Rijwoningen Graafsewijk Den Bosch

Je relatie is over. Kun je dan een ander huis kopen?

Geschreven op: april 19, 2022
Je relatie is over, je had samen een huis en wil nu een ander huis kopen. Kan dat? Het antwoord op deze vraag is ja maar dat vergt een goede voorbereiding. Daarnaast is het van belang dat je op tijd begint met het aanpassen van de hypotheek die je hebt met je ex-partner.

Ik ben Roel Wonders en ik heb me gespecialiseerd in hypotheken voor mensen waarvan de relatie over is. Hieronder vertel ik precies waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een ander huis als je relatie over is.

Je hebt met je ex-partner een woning. Kun je dan een ander huis kopen?

Het zal je maar gebeuren, je hebt samen een huis en je gaat uit elkaar. Stel dat je partner het huis wilt overnemen. Dan kun jij op zoek naar andere woonruimte. Als je het liefst een andere woning wilt kopen dan is de vraag of je inkomen hoog genoeg is om zelfstandig een hypotheek af te sluiten.

 

Gelukkig zijn veel woningen de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Meestal heb je recht op de helft van de overwaarde van het huis dat je bezit. Het lastige in deze situatie is dat je ex-partner de hypotheek volledig moet overnemen en jou moet uitkopen. Je ex-partner moet dan de hypotheek op 1 inkomen kunnen dragen en kunnen verhogen.

 

Dit traject wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd en loopt via de huidige geldverstrekker. Mijn ervaring is dat deze trajecten vaak lang duren. Maar jij krijgt niet zoveel tijd om de hypotheek voor je nieuwe woning af te sluiten.

 

Hier is een oplossing voor. Er zijn geldvertrekkers waar je tijdelijk een extra bedrag kan lenen om deze overwaarde te overbruggen. Dit kan met een zogenaamde overbruggingshypotheek.

 

Hoe je dit kunt regelen, laat ik je zien in een slideshow. Ik benoem alvast de belangrijkste aandachtspunten.

 

Wat is belangrijk om te weten?

โœ…Zorg dat je de waarde van de woning die je met je ex-partner bezit laat vaststellen. Dit kan met een taxatierapport.

โœ…Heb je de waarde vastgesteld, regel dan een concept akte van verdeling via de notaris.

โœ…Is de koopsom van je nieuwe woning < โ‚ฌ 355.000 kijk dan of je je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

โœ…Ga in de berekening van je maximale hypotheek gedeeltelijk uit van een looptijd < 30 jaar.

โœ…Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten op te kunnen vangen.

 

Heb je een woning met je ex-partner en wil je weten of je een andere woning kunt kopen? Laat je dan eerst goed informeren en adviseren. Zo weet je in een vroeg stadium het kopen van een andere woning kan.

 

Heb je advies nodig?

Heb je vragen over dit bericht of wil je advies of het kopen van een nieuwe woning mogelijk is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning โ€“ die in waarde is gestegen โ€“ te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huisโ€ฆ

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes:

Waar kan ik mee helpen?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes: