Je relatie is over. Kun je dan een ander huis kopen?

Geschreven op: april 19, 2022
Je relatie is over, je had samen een huis en wil nu een ander huis kopen. Kan dat? Het antwoord op deze vraag is ja maar dat vergt een goede voorbereiding. Daarnaast is het van belang dat je op tijd begint met het aanpassen van de hypotheek die je hebt met je ex-partner.

Ik ben Roel Wonders en ik heb me gespecialiseerd in hypotheken voor mensen waarvan de relatie over is. Hieronder vertel ik precies waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een ander huis als je relatie over is.

Je hebt met je ex-partner een woning. Kun je dan een ander huis kopen?

Het zal je maar gebeuren, je hebt samen een huis en je gaat uit elkaar. Stel dat je partner het huis wilt overnemen. Dan kun jij op zoek naar andere woonruimte. Als je het liefst een andere woning wilt kopen dan is de vraag of je inkomen hoog genoeg is om zelfstandig een hypotheek af te sluiten.

 

Gelukkig zijn veel woningen de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Meestal heb je recht op de helft van de overwaarde van het huis dat je bezit. Het lastige in deze situatie is dat je ex-partner de hypotheek volledig moet overnemen en jou moet uitkopen. Je ex-partner moet dan de hypotheek op 1 inkomen kunnen dragen en kunnen verhogen.

 

Dit traject wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd en loopt via de huidige geldverstrekker. Mijn ervaring is dat deze trajecten vaak lang duren. Maar jij krijgt niet zoveel tijd om de hypotheek voor je nieuwe woning af te sluiten.

 

Hier is een oplossing voor. Er zijn geldvertrekkers waar je tijdelijk een extra bedrag kan lenen om deze overwaarde te overbruggen. Dit kan met een zogenaamde overbruggingshypotheek.

 

Hoe je dit kunt regelen, laat ik je zien in een slideshow. Ik benoem alvast de belangrijkste aandachtspunten.

 

Wat is belangrijk om te weten?

โœ…Zorg dat je de waarde van de woning die je met je ex-partner bezit laat vaststellen. Dit kan met een taxatierapport.

โœ…Heb je de waarde vastgesteld, regel dan een concept akte van verdeling via de notaris.

โœ…Is de koopsom van je nieuwe woning < โ‚ฌ 355.000 kijk dan of je je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

โœ…Ga in de berekening van je maximale hypotheek gedeeltelijk uit van een looptijd < 30 jaar.

โœ…Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten op te kunnen vangen.

 

Heb je een woning met je ex-partner en wil je weten of je een andere woning kunt kopen? Laat je dan eerst goed informeren en adviseren. Zo weet je in een vroeg stadium het kopen van een andere woning kan.

 

Heb je advies nodig?

Heb je vragen over dit bericht of wil je advies of het kopen van een nieuwe woning mogelijk is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Je bent een starter en wilt een woning kopen. Het valt voor de meeste starters niet mee om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn namelijk hoog en voor veel starters is het inkomen te laag om een hoge hypotheek te nemen.

Daar kan nu verandering in komen.

Om starters te helpen met het kopen van een (nieuwbouw)woning is er een Nationaal koopfonds opgezet. Deze moet tussen eind mei en eind juni van 2023 actief zijn.

Ik ben Roel Wonders. Ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het nieuwe koopfonds dat starters moet helpen bij het kopen van een huis. Ik vertel wat het fonds precies is, welke voorwaarden er aan verbonden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Wanneer je een verhuurhypotheek afsluit om een huis te kopen voor de verhuur, dan is de zogenaamde ”woningwaarde in verhuurde staat” of ”marktwaarde in verhuurde staat” heel belangrijk. De waarde in verhuurde staat is lager dan de normale woningwaarde en is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel jij kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken รฉn verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de woningwaarde in verhuurde staat.

Ik vertel wat dit precies is en wat het verschil is met de normale marktwaarde. Ik geef aan hoe de woningwaarde in verhuurde staat wordt berekend en geef een voorbeeld berekening. Vervolgens vertel ik nog in hoeverre de WOZ-waarde invloed heeft op de marktwaarde in verhuurde staat…

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Steeds meer banken en geldverstrekkers bieden een verhuurhypotheek aan. Daarmee spelen ze in op de vraag van investeerders die een huis willen kopen voor de verhuur – en daar dus geld mee willen verdienen.

Je bent misschien een toekomstig investeerder in vastgoed en wilt weten wat een verhuurhypotheek is en hoe het precies werkt.

Ik ben Roel Wonders. Al sinds 2010 ben ik actief in de hypotheekwereld. Ik weet alles van hypotheken en heb me gespecialiseerd in verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de verhuurhypotheekโ€ฆ

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *