Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Geschreven op: februari 17, 2023
Je bent een starter en wilt een woning kopen. Het valt voor de meeste starters niet mee om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn namelijk hoog en voor veel starters is het inkomen te laag om een hoge hypotheek te nemen.

Daar kan nu verandering in komen.

Om starters te helpen met het kopen van een (nieuwbouw)woning is er een Nationaal koopfonds opgezet. Deze moet tussen eind mei en eind juni van 2023 actief zijn.

Ik ben Roel Wonders. Ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het nieuwe koopfonds dat starters moet helpen bij het kopen van een huis. Ik vertel wat het fonds precies is, welke voorwaarden er aan verbonden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een nationaal koopfonds?

Een Nationaal koopfonds is een Nederlands fonds. Je kunt een ”fonds” zien als een hele grote zak geld, die gebruikt wordt om starters te helpen met het kopen van een huis.

Het koopfonds is opgezet door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het koopfonds is op 7 februari 2023 aangekondigd door het BZK. In het Nationaal koopfonds zal een bedrag van 40 miljoen euro terecht komen. De verwachting is dat starters vanaf de zomer van 2023 gebruik kunnen maken van het koopfonds.

Het doel van het koopfonds is om de woningmarkt toegankelijk te maken voor starters. Dit betekent dat starters die zonder het fonds geen huis kunnen kopen, dat met het fonds wel moeten kunnen.

Stichting OpMaat

De Stichting OpMaat is betrokken bij de oprichting van het Nationaal Koopfonds. Deze stichting richt zich op het ‘’betaalbaar maken van woningen voor iedereen’’. Het doel is dat huurders de mogelijkheid krijgen om een huis te kopen, zodat er meer huurwoningen vrijkomen voor de lagere inkomens.

Het doel is om direct 1.500 woningen aan starters te verkopen – dus mensen met een inkomen van minder dan 65.000 euro die een nieuwbouwwoning willen kopen tot 355.000 euro. Voor 2030 moeten er 3.000 woningen aan starters zijn verkocht via deze nieuwe regeling.

Wie is een starter?

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten wat ‘’een starter’’ precies is.

Voor de vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de leeftijd en de maximale prijs van de woning. Iemand die onder de 35 jaar is en in 2023 een huis koopt van minder dan 355.000 euro (en nog niet eerder van de vrijstelling gebruik heeft gemaakt), wordt gezien als ‘’starter’’ en hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen.

Om te bepalen of iemand een starter is met betrekking tot het koopfonds wordt er weer naar andere dingen gekeken. Het koopfonds bepaalt of iemand een starter is door te kijken naar de hoogte van het inkomen en de prijs van het huis dat wordt gekocht.

Iemand wordt als een starter gezien als die minder dan 65.000 euro per jaar verdient en een huis wil kopen van maximaal 355.000 euro. Je kunt voor het koopfonds dus 51 jaar oud zijn, maar nog steeds als ‘’starter’’ worden gezien. Als je maar minder dan 65.000 euro verdient en een huis koopt van minder dan 355.000 euro.

Op dit moment staat er namelijk nergens een leeftijdsgrens benoemd in de plannen.

Het koopfonds is er alleen voor nieuwbouwwoningen

Volgens de plannen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het alleen toegestaan om een nieuwbouwwoning te kopen via het koopfonds. Je kunt dus geen bestaande, oude woningen kopen via deze regeling.

Waarom alleen nieuwbouw?

De reden dat alleen nieuwbouwwoningen kunnen worden gekocht volgens deze regeling, omdat deze worden aangebonden door projectontwikkelaars. Bij het afgeven van de bouwvergunning aan projectontwikkelaars kan worden afgedwongen dat bijvoorbeeld 10 of 20% van de woningen worden aangeboden met de koopfonds kortingsregeling.

Bij een particuliere woningeigenaar – die een bestaande woning verkoopt – is er niets geregeld over een koopfonds kortingsregeling en staat er bijvoorbeeld niets in de eigendomsakte. Daarom kunnen bestaande woningen niet zomaar met deze regeling verkocht worden.

Dat is dus de reden dat alleen nieuwbouwwoningen verkocht worden via het Nationaal koopfonds.

”Echte” starterswoningen

De woningen zullen ook ‘echte’ starterswoningen moeten zijn waar de bewoner(s) doorgaans op relatief korte termijn uit zullen groeien. Dit zorgt voor een goede doorstroming in de markt.

Bij doorverkoop kunnen de terug te ontvangen ”koperskortingen” direct weer worden ingezet om nieuwe woningen betaalbaar te maken. We noemen dit een ”revolverend fonds”.

Wat is het koopfonds precies?

Je weet nu dat een koopfonds eigenlijk een grote zak geld is om starters te helpen met het kopen van de woning, maar hoe gaat dit dan precies en welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Het koopfonds is géén lening, maar een kortingsregeling. Je ‘’krijgt’’ als starter korting bij het kopen van de nieuwbouwwoning. Op deze manier wordt het mogelijk om de woning te kopen. Ik zeg ‘’krijgt’’, omdat niets gratis is en deze korting uiteindelijk mét een deel van waardeontwikkeling moet worden terugbetaald.

Je houdt dan dus uiteindelijk minder winst over bij de verkoop, maar hebt nu wel de mogelijkheid om een eigen woning te kopen – waar dit zonder koopfonds waarschijnlijk niet mogelijk is.

Koperskorting tot 50.000 euro ontvangen

Volgens de laatste plannen kan het Nationaal Koopfonds een korting geven van maximaal 50.000 euro op de nieuwbouwwoning. De woning wordt daardoor goedkoper, waardoor de starters eerder in staat is om de woning te kopen.

Korting met eventuele winst terugbetalen bij verkoop

De korting van maximaal 50.000 euro wordt natuurlijk niet zomaar gegeven. Je krijgt deze ”korting” bij de aankoop, maar moet deze teruggeven bij de verkoop. Je moet daarbij ook nog een deel van de winst afstaan.

Het is natuurlijk niet ideaal als de woning in waarde is gestegen, maar als er anders geen mogelijkheid is om een woning te kopen, dan kan het Nationaal Koopfonds toch een oplossing bieden.

Voor- en nadelen van het koopfonds

Hieronder benoem ik nog even alle voor- en nadelen van het Nationaal Koopfonds:

Voordelen

  • Je hebt meer kans om een nieuwbouwwoning te kunnen kopen
  • Je krijgt korting, waardoor de hypotheek en dus maandlasten lager worden
  • Vaak zijn deze maandlasten lager dan de huurprijzen, waardoor je minder vaste lasten hebt
  • Een huurder met een middeninkomen (tot 65.000 euro) krijgt vaak geen huursubsidie. Je krijgt wel hypotheekrenteaftrek door een huis te kopen en profiteert dus van dit belastingvoordeel
  • Wanneer de huizenprijzen dalen, wordt een deel van het verlies opgevangen door de korting

 

Nadelen

  • Je moet de ”korting” terugbetalen
  • Wanneer de woning in waarde is gestegen moet er een deel van de winst worden betaald
  • Je mag een woning niet verhuren van de bank, maar nu ook niet van het Nationaal Koopfonds. Je kunt de woning dus nooit verhuren, ook niet als de hypotheek helemaal afgelost is.

 

Hypotheek voor Nationaal Koopfonds

Het Koopfonds is een regeling van de overheid. Bij deze regeling zit geen hypotheek. Je sluit de hypotheek dus niet af via het Nationaal Koopfonds of de Stichting OpMaat, maar moet deze zelf regelen. Je kunt deze natuurlijk het beste regelen via een onafhankelijke adviseur.

Om starters te helpen met het kopen van een huis, biedt een gratis haalbaarheidsscan en adviesgesprek aan. We kijken dan samen hoeveel geld jij kunt lenen voor het kopen van een huis. Daarbij kunnen we ook kijken of het mogelijk om toch een huis zonder Nationaal Koopfonds te kopen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een starterslening of te kijken of een schenking van ouders of familieleden mogelijkheden biedt.

Wanneer het niet mogelijk is om op een normale manier een huis te kopen, dan kunnen we binnen het Nationaal Koopfonds gaan kijken. Samen gaan we in ieder geval kijken wat de beste manier is om een woning te kopen. Ik regel daarbij een hypotheek met de laagste mogelijke rente én goede voorwaarden.

Vrijblijvende haalbaarheidsscan laten maken: Stuur me even een e-mail of bel me op 0418-700550

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Wanneer je een verhuurhypotheek afsluit om een huis te kopen voor de verhuur, dan is de zogenaamde ”woningwaarde in verhuurde staat” of ”marktwaarde in verhuurde staat” heel belangrijk. De waarde in verhuurde staat is lager dan de normale woningwaarde en is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel jij kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken én verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de woningwaarde in verhuurde staat.

Ik vertel wat dit precies is en wat het verschil is met de normale marktwaarde. Ik geef aan hoe de woningwaarde in verhuurde staat wordt berekend en geef een voorbeeld berekening. Vervolgens vertel ik nog in hoeverre de WOZ-waarde invloed heeft op de marktwaarde in verhuurde staat…

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Steeds meer banken en geldverstrekkers bieden een verhuurhypotheek aan. Daarmee spelen ze in op de vraag van investeerders die een huis willen kopen voor de verhuur – en daar dus geld mee willen verdienen.

Je bent misschien een toekomstig investeerder in vastgoed en wilt weten wat een verhuurhypotheek is en hoe het precies werkt.

Ik ben Roel Wonders. Al sinds 2010 ben ik actief in de hypotheekwereld. Ik weet alles van hypotheken en heb me gespecialiseerd in verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de verhuurhypotheek…

Huurinkomsten meenemen voor hypotheek, mag dat?

Huurinkomsten meenemen voor hypotheek, mag dat?

Je hebt plannen om een huis te kopen en hebt al een huis dat zorgt voor huurinkomsten. Je bent benieuwd of hypotheekverstrekkers deze huurinkomsten optellen bij het inkomen. Je kunt op deze manier namelijk makkelijker en hogere hypotheek afsluiten.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken én vooral ook in verhuurhypotheken. Ik weet precies wat de mogelijkheden zijn voor het meenemen van huurinkomen voor een nieuwe hypotheek. Hieronder vertel ik alles over het gebruiken van de huurinkomsten…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *