Je relatie is over. Kun je dan een ander huis kopen?

Categorie: Blog | Hypotheken
Geschreven op: april 19, 2022

Je hebt met je ex-partner een woning. Kun je dan een ander huis kopen?

Het zal je maar gebeuren, je hebt samen een huis en je gaat uit elkaar. Stel dat je partner het huis wilt overnemen. Dan kun jij op zoek naar andere woonruimte. Als je het liefst een andere woning wilt kopen dan is de vraag of je inkomen hoog genoeg is om zelfstandig een hypotheek af te sluiten.

 

Gelukkig zijn veel woningen de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Meestal heb je recht op de helft van de overwaarde van het huis dat je bezit. Het lastige in deze situatie is dat je ex-partner de hypotheek volledig moet overnemen en jou moet uitkopen. Je ex-partner moet dan de hypotheek op 1 inkomen kunnen dragen en kunnen verhogen.

 

Dit traject wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd en loopt via de huidige geldverstrekker. Mijn ervaring is dat deze trajecten vaak lang duren. Maar jij krijgt niet zoveel tijd om de hypotheek voor je nieuwe woning af te sluiten.

 

Hier is een oplossing voor. Er zijn geldvertrekkers waar je tijdelijk een extra bedrag kan lenen om deze overwaarde te overbruggen. Dit kan met een zogenaamde overbruggingshypotheek.

 

Hoe je dit kunt regelen, laat ik je zien in een slideshow. Ik benoem alvast de belangrijkste aandachtspunten.

 

Wat is belangrijk om te weten?

✅Zorg dat je de waarde van de woning die je met je ex-partner bezit laat vaststellen. Dit kan met een taxatierapport.

✅Heb je de waarde vastgesteld, regel dan een concept akte van verdeling via de notaris.

✅Is de koopsom van je nieuwe woning < € 355.000 kijk dan of je je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

✅Ga in de berekening van je maximale hypotheek gedeeltelijk uit van een looptijd < 30 jaar.

✅Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten op te kunnen vangen.

 

Heb je een woning met je ex-partner en wil je weten of je een andere woning kunt kopen? Laat je dan eerst goed informeren en adviseren. Zo weet je in een vroeg stadium het kopen van een andere woning kan.

 

Heb je advies nodig?

Heb je vragen over dit bericht of wil je advies of het kopen van een nieuwe woning mogelijk is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

12 + 7 =