hoe dit in de praktijk werkt en of jij daarvoor in aanmerking komt, lees je in dit artikel.

Wat is een verhuisregeling?

Een verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, betekent dat je de gunstige rente van je huidige hypotheek mee kunt nemen naar je nieuwe woning als je wilt verhuizen. Je bent dit niet verplicht. Dus als je nu een hoge rente hebt en het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan tegen een lagere rente dan kun je er ook voor kiezen om een nieuwe hypotheek afsluiten.

Als je een hypotheek afsluit dan zet je de rente voor een bepaalde periode vast. Het voordeel van de rente voor een langere tijd vastzetten is dat je de zekerheid hebt dat je maandlasten niet wijzigen. Maar het nadeel is dat je dan vaak een hogere rente betaalt.

Stel je hebt nu een hypotheekrente van 2,5% die je in 2020 voor 20 jaar had vastgezet. Je wilt eind  2022 een nieuwe woning kopen en de rente voor 10 jaar vast is op dat moment 4,5%. Dan is het interessant als je de huidige rente van 2,5% kan voortzetten. Je kunt dan nog 18 jaar profiteren van die lagere rente.

Hoe zorg je er dan voor dat je de rente kan meenemen?

Hoe zorg je ervoor dat je de hypotheek mee kunt verhuizen?

Of je de hypotheekrente mee kan nemen naar een nieuwe woning vind je terug in de algemene voorwaarden van je hypotheek. De algemene voorwaarden is een uitgebreid, juridisch document. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om dit te lezen. Wil je weten of jij je hypotheek met de bijbehorende lage rente mee kunt verhuizen? Neem contact mij op. Dan kijk ik voor je of je een verhuisregeling hebt en hoe deze werkt.

De meeste geldverstrekkers hebben een verhuisregeling. Je kunt bij de meeste geldverstrekkers ook na verkoop van je huis meeverhuizen. Je nieuwe woning moet je dan binnen 6 maanden nadat je huidige woning is verkocht in eigendom zijn. Omdat het voor kan komen dat je de huidige woning eerder verkoopt dan dat je de nieuw woning aankoopt, moet je voordat je huidige woning is verkocht aan de geldverstrekker schriftelijk doorgeven dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling.

Kan je de hypotheek altijd meeverhuizen?

Er zijn een aantal situaties waarbij je geen gebruik kunt maken van de verhuisregeling. In de volgende situaties moet je goed bekijken of je gebruik kan maken van je verhuisregeling:

  • Als je hypotheekrente van bijvoorbeeld 2,5% voor een periode korter dan 10 jaar vaststaat en je mag de hypotheek in een periode langer dan 10 jaar aflossen dan staat in de wet dat er wordt gerekend met een rente van 5 procent. In dat geval kun je minder lenen omdat je niet uit mag gaan van de lagere rente van 2,5 procent. Hierdoor kan de situatie zich voordoen dat je vanwege de rente van 5 procent je niet meer voldoet om je hypotheek voort te zetten voor de aankoop van een nieuwe woning.
  • Stel je gaat scheiden en je koopt allebei een andere woning. In de voorwaarden van de meeste geldverstrekkers staat dat een van de twee de hypotheek mag meenemen naar een andere woning. De ander kan dan geen gebruik maken van de verhuisregeling.
  • Geef op tijd aan de geldverstrekker door dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Doe je dit niet op tijd dan kan daardoor je recht op het gebruik maken van de verhuisregeling vervallen.

 

Voorkom dat je de hypotheekrente niet mee kan nemen

Je hebt gelezen dat er een aantal zaken van belang zijn om gebruik te maken van de verhuisregeling. En je hebt gelezen dat er tussen de verschillende geldverstrekkers behoorlijke verschillen kunnen zitten in de wijze waarop de verhuisregeling werkt. Laat je daarom van tevoren goed adviseren over de mogelijkheden die jij hebt om je hypotheek mee te verhuizen. Je voorkomt daardoor dat je een veel hogere rente moet gaan betalen voor je hypotheek.

Heb je vragen over je hypotheek en of je een verhuisregeling hebt? Neem contact met mij op en dan kijk ik kosteloos jou verhuisregeling na.

 

 

 

 

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Hoe kom je erachter wat voor jouw betaalbare woonlasten zijn?

Hoe kom je erachter wat voor jouw betaalbare woonlasten zijn?

Je wilt dat je maandlasten betaalbaar zijn en betaalbaar blijven. Op internet kun je heel eenvoudig uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Maar zijn de bijbehorende maandlasten dan ook betaalbaar? Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen en meedenken wat voor jou situatie betaalbaar is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik kan voor je uitrekenen wat voor jou betaalbare maandlasten zijn. Hieronder vertel ik je alles over hoe je erachter komt wat voor jou betaalbare maandlasten zijn.

Lees nu alles over het verschil tussen de maximale hypotheek en betaalbare maandlasten. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Je hebt een woning die je wilt verhuren. Dan wil je een zo hoog mogelijke huur kunnen vragen. Je wilt niet dat de huurcommissie ervoor zorgt dat je minder huur kunt vragen. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel punten jou huis volgens de puntentelling krijgt. Als je genoeg punten hebt dan valt je woning in de vrije sector en mag je vragen wat je wilt.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en weet precies hoe de puntentelling van de huurcommissie werkt. Hieronder vertel ik je alles over de puntenhuur en, nog belangrijker, hoe jij het maximale aan huur kunt vragen zonder problemen te krijgen met de huurcommissie.

Lees nu alles over de puntenhuur, stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Je wilt een woning kopen om te verhuren. Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed uitzoekt hoeveel je kunt lenen. Zo weet je hoeveel eigen geld je in moet leggen. Voordat je begint aan je zoektocht naar een geschikte woning laat dan eerst uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Er zijn een aantal zaken van invloed op de berekening van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en kan voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Zo kun jij goed voorbereid beginnen aan je zoektocht naar een geschikte woning voor de verhuur.

Lees nu alles over wat er komt kijken bij het berekenen van de maximale verhuurhypotheek. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *