Roel Wonders Eindhoven Strijp

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Geschreven op: maart 8, 2024
Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Waarom verlaagd een studieschuld de hypotheek?

Roel Wonders Strijps Eindhoven

Je wilt een huis kopen en hebt daar een hypotheek voor nodig. Je kunt niet oneindig veel geld lenen. Je kunt alleen een bedrag lenen als dat verantwoord is.

Hoeveel jij kunt lenen is afhankelijk van jouw inkomen, maar ook van jouw financiële verplichtingen. Een hoger inkomen verhoogt jouw maximale hypotheek, maar financiële verplichtingen, zoals een studieschuld, verlagen deze maximale hypotheek weer. De volgende inkomsten tellen mee voor een hypotheek.

Financiële verplichtingen

Financiële verplichtingen, zoals een studieschuld verlagen jouw maximale hypotheek, omdat jij geld moet hebben om deze studieschuld terug te betalen.

Je hebt daarom minder geld over om de hypotheek  af te lossen en om hypotheekrente te betalen. Omdat daar minder geld voor over is, kun jij dus minder lenen.

Zonder studieschuld is het dus mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen.

Hoe zwaar weegt de studieschuld mee in 2024?

In 2024 zijn de hypotheekregels veranderd, waardoor de studieschuld op een andere manier wordt meegewogen dan in 2023.

In 2023 werd 0,65% van de oorspronkelijke studieschuld meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek, In 2024 wordt er gekeken naar hoeveel jij daadwerkelijk elke maand aflost.

Lees meer over de studieschuldregeling van 2024

Goed om te weten: Deze nieuwe regels zorgen er in veel gevallen voor dat mensen met een studieschuld nog iets minder kunnen lenen dan in 2023, maar is het verzwijgen van de studieschuld de oplossing?

Wettelijk verplicht om studieschuld op te geven

In Nederland zijn alle hypotheekregels wettelijk geregeld. Alle regels staan in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk). In deze regeling staat dat het verplicht is om alle financiële verplichtingen op te geven. De studieschuld is een financiële verplichting en moet dus worden opgegeven.

Goed om te weten: Alle financiële verplichtingen moeten worden opgegeven – ook die niet geregistreerd zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Kunnen hypotheekverstrekkers een studieschuld zien?

Banken kunnen op dit moment niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zien  of jij een studieschuld hebt. Bij het BKR worden alle leningen vanaf 250 euro geregistreerd. Studieschulden worden echter (nog) niet geregistreerd. Banken hebben dus geen inzicht op jouw studieschuld.

De AFM wil dat studieschulden worden geregistreerd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een invloedrijke toezichthouder op de financiële markt in Nederland. De AFM wil dat studieschulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Volgens de AFM komen oud-studenten vaak in de problemen, nadat ze een hypotheek hebben aangevraagd en hun studieschuld hebben verzwegen. Ze hebben daardoor namelijk een te hoge hypotheek, waardoor ze in de betalingsproblemen kunnen komen.

Als studieschulden worden geregistreerd is het niet meer mogelijk om deze te verzwijgen, omdat banken deze dan kunnen inzien.

Studieschulden zijn zichtbaar op bankafschriften

Dat banken studieschulden niet kunnen inzien, betekent niet dat ze er niet achter kunnen komen dat jij een studieschuld hebt.

Bij het compleet maken van het hypotheekdossier moeten bankafschriften van een volledige maand worden aangeleverd, bijvoorbeeld om het rekeningnummer voor de automatische incasso te controleren.

Of omdat de bank wil zien dat het salaris op je bankrekening wordt bijgeschreven.

Goed om te weten: Wanneer jij bijvoorbeeld 30 of 35 jaar oud bent en net universitair bent afgestudeerd en je kort geleden aan je eerste baan bent begonnen, dan vermoeden banken vaak dat er een studieschuld is. Vaak zoeken banken daarom op de aangeleverde bankafschriften of er een omschrijving met ”DUO” op voorkomt. Op deze manier kan een bank er vaak achter komen dat er een studieschuld is.

Is het verzwijgen van een studieschuld strafbaar?

Het is officieel strafbaar om een studieschuld te verzwijgen, maar het moet heel ver komen voor er echt een straf wordt opgelegd.

Goed om te weten: Ik ben een groot voorstander van het eerlijk opgeven van een studieschuld. Voor een studieschuld zijn allerlei oplossingen te bedenken. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld, plan dan even een gratis gesprek met me in.

Wat als de bank ontdekt dat ik een studieschuld heb?

Wanneer de bank tijdens de hypotheekaanvraag ziet dat er een studieschuld is, die eerst niet is opgegeven, dan merk ik in de praktijk dat ze daar vrij soepel mee omgaan.

Vaak wordt de maximale hypotheek dan opnieuw berekend, die dan door de studieschuld iets lager wordt. Als de aankoop van de woning dan toch door kan gaan, ontstaan er geen problemen.

Vaak kan de koop doorgaan door bijvoorbeeld de studieschuld af te lossen, extra spaargeld in te brengen (eventueel via een schenking van de ouders).

Let op! Wanneer de koop niet door kan gaan door het verzwijgen van de studieschuld, dan kan dit in het slechtste geval vele tientuizenden euro’s kosten! Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn.

Wat zijn de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld?

Wanneer jouw hypotheek is aangevraagd terwijl de studieschuld niet is opgegeven, dan kan dit op een later moment vervelende gevolgen hebben.

Je loopt de volgende risico’s:

1. Problemen met het betalen van de maandlasten

Er is een reden dat jij niet onbeperkt veel geld kunt lenen. Je moet jouw maandlasten namelijk kunnen blijven betalen, voor nu én in de toekomst.

Hoe hoger jouw hypotheek, hoe hoger de maandlasten. En omdat jij ook een studieschuld moet afbetalen, blijft er minder geld over om de maandlasten van de hypotheek te betalen.

Wanneer jij een financiële tegenslag hebt, en bijvoorbeeld jouw baan verliest, dan vergroot dit de kans dat jij jouw maandlasten niet meer kunt betalen. Door het verzwijgen van jouw studieschuld is jouw hypotheek namelijk hoger dan eigenlijk verantwoord zou zijn.

Let op! Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, terwijl je en studieschuld hebt verzwegen, kan dit nog veel ergere problemen veroorzaken. Wanneer de maandlasten voor een langere tijd niet worden betaald, dan mag de bank jouw huis gedwongen verkopen.

2. Problemen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wanneer jouw woning gedwongen moet worden verkocht, omdat jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen, dan is dat heel vervelend. Het verzwijgen van de studieschuld maakt het nog erger, als jij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten – en de meeste starters sluiten deze hypotheek af.

Bekijk hieronder even binnen één minuut wat NHG precies is:

NHG biedt dus bescherming voor als jij jouw woning gedwongen moet verkopen. Wanneer deze onvoldoende opbrengt om jouw hypotheek mee af te lossen, dan zou jij eigenlijk met een schuld achterblijven. NHG zorgt ervoor dat jij niet met een schuld achterblijft.

Let op! Er kan echter een groot probleem ontstaan als je jouw studieschuld bij de hypotheekaanvraag hebt verzwegen. Als jij jouw studieschuld verzwegen hebt, dan kan het verlies na een gedwongen verkoop niet op NHG worden verhaald. Je hebt dan in het ergste geval niet alleen een studieschuld, maar ook nog eens een hypotheekschuld (zonder dat jij nog een woning hebt).

3. Risico op boete van 10%

Ik heb net al aangegeven dat een hypotheekverstrekker ook tijdens het aanvraagproces kan ontdekken dat jij toch een studieschuld hebt, bijvoorbeeld door de bankafschriften te controleren. Wanneer hier een oplossing voor bedacht wordt, dan ontstaat er vaak geen probleem, maar wanneer er geen oplossingen zijn dan kunnen er wel grote problemen ontstaan.

Wanneer de hypotheekverstrekker de aanvraag afwijst door de ontdekte studieschuld, terwijl de ontbindende voorwaarden zijn verstreken, dan kan het ontbinden van de koopovereenkomst heel veel geld kosten.

Je ben dan namelijk verplicht om 10% van de aankoopprijs als boete aan de verkoper te betalen. Wanneer de aankoopprijs 400.000 euro is, moet jij dus 40.000 euro boete betalen!

Goed om te weten: Ontbinden betekent ”annuleren”. In de ontbindende voorwaarden staat dat jij de koop onder bepaalde voorwaarden nog boetevrij kunt annuleren. Deze voorwaarden lopen echter na een bepaalde periode af, waarna het niet meer mogelijk is om boetevrij te annuleren. Als de bank dan achter jouw studieschuld komt en de aanvraag afwijst, kan dit voor een hele hoge boete zorgen.

Hoe kijk ik naar het verzwijgen van een studieschuld?

Christian Bouter Roel Wonders Advieskeuze topselectie 2023Roel Wonders opgenomen in het overzicht met Beste Hypotheekadviseurs van 2023

Ik snap dat je de gedachte hebt om de studieschuld te verzwijgen. Je hebt misschien een studieschuld opgebouwd door het ongunstige leenstelsel en wordt nu geconfronteerd met enorm hoge huizenprijzen én een hogere hypotheekrente.

Toch denk ik dat het verzwijgen van de studieschuld niet de oplossing is. Het is beter om eerlijk te zijn en om te zoeken naar een betere oplossing.

Laten we beginnen met het maken van een persoonlijke berekening van hoeveel jij precies kunt lenen. Ik maak deze berekening gratis. Plan daarvoor even een gratis gesprek met me in.

Wanneer de studieschuld ervoor zorgt dat jij onvoldoende hypotheek kunt krijgen, gaan we samen op zoek naar een goede oplossing.

Goed om te weten: Sinds 2024 is het beter om de maximale hypotheek door een adviseur te laten berekenen. Door allerlei nieuwe regels, bijvoorbeeld met betrekking tot het energielabel, zijn de online rekentools niet meer zo nauwkeurig.

Laatste blogberichten

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze en trustoo – onafhankelijk platforms die consumenten helpen met het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.