Rijwoningen Graafsewijk Den Bosch

Je relatie is over. Kun je dan een ander huis kopen?

Geschreven op: april 19, 2022
Je relatie is over, je had samen een huis en wil nu een ander huis kopen. Kan dat? Het antwoord op deze vraag is ja maar dat vergt een goede voorbereiding. Daarnaast is het van belang dat je op tijd begint met het aanpassen van de hypotheek die je hebt met je ex-partner.

Ik ben Roel Wonders en ik heb me gespecialiseerd in hypotheken voor mensen waarvan de relatie over is. Hieronder vertel ik precies waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een ander huis als je relatie over is.

Je hebt met je ex-partner een woning. Kun je dan een ander huis kopen?

Het zal je maar gebeuren, je hebt samen een huis en je gaat uit elkaar. Stel dat je partner het huis wilt overnemen. Dan kun jij op zoek naar andere woonruimte. Als je het liefst een andere woning wilt kopen dan is de vraag of je inkomen hoog genoeg is om zelfstandig een hypotheek af te sluiten.

 

Gelukkig zijn veel woningen de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Meestal heb je recht op de helft van de overwaarde van het huis dat je bezit. Het lastige in deze situatie is dat je ex-partner de hypotheek volledig moet overnemen en jou moet uitkopen. Je ex-partner moet dan de hypotheek op 1 inkomen kunnen dragen en kunnen verhogen.

 

Dit traject wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd en loopt via de huidige geldverstrekker. Mijn ervaring is dat deze trajecten vaak lang duren. Maar jij krijgt niet zoveel tijd om de hypotheek voor je nieuwe woning af te sluiten.

 

Hier is een oplossing voor. Er zijn geldvertrekkers waar je tijdelijk een extra bedrag kan lenen om deze overwaarde te overbruggen. Dit kan met een zogenaamde overbruggingshypotheek.

 

Hoe je dit kunt regelen, laat ik je zien in een slideshow. Ik benoem alvast de belangrijkste aandachtspunten.

 

Wat is belangrijk om te weten?

โœ…Zorg dat je de waarde van de woning die je met je ex-partner bezit laat vaststellen. Dit kan met een taxatierapport.

โœ…Heb je de waarde vastgesteld, regel dan een concept akte van verdeling via de notaris.

โœ…Is de koopsom van je nieuwe woning < โ‚ฌ 355.000 kijk dan of je je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

โœ…Ga in de berekening van je maximale hypotheek gedeeltelijk uit van een looptijd < 30 jaar.

โœ…Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten op te kunnen vangen.

 

Heb je een woning met je ex-partner en wil je weten of je een andere woning kunt kopen? Laat je dan eerst goed informeren en adviseren. Zo weet je in een vroeg stadium het kopen van een andere woning kan.

 

Heb je advies nodig?

Heb je vragen over dit bericht of wil je advies of het kopen van een nieuwe woning mogelijk is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een โ€˜โ€™Advieskeuze Topselectieโ€™โ€™. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Je hebt een woning gevonden, die jij graag wilt kopen. Je wilt daarom een bod uitbrengen op deze woning, maar hebt daarvoor een brief nodig. Je weet misschien niet wat er in deze brief moet komen te staan.

Daarom heb ik een voorbeeldbrief gemaakt waarmee jij een bod kan uitbrengen. Je kunt deze gratis downloaden, invullen en versturen.

Als erkend hypothecair planner vertel ik ook wat je allemaal moet weten voor je een bod kunt uitbrengen…

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

2 Reacties

 1. Naj

  Beste Roel,

  Mijn partner en ik zijn vorig jaar een geregistreerd partnerschap aangegaan. Dit onder andere omdat wij samen een huis hebben gekocht. Mijn partner heeft daarnaast een eigen woning. Deze woning wordt verkocht en de opbrengst dient ter financiering van onze nieuwe woning. Mochten wij onverhoopt uit elkaar gaan, ben ik hem dit deel dan verschuldigd?

  Antwoord
  • Roel Wonders

   Bedankt voor je vraag, ik heb je een uitgebreid antwoord gestuurd via email.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *