Overwaarde opnemen voor verbouwing

Geschreven op: mei 10, 2024
De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Is het slim om overwaarde op te nemen om te verbouwen?

Het is slim om jouw huidige woning te verbouwen. De huizenprijzen staan nu namelijk zo  hoog, dat het moeilijk is om een (beter) huis te vinden voor een redelijke prijs.

Het verbouwen van de bestaande woning kan een goede oplossing bieden voor meer wooncomfort, meer ruimte of een energiezuinigere woning.

Omdat veel huizen in waarde zijn gestegen, kan deze verbouwing relatief eenvoudig betaald worden met de overwaarde.

Voordelen

Hieronder staat waarom het slim is om de overwaarde te gebruiken om de woning te verbouwen:

 • Je kunt direct verbouwen zonder eerst te hoeven sparen
 • Door inflatie is het voordeliger om nu te bouwen dan in de toekomst, wanneer er voldoende spaargeld is
 • Wanneer je wel spaargeld hebt, kun je dit bewaren voor financiële tegenslagen
 • Je kunt achterstallig onderhoud direct oplossen (zodat dit niet erger wordt)
 • Volledig via bouwdepot verbouwen: dan is de rente fiscaal aftrek (30 jaar belastingvoordeel over deze lening)
 • Je woning stijgt in waarde door de verbouwing
 • Je krijgt meer wooncomfort, ruimte of een energiezuinigere woning

Nadelen

Er zijn veel voordelen van het opnemen van de overwaarde om te verbouwen, maar ook een aantal nadelen:

 • Je maandlasten stijgen, omdat je rente moet betalen over de lening
 • Jouw woning wordt niet één op één meer waard: 50.000 euro verbouwen betekent niet dat de woning 50.000 euro meer waard wordt
 • Wanneer de woning niet één op één meer waard wordt, dan kan de schuld-marktwaardeverhouding toenemen. Je kunt hierdoor in een hogere risicoklasse terecht komen en meer hypotheekrente moeten betalen
 • Je WOZ-waarde kan toenemen, wat kan zorgen voor minder belastingvoordeel
 • Je woningwaarde kan toenemen, waardoor deze in een hogere prijsklasse terecht komt waar minder vraag naar is

Goed om te weten: Ik geloof dat je vooral moet verbouwen om prettiger te wonen, meer ruimte te creëren en te besparen op de energierekening. Wanneer je prettiger woont door te verbouwen, dan is dit heel veel waard.

Overwaarde opnemen via een hypotheek

Je hebt dus een woning met veel overwaarde. Je kunt deze overwaarde niet zomaar uit het huis halen. De overwaarde zit in de stenen en het is niet mogelijk om een stukje van jouw huis te verkopen.

Jouw hypotheekverstrekker kan op basis van jouw overwaarde geld uitlenen door de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek aan te bieden. Je kunt dit geld gebruiken om de woning te verbouwen.

Je moet voldoende inkomen hebben om overwaarde op te nemen

Je kunt heel veel overwaarde hebben, maar deze is niet zomaar op te nemen.

Je kunt deze overwaarde opnemen via een hypotheeklening. Jouw hypotheek moet worden verhoogd of er moet een tweede hypotheek worden afgesloten. Om de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten, moeten jouw inkomsten die meetellen voor de hypotheek hoog genoeg zijn.

Hypotheekverstrekkers kijken  of het verantwoord is om de hypotheek te verhogen – en dus of je de hogere maandlasten kunt betalen.

Voorbeeld: Stel, je hebt een woning met een waarde van 500.000 euro en een hypotheek van 300.000 euro. Je kunt dan niet zomaar 100.000 euro bijlenen voor de verbouwing. Je moet voldoende inkomen hebben om een hypotheek van 400.000 euro aan te kunnen (300.000 huidige hypotheek + 100.000 verhoging voor verbouwing). Ik kan dit vrijblijvend voor je berekenen.

Hogere maandlasten door het opnemen van de overwaarde

Als je jouw overwaarde opneemt, dan wordt jouw openstaande hypotheek hoger. Je moet hypotheekrente betalen over deze openstaande hypotheek, waardoor jouw maandlasten hoger worden. Je moet deze maandlasten wel kunnen betalen en daarom wordt er opnieuw gekeken of jij voldoende inkomen hebt om deze te betalen.

Goed om te weten: Kijk samen met mij of de hogere maandlasten makkelijk te betalen zijn, nu en in de toekomst. Je wilt een verantwoorde lening hebben, die niet voor geldproblemen zorgt. De verbouwing zorgt voor comfort, maar je wilt ondanks de hogere maandlasten ook nog comfortabel kunnen lenen.

Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Voor het verhogen van de hypotheek om te verbouwen, moet je dus voldoende inkomen hebben. Je moet de hogere maandlasten kunnen betalen. Daarom wordt er bij het lenen voor bijvoorbeeld het verbouwen van de keuken of badkamer naar de hoogte van jouw inkomen gekeken.

Bij het lenen om te verduurzamen wordt niet naar de hoogte van jouw inkomen gekeken. Je kunt dan dus makkelijker (meer) geld lenen.

Dat komt omdat energiebesparende maatregelen voor een lagere energierekening zorgen. De besparing op de energierekening kan worden gebruikt om de hogere maandlasten te betalen.

Lees alles over het verhogen van de hypotheek om te verduurzamen

Wa kost het opnemen van overwaarde?

Het opnemen van overwaarde kost geld. Je bent waarschijnlijk benieuwd hoe duur dit dan is. Hieronder staan een aantal voorbeeld berekeningen:

30.000 euro overwaarde opnemen

Wanneer je 30.000 euro aan overwaarde wilt opnemen voor het verbouwen van de woning, dan kost dit 142 euro bruto per maand.

Dit is met een hypotheekrente van 3,92% en een rentevastperiode van 10 jaar met een looptijd van 30 jaar.

50.000 euro overwaarde opnemen

Het opnemen van 50.000 euro aan overwaarde kost 236 euro bruto per maand.

Dit is met een rente van 3,92% en een rentevastperiode van 10 jaar met een looptijd van 30 jaar. 

100.000 euro overwaarde opnemen

Het opnemen van 100.000 euro aan overwaarde kost 473 euro bruto per maand.

Dit is met een rente van 3,92% en een rentevastperiode van 10 jaar met een looptijd van 30 jaar. 

Goed om te weten: De rentestanden kunnen veranderen. Laat daarom even een persoonlijke berekening door me maken. Je kunt een vrijblijvend gesprek met me inplannen, zodat we het samen even door kunnen nemen.

Bijkomende kosten

Je moet daarnaast nog rekening houden met eenmalige kosten om de overwaarde op te kunnen nemen. Je krijgt te maken met de volgende kosten:

Eenmalige NHG-kosten

Wanneer jij een hypotheek met NHG hebt, dan kun je te maken krijgen met NHG-kosten. Dit is 0,6% over de opgenomen overwaarde.

Goed om te weten: Bij 30.000 euro zijn deze eenmalige kosten 180 euro, bij 50.000 euro is dit 300 euro en bij 100.000 euro is dit 600 euro.

Taxatiekosten

Als je jouw hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing, dan wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning op dit moment waard is. Je moet daarvoor een taxatierapport laten maken.

De taxatiekosten liggen ongeveer tussen de 600 en 700 euro. Wanneer de verbouwing wordt geregeld vanuit een bouwdepot, dan wil de hypotheekverstrekker ook weten wat de waarde van de woning wordt na verbouwing.

In sommige gevallen is het mogelijk om een goedkopere desktoptaxatie te laten uitvoeren. Plan een afspraak met me in om de mogelijkheden hiervan te bespreken.

Goed om te weten: Je kunt de waarde na verbouwing  ook laten taxeren op basis van jouw verbouwingsplan. Het voordeel daarvan is dat de verbouwing voor een waardestijging kan zorgen, waardoor jouw woning meer waard wordt. De schuldmarktwaardeverhouding neemt daardoor af, waardoor je in een lagere risicoklasse terecht kunt komen en minder hypotheekrente betaalt.

Notariskosten

Om een hogere hypotheek te krijgen, moet er een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld door de notaris.

Dit kost tussen de 500 en 700 euro.

Goed om te weten: Wanneer jouw hypotheek is afgesloten met een verhoogde inschrijving, dan staat er een hoger hypotheekbedrag ingeschreven. Je kunt de hypotheek daarom nu verhogen tot maximaal het bedrag van de verhoogde inschrijving. Dit wordt vaak gedaan wanneer er in de toekomst mogelijk een verbouwing gaat plaatsvinden. De verhoogde inschrijving tijdens het afsluiten van de hypotheek, voorkomt nu dus extra kosten van 500 tot 700 euro.

Hypotheekadviseur

Het is belangrijk om alles eerst te bespreken met een goede hypotheekadviseur, die alles weet over het opnemen van de overwaarde voor verbouwing. De advieskosten van een hypotheekadviseur liggen tussen de 1.250 en 2.000 euro. Sommige hypotheekadviseurs vragen 2.500 euro.

Het is belangrijk om advies te krijgen, omdat dingen misschien veranderd zijn t.o.v. toen je jouw eerste hypotheek afsloot. Je hebt misschien een andere baan, je bent misschien ondernemer geworden of je pensioenleeftijd is misschien dichterbij. Het is belangrijk om naar al deze zaken te kijken wanneer je jouw overwaarde wilt opnemen voor een verbouwing.

Je wilt daarnaast ook dat jouw maandlasten betaalbaar blijven, voor nu en in de toekomst. 

Bijkomende kosten zijn bij te lenen

Je wilt overwaarde opnemen om het huis te verbouwen en daar geen spaargeld voor gebruiken. Je wilt dit spaargeld namelijk achter de hand houden. Het is dan goed om te weten dat de bijkomende kosten vaak bij te lenen zijn.

Je kunt namelijk geld lenen voor de bijkomende kosten als je minder dan 100% van de woningwaarde na verbouwing leent. In 2024 is dit vaak het geval, omdat veel huizen enorm in waarde gestegen zijn.

Het is dan dus niet nodig om die bijkomende kosten direct zelf te betalen.

Goed om te weten: Ik ben Erkend Hypothecair Planner en weet alles van het opnemen van overwaarde en kan uitgebreid advies geven. Plan even een gratis adviesgesprek met me in om alles te bespreken.

 

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…

Persoonlijke motivatiebrief bij kopen woning

Je hebt interesse in een woning en wilt een bod uitbrengen. Het toevoegen van een motivatiebrief kan de kans op een winnend bod vergroten.

Je doet een bod op een woning via Move, een online omgeving waar alle documenten met betrekking tot de koop en verkoop van een woning worden uitgewisseld.

Je kunt bij het uitbrengen van een bod een motivatiebrief toevoegen, maar wat is het voordeel van een motivatiebrief, wat komt er in een motivatiebrief te staan en wat zijn de andere manieren om de kans op het winnende bod te vergroten?

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over de motivatiebrief voor het uitbrengen van een bod…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes:

Waar kan ik mee helpen?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes: