Je relatie is over. Kun je dan een ander huis kopen?

Categorie: Blog | Hypotheken
Geschreven op: april 19, 2022

Je hebt met je ex-partner een woning. Kun je dan een ander huis kopen?

Het zal je maar gebeuren, je hebt samen een huis en je gaat uit elkaar. Stel dat je partner het huis wilt overnemen. Dan kun jij op zoek naar andere woonruimte. Als je het liefst een andere woning wilt kopen dan is de vraag of je inkomen hoog genoeg is om zelfstandig een hypotheek af te sluiten.

 

Gelukkig zijn veel woningen de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Meestal heb je recht op de helft van de overwaarde van het huis dat je bezit. Het lastige in deze situatie is dat je ex-partner de hypotheek volledig moet overnemen en jou moet uitkopen. Je ex-partner moet dan de hypotheek op 1 inkomen kunnen dragen en kunnen verhogen.

 

Dit traject wordt ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd en loopt via de huidige geldverstrekker. Mijn ervaring is dat deze trajecten vaak lang duren. Maar jij krijgt niet zoveel tijd om de hypotheek voor je nieuwe woning af te sluiten.

 

Hier is een oplossing voor. Er zijn geldvertrekkers waar je tijdelijk een extra bedrag kan lenen om deze overwaarde te overbruggen. Dit kan met een zogenaamde overbruggingshypotheek.

 

Hoe je dit kunt regelen, laat ik je zien in een slideshow. Ik benoem alvast de belangrijkste aandachtspunten.

 

Wat is belangrijk om te weten?

✅Zorg dat je de waarde van de woning die je met je ex-partner bezit laat vaststellen. Dit kan met een taxatierapport.

✅Heb je de waarde vastgesteld, regel dan een concept akte van verdeling via de notaris.

✅Is de koopsom van je nieuwe woning < € 355.000 kijk dan of je je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

✅Ga in de berekening van je maximale hypotheek gedeeltelijk uit van een looptijd < 30 jaar.

✅Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten op te kunnen vangen.

 

Heb je een woning met je ex-partner en wil je weten of je een andere woning kunt kopen? Laat je dan eerst goed informeren en adviseren. Zo weet je in een vroeg stadium het kopen van een andere woning kan.

 

Heb je advies nodig?

Heb je vragen over dit bericht of wil je advies of het kopen van een nieuwe woning mogelijk is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Je hebt een woning die je wilt verhuren. Dan wil je een zo hoog mogelijke huur kunnen vragen. Je wilt niet dat de huurcommissie ervoor zorgt dat je minder huur kunt vragen. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel punten jou huis volgens de puntentelling krijgt. Als je genoeg punten hebt dan valt je woning in de vrije sector en mag je vragen wat je wilt.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en weet precies hoe de puntentelling van de huurcommissie werkt. Hieronder vertel ik je alles over de puntenhuur en, nog belangrijker, hoe jij het maximale aan huur kunt vragen zonder problemen te krijgen met de huurcommissie.

Lees nu alles over de puntenhuur, stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Je wilt een woning kopen om te verhuren. Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed uitzoekt hoeveel je kunt lenen. Zo weet je hoeveel eigen geld je in moet leggen. Voordat je begint aan je zoektocht naar een geschikte woning laat dan eerst uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Er zijn een aantal zaken van invloed op de berekening van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en kan voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Zo kun jij goed voorbereid beginnen aan je zoektocht naar een geschikte woning voor de verhuur.

Lees nu alles over wat er komt kijken bij het berekenen van de maximale verhuurhypotheek. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.