Wat gebeurt er met je hypotheek als je een ander huis koopt?

Geschreven op: oktober 30, 2022
Nu de hypotheekrente stijgt, krijg ik steeds vaker de vraag of je de hypotheekrente mee kunt nemen naar een andere woning. Dit wordt ook wel een verhuis- of meeneemregeling genoemd. Wat is een verhuis of meeneemregeling? En kom jij hier ook voor in aanmerking? Ik kan je hier meer over vertellen en kijken of dit voor jou interessant is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik kan aan je uitleggen wat een verhuisregeling is. Hieronder vertel ik je alles over het meenemen van je hypotheekrente.

Lees nu alles over hoe een verhuisregeling werkt. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Je hypotheekrente meenemen als je gaat verhuizen. Kan dat?

Nu de rente volop stijgt, kan het zo zijn dat de hypotheekrente die je nu betaalt veel lager is dan de actuele hypotheekrente. Heb je verhuisplannen en wil je de lage hypotheekrente behouden? Dan is het de vraag hoe je ervoor kan zorgen dat je de hypotheekrente die je nu betaalt mee kan nemen naar een nieuwe woning. Dit heet in de praktijk het gebruik maken van de verhuisregeling binnen je hypotheek. Hoe dit in de praktijk werkt en of jij daarvoor in aanmerking komt, lees je in dit artikel.

Wat is een meeneemregeling?

Een meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd, betekent dat je de gunstige rente van je huidige hypotheek mee kunt nemen naar je nieuwe woning als je wilt verhuizen. Je bent dit niet verplicht. Dus als je nu een hoge rente hebt en het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan tegen een lagere rente dan kun je er ook voor kiezen om een nieuwe hypotheek afsluiten.

Als je een hypotheek afsluit dan zet je de rente voor een bepaalde periode vast. Het voordeel van de rente voor een langere tijd vastzetten is dat je de zekerheid hebt dat je maandlasten niet wijzigen. Maar het nadeel is dat je dan vaak een hogere rente betaalt.

Stel je hebt nu een hypotheekrente van 2,5% die je in 2020 voor 20 jaar had vastgezet. Je wilt eindย  2022 een nieuwe woning kopen en de rente voor 10 jaar vast is op dat moment 4,5%. Dan is het interessant als je de huidige rente van 2,5% kan voortzetten. Je kunt dan nog 18 jaar profiteren van die lagere rente.

Hoe zorg je er dan voor dat je de rente kan meenemen?

Hoe zorg je ervoor dat je de hypotheek mee kunt verhuizen?

Of je de hypotheekrente mee kan nemen naar een nieuwe woning vind je terug in de algemene voorwaarden van je hypotheek. De algemene voorwaarden is een uitgebreid, juridisch document. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om dit te lezen. Wil je weten of jij je hypotheek met de bijbehorende lage rente mee kunt verhuizen? Neem contact mij op. Dan kijk ik voor je of je een verhuisregeling hebt en hoe deze werkt.

De meeste geldverstrekkers hebben een verhuisregeling. Je kunt bij de meeste geldverstrekkers ook na verkoop van je huis meeverhuizen. Je nieuwe woning moet je dan binnen 6 maanden nadat je huidige woning is verkocht in eigendom zijn. Omdat het voor kan komen dat je de huidige woning eerder verkoopt dan dat je de nieuw woning aankoopt, moet je voordat je huidige woning is verkocht aan de geldverstrekker schriftelijk doorgeven dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling.

Kan je de hypotheek altijd meeverhuizen?

Er zijn een aantal situaties waarbij je geen gebruik kunt maken van de verhuisregeling. In de volgende situaties moet je goed bekijken of je gebruik kan maken van je verhuisregeling:

  • Als je hypotheekrente van bijvoorbeeld 2,5% voor een periode korter dan 10 jaar vaststaat en je mag de hypotheek in een periode langer dan 10 jaar aflossen dan staat in de wet dat er wordt gerekend met een rente van 5 procent. In dat geval kun je minder lenen omdat je niet uit mag gaan van de lagere rente van 2,5 procent. Hierdoor kan de situatie zich voordoen dat je vanwege de rente van 5 procent je niet meer voldoet om je hypotheek voort te zetten voor de aankoop van een nieuwe woning.
  • Stel je gaat scheiden en je koopt allebei een andere woning. In de voorwaarden van de meeste geldverstrekkers staat dat een van de twee de hypotheek mag meenemen naar een andere woning. De ander kan dan geen gebruik maken van de verhuisregeling.
  • Geef op tijd aan de geldverstrekker door dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Doe je dit niet op tijd dan kan daardoor je recht op het gebruik maken van de verhuisregeling vervallen.
  • Als je de huidige woning aan wilt houden om te verhuren, kan het lastig zijn om je hypotheekrente mee te nemen. ABN AMRO en Florius bieden een verhuurhypotheek aan waarbij je de rente mee kunt nemen naar je nieuwe woning en je kan de hypotheek op je huidige woning omzetten naar een zogenaamde verhuurhypotheek.

 

Voorkom dat je de hypotheekrente niet mee kan nemen

Je hebt gelezen dat er een aantal zaken van belang zijn om gebruik te maken van de meeneemregeling. En je hebt gelezen dat er tussen de verschillende geldverstrekkers behoorlijke verschillen kunnen zitten in de wijze waarop de meeneemregeling werkt. Laat je daarom van tevoren goed adviseren over de mogelijkheden die jij hebt om je hypotheek mee te verhuizen. Je voorkomt daardoor dat je een veel hogere rente moet gaan betalen voor je hypotheek.

Heb je vragen over je hypotheek en of je een verhuisregeling hebt? Neem contact met mij op en dan kijk ik kosteloos jou verhuisregeling na.

 

 

 

 

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Je bent een starter en wilt een woning kopen. Het valt voor de meeste starters niet mee om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn namelijk hoog en voor veel starters is het inkomen te laag om een hoge hypotheek te nemen.

Daar kan nu verandering in komen.

Om starters te helpen met het kopen van een (nieuwbouw)woning is er een Nationaal koopfonds opgezet. Deze moet tussen eind mei en eind juni van 2023 actief zijn.

Ik ben Roel Wonders. Ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het nieuwe koopfonds dat starters moet helpen bij het kopen van een huis. Ik vertel wat het fonds precies is, welke voorwaarden er aan verbonden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Wanneer je een verhuurhypotheek afsluit om een huis te kopen voor de verhuur, dan is de zogenaamde ”woningwaarde in verhuurde staat” of ”marktwaarde in verhuurde staat” heel belangrijk. De waarde in verhuurde staat is lager dan de normale woningwaarde en is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel jij kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken รฉn verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de woningwaarde in verhuurde staat.

Ik vertel wat dit precies is en wat het verschil is met de normale marktwaarde. Ik geef aan hoe de woningwaarde in verhuurde staat wordt berekend en geef een voorbeeld berekening. Vervolgens vertel ik nog in hoeverre de WOZ-waarde invloed heeft op de marktwaarde in verhuurde staat…

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Steeds meer banken en geldverstrekkers bieden een verhuurhypotheek aan. Daarmee spelen ze in op de vraag van investeerders die een huis willen kopen voor de verhuur – en daar dus geld mee willen verdienen.

Je bent misschien een toekomstig investeerder in vastgoed en wilt weten wat een verhuurhypotheek is en hoe het precies werkt.

Ik ben Roel Wonders. Al sinds 2010 ben ik actief in de hypotheekwereld. Ik weet alles van hypotheken en heb me gespecialiseerd in verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de verhuurhypotheekโ€ฆ

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *