Onafhankelijk Hypotheekadvies

Sluit niet zomaar een hypotheek af zonder goed advies.

Ik vergelijk de rentes én voorwaarden van maar liefst 55 hypotheekaanbieders.

Ik ben Erkend Hypothecair Planner. Omdat het afsluiten van een hypotheek één van de grootste financiële beslissingen uit jouw leven is, wil ik jou zo goed mogelijk informeren.

Vraag nu een vrijblijvend gesprek aan:

Is hypotheekadvies nodig?

Van alle financiële beslissingen die jij in jouw leven gaat maken, is het afsluiten van de hypotheek waarschijnlijk één van de grootste. De keuzes die jij tijdens het afsluiten van de hypotheek maakt, hebben impact op de rest van jouw financiële leven. Jouw hypotheek loopt namelijk 20 tot 30 jaar!

Je moet er daarom voor zorgen dat jij het best mogelijke advies krijgt. Geen advies óf slecht advies kan voor toekomstige financiële problemen zorgen. Als je jouw (financiële) toekomst dus serieus neemt, dan kies je dus voor een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur.

Goed om te weten: Bij een hypotheek van 500.000 euro kan een renteverschil van 1% over een periode van 30 jaar zomaar voor een kostenverschil van 150.000 euro zorgen. Je wil dus de laagste rente, maar ook goede voorwaarden.

Is hypotheekadvies verplicht?

Nee, het is wettelijk gezien niet verplicht om hypotheekadvies in te winnen voor het afsluiten van een hypotheek. Je kunt zelf een hypotheek afsluiten zonder advies. Dit noemen we ”execution only”.

Execution only

Execution only is het afsluiten van een hypotheek zonder een hypotheekadviseur.

Je kunt alleen zelf een hypotheek afsluiten als je slaagt voor de zogenaamde passendheidstoets. Je bewijst met deze passendheidstoets dat jij veel van hypotheken weet en dus geen advies nodig hebt.

Je moet namelijk alle keuzes zelf maken. Je moet zelf een hypotheekaanbieder met de beste rente en voorwaarden kiezen. Je moet zelf de rentevaste periode kiezen en controleren of de maandlasten betaalbaar zijn – voor nu en in de toekomst. Je moet daarnaast zelf alle keuzes maken met betrekking tot bescherming tegen werkloosheid en je moet zelf een passende overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Je krijgt dus helemaal geen begeleiding bij één van jouw grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je verliest de minimale besparing op de advieskosten al snel met één hele kleine verkeerde beslissing, omdat alle beslissingen een grote impact hebben. De hypotheek loopt immers 20 tot 30 jaar.

Hypotheekaanbieders verplichten onafhankelijk advies wel

Het is niet wettelijk verplicht om hypotheekadvies af te nemen. Je kunt zelf een hypotheek afsluiten via execution only. Dit kan alleen maar bij een paar aanbieders.

Veel hypotheekaanbieders stellen hypotheekadvies wél verplicht. Je kunt bij veel aanbieders alleen een hypotheek afsluiten na onafhankelijk advies via een adviseur. Je hebt anders geen toegang tot het aanbod van deze hypotheekaanbieders.

Twee soorten hypotheekadvies

Je kunt in principe twee soorten hypotheekadvies krijgen: Onafhankelijk hypotheekadvies via een onafhankelijk hypotheekadviseur en afhankelijk hypotheekadvies van een bank, zoals de ABN AMRO of Rabobank.

Het is natuurlijk beter om onafhankelijk hypotheekadvies te krijgen, maar veel mensen krijgen (onbewust) vaak afhankelijk hypotheekadvies.

Hieronder staat het verschil uitgelegd tussen onafhankelijk en afhankelijk advies – en dus het verschil tussen advies via een onafhankelijk hypotheekadviseur en advies van een bank:

1. Onafhankelijk hypotheekadvies

Onafhankelijk betekent ”de vrijheid hebben om zelfstandige keuzes te maken zonder te worden beïnvloed door anderen”.

Wanneer we het hebben over hypotheekadvies, dan betekent dat dus dat een onafhankelijk hypotheekadviseur advies kan geven, zonder te worden beïnvloed door één of een paar hypotheekaanbieders.

Daarbij is het belangrijk dat de adviseur géén financiële belangen heeft bij het aanbieden van een bepaalde hypotheek.

Voorbeeld van onafhankelijk advies: 

Een onafhankelijk adviseur maakt een eerlijke vergelijking tussen alle hypotheekaanbieders. Deze adviseur vergelijkt de voorwaarden en hypotheekrentes en is helemaal vrij om de beste aanbieder te kiezen.

 

Hij wordt daarbij niet beïnvloed door financiële belangen. Het maakt voor zijn inkomsten dus niet uit welke hypotheek hij adviseert om af te sluiten. Hij staat uit jouw kant en kiest simpelweg de beste hypotheek voor jou.

2. Afhankelijk hypotheekadvies via de bank

Afhankelijk advies is het tegenovergestelde van onafhankelijk. Een afhankelijk hypotheekadviseur heeft niet de vrijheid om zelfstandige keuzes te maken en wordt wel beïnvloed door anderen.

In de praktijk betekent het dat deze adviseur gebonden is aan de hypotheek van één of een paar hypotheekaanbieders. Voorbeelden van afhankelijke hypotheekadviseurs zijn adviseurs van banken, zoals ABN AMRORabobankING en Van Lanschot.

Deze adviseurs bieden alleen hypotheken van hun eigen bank aan, ook als deze niet de beste voorwaarden en laagste hypotheekrentes hebben. Je krijgt hier dus niet het beste advies.

Voorbeeld van afhankelijk advies: 

Een afhankelijk adviseur maakt géén vergelijking tussen alle hypotheekaanbieders, maar kan alleen de hypotheken van zijn eigen bank aanbieden. De adviseur kijkt dus niet naar de beste voorwaarden en laagste rente, maar biedt alleen zijn eigen hypotheken aan.

 

De adviseur kan ook geen andere hypotheken aanbieden, ook niet als deze beter zijn. Wanneer deze adviseur eerlijk zou zeggen dat een andere hypotheek, bij een andere aanbieder, beter is, dan verliest hij omzet.

 

Hij wordt dus financieel beinvloed tijdens het ”advies” dat die jouw geeft. Eigenlijk geeft deze adviseur geen advies, maar is het een verkoper van zijn eigen hypotheekproducten.

Voor- en nadelen van afhankelijk advies

Hieronder staan de voor- en nadelen van afhankelijk advies, dus hypotheekadvies via een bank:

Voordeel 1: goedkoper

Het voordeel van ”advies” via een bank is dat het voordeliger is. Over het algemeen betalen starters zo’n 600 euro minder aan advieskosten bij een bank. Doorstromers – dus mensen die al een huis hebben en nu een ander huis gaan kopen – betalen bij een bank ongeveer 650 euro minder aan advieskosten.

Wanneer jij voor een periode van 20 of 30 jaar een te hoge rente moet betalen, omdat de bank geen goede vergelijking heeft gemaakt tussen alle hypotheekrentes, dan is die 650 euro ”voordeel” natuurlijk niets.

Nadeel 1: Banken vergelijken geen rentes en voorwaarden

Banken geven eigenlijk geen uitgebreid hypotheekadvies, maar verkopen hun eigen producten. Het belangrijkste onderdeel, het vergelijken van rente en voorwaarden van veel aanbieders ontbreekt namelijk.

De ABN AMRO bank kan alleen ABN AMRO hypotheken aanbieden en de ING Bank biedt alleen ING hypotheken aan.

Deze banken kijken wel of jij jouw hypotheek kunt (blijven) betalen, bijvoorbeeld ook als je arbeidsongeschikt bent of als je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

De banken maken echter geen vergelijking tussen alle hypotheekrentes en voorwaarden van alle hypotheekaanbieders – en dit is nu juist het belangrijkste onderdeel van een goed hypotheekadvies.

Nadeel 3: Afsluitkosten en hypotheekrente

Banken verdienen op twee manieren aan jouw hypotheek. Ze verdienen aan de rente die jij moet betalen over het geleende geld, maar brengen ook advieskosten in rekening.

Banken geven echter geen advies, maar verkopen hun eigen hypotheken. De ”advieskosten” zijn daarom meer afsluitkosten. Dit is eigenlijk dubbelop. Ze geven geen uitgebreid advies en verdienen al veel geld via de hypotheekrente.

Nadeel 4: Vaak alleen videobellen mogelijk

Hypotheekadviseurs van een bank werken vanuit een bankkantoor of vanuit huis. Omdat veel banken hun bankkantoren hebben gesloten, is het steeds moeilijker om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur op een bankkantoor bij jouw in de buurt.

Veel adviseurs van de bank zijn daarom alleen nog te spreken via een video- of telefoongesprek. Daarnaast werken veel hypotheekadviseurs van een bank alleen tijdens kantooruren, waardoor ze dus niet in de avond te spreken zijn.

Het kan heel makkelijk zijn om een hypotheekadviseur te spreken via een videoverbinding, maar voor sommige mensen is dit een nadeel.

Voor- en nadelen van onafhankelijk advies

Hieronder staan de voor- en nadelen van onafhankelijk advies, dus advies via een onafhankelijke hypotheekadviseur:

Voordeel 1: Complete vergelijking

Onafhankelijk adviseurs zijn – in tegenstelling tot adviseurs van de bank – niet gebonden aan één hypotheekaanbieder of product. Ze kunnen de hypotheekrentes en voorwaarden van alle hypotheekaanbieders vergelijken en vervolgens de beste aanbieder voor jou kiezen.

Goede, onafhankelijk adviseurs vergelijken de hypotheken van minimaal 20 verschillende geldverstrekkers. Je krijgt dus een compleet beeld van het aanbod. Het is daarom veel makkelijker om de beste hypotheek te vinden en deze – samen met de adviseur – aan te vragen.

Veel hypotheken – van bijvoorbeeld NIBC, Venn, Vista en Obvion – zijn ook alleen via een onafhankelijk adviseur aan te vragen, omdat deze hypotheekaanbieders willen dat jij goed advies krijgt.

Goed om te weten: Onafhankelijke adviseurs kunnen ook de hypotheken van banken vergelijken. Ze vergelijken de hypotheken van banken, maar ook die van vele andere aanbieders. Het is dus niet zo dat alleen banken hun eigen hypotheken kunnen aanbieden, onafhankelijk adviseurs kunnen deze ook aanbieden.

Voordeel 2: Betere voorwaarden en lagere hypotheekrente

Via een onafhankelijk adviseur is het vaak makkelijker om een lagere hypotheekrente te krijgen. De geldverstrekkers die worden vergeleken door onafhankelijke adviseurs hebben vaak betere voorwaarden en een lagere rente, dan de hypotheken van banken.

Kijk maar eens naar de laagste hypotheekrentes van dit moment. Vaak staan de bekende banken niet eens in de top 10 van goedkoopste hypotheken.

De hypotheken van bijvoorbeeld de Rabobank worden met ‘’kort geld’’ gefinancierd. Dat betekent dat het spaargeld gebruikt wordt om hypotheekleningen uit te geven.

Vaak hebben banken als de Rabobank goedkope hypotheken voor een rentevastperiode van 5 of 10 jaar. Voor langere rentevastperiodes zijn ze vaak niet goedkoop, omdat ze dat geld niet beschikbaar hebben.

Hypotheekaanbieders als MUNT, Vista en NIBC halen geld op bij pensioenfondsen of verzekeraars die voor de lange termijn willen beleggen. Deze aanbieders zijn daarom goedkoper voor langere rentevaste periodes – die vaak worden gekozen bij het afsluiten van een hypotheek.

Voordeel 3: Eerlijke, onpartijdige vergelijking

Adviseurs van een bank moeten hun eigen hypotheken verkopen. Ze kunnen dus niet onpartijdig de beste hypotheek kiezen. Onafhankelijke adviseurs kunnen dit wel.

Jij betaalt deze adviseur namelijk rechtstreeks. Het maakt vervolgens niet uit bij welke hypotheekverstrekker de hypotheek wordt afgesloten – de adviseur krijgt alleen een vergoeding van jou.

Voor de adviseur is er dus geen voordeel om voor een bepaalde hypotheekaanbieder te kiezen ten opzichte van een andere aanbieder. De adviseur kiest gewoon de hypotheek die voor jou de beste rente en voorwaarden heeft.

Omdat jij de adviseur betaalt, staat de adviseur meer aan jouw kant dan aan de kant van de bank. Dit in tegenstelling tot een adviseur van de bank.

Dit is natuurlijk heel belangrijk. Je gaat ook niet zomaar ergens een autoverzekering of energiecontract afsluiten zonder eerst te vergelijken. Bij een hypotheek – die je de rest van je leven moet betalen – is een goede vergelijking natuurlijk nog veel belangrijker.

Voordeel 4: Gemakkelijker een afspraak maken

Adviseurs van een bank werken vanuit een bankkantoor of vanuit huis. We hebben allemaal kunnen zien dat veel bankkantoren gesloten zijn.

Het is daarom steeds moeilijker om een afspraak te maken met een adviseur bij de bank. In plaats daarvan werken de meeste adviseurs thuis. Je kunt vaak alleen nog een afspraak hebben met via de telefoon of via een videoverbinding.

Omdat deze adviseurs in loondienst zijn, werken ze vaak alleen in kantoortijden. Het is daarom ook moeilijk om in de avonden of weekenden een gesprek in te plannen.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs vinden persoonlijk contact vaak belangrijk. Ze hebben vaak een eigen kantoor waar jij langs kunt komen.

Verder kunnen de meeste adviseurs naar jou komen als je binnen een straal van 40/50 kilometer woont. Vaak is het ook mogelijk om een telefonische afspraak of gesprek via videoverbinding te hebben.

Omdat veel adviseurs zelfstandig ondernemer zijn, werken ze ook buiten kantoortijden – en in het weekend. Je kunt dus veel makkelijker een afspraak inplannen met een onafhankelijk adviseur – op de manier die jij wilt.

Nadeel 1: Onafhankelijk advies is duurder

Onafhankelijk hypotheekadviseurs zijn duurder dan een adviseur van de bank. Dit is logisch, omdat banken geld verdienen aan de hypotheek en aan ”het advies” (terwijl ze eigenlijk geen compleet advies geven).

Onafhankelijke adviseurs maken uitgebreide vergelijkingen en nemen daarbij de hypotheekrente en voorwaarden van vele aanbieders mee. Verder worden standaard meerdere producten vergeleken voor de overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering – zonder dat jij daar extra voor moet betalen.

Je krijgt dus een beter en breder advies. Verder vergelijken ze ook alle verzekeringen – van vele verschillende verzekeraars.

Belangrijk: Goed advies is onbetaalbaar, omdat het bij hypotheken om hele grote bedragen en leningen met een hele lange looptijd gaat. Wanneer een onafhankelijk adviseur bijvoorbeeld 0,2% rentevoordeel weet te behalen, dan zijn de extra kosten van deze adviseur al snel terugverdiend.

In 2024 is de vergelijkingskaart verplicht

Op 1 oktober 2023 is de vergelijkingskaart geïntroduceerd. Sinds deze datum moeten alle hypotheekadviseurs verplicht aangeven of ze afhankelijk of onafhankelijk advies geven.

Adviseurs die bekend willen staan als onafhankelijk, moeten minimaal 20 verschillende hypotheekaanbieders vergelijken en komen niet meer weg met het vergelijken van slechts een paar aanbieders.

Dankzij deze vergelijkingskaart kunnen mensen makkelijk zien welke adviseurs goede vergelijkingen maken en dus een uitgebreid advies geven.

Dankzij deze nieuwe wet moet het duidelijker worden wie afhankelijk en wie onafhankelijk advies geeft – en dus wie alleen eigen producten verkoopt en wie echt een goed advies geeft.

Let op: Er zit een groot verschil tussen de kwaliteit van onafhankelijk adviseurs. Sommige adviseurs zijn bijvoorbeeld deels onafhankelijk, omdat ze wel meerdere hypotheekaanbieders vergelijken, maar niet allemaal. Probeer daarom een goede, onafhankelijke adviseur te vinden, want een verkeerde adviseur kan heel erg veel geld kosten. Hypotheken hebben namelijk een hele lange looptijd en dan gaat het al snel om vele tienduizenden euro’s.

Hoe een goede, betrouwbare hypotheekadviseur vinden?

Hieronder staat hoe jij een betrouwbare hypotheekadviseur kunt vinden:

Vergunning Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Een hypotheekadviseur die advies wil geven moet een AFM-vergunning hebben.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt niet alleen toezicht op financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, maar ook op adviseurs zoals verzekerings- en hypotheekadviseurs.

De AFM moet consumenten beschermen. Ze moeten zorgen voor duidelijkheid en eerlijkheid over financiële producten, zoals hypotheken.

Je kunt in het register van het AFM controleren of een adviseur een AFM-vergunning heeft. Bekijk hier mijn AFM-vergunning.

Diploma's en titels

 Een hypotheekadviseur moet natuurlijk ook diploma’s hebben.

Hypotheekadviseurs die in dienst zijn bij een financieel dienstverlener, zoals een tussenpersoon of bank, hebben vaak alleen WFT-diploma’s nodig. Deze adviseurs moeten WFT basis, WFT Hypothecair Krediet en WFT Vermogen hebben.

HBO

Adviseurs die op hun eigen AFM-vergunning werken – zoals ik – moeten niet alleen WFT diploma’s hebben. Ze moeten naast WFT basis, WFT Hypothecair Krediet en WFT Vermogen ook een Hbo-diploma hebben.

Ik heb zelf een bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting.

Erkend Hypothecair Planner

Hypotheekadviseurs die zich willen specialiseren en het hoogste niveau willen behalen, kunnen de opleiding Erkend Hypothecair Planner van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners volgen.

Hypotheekadviseurs met de titel ”Erkend Hypothecair Planner (EHP)” behoren tot de top van de Nederlandse hypotheekwereld. Je kunt ervan uitgaan dat hypotheekadviseurs met deze titel weten waar ze over praten. 

Ik heb zelf naast mijn WFT-diploma’s en Hbo-diploma ook de titel EHP.

Goed om te weten: Vaak zijn hypotheekadviseurs met deze titel duurder dan hypotheekadviseurs met alleen WFT diploma’s, omdat ze veel meer diploma’s en dus kennis hebben. Omdat ik vind dat iedereen goed advies moet kunnen krijgen, zijn mijn tarieven hetzelfde als die van een standaard hypotheekadviseur.

Betrokkenheid en beschikbaarheid

Je kunt een adviseur hebben met een (eigen) vergunning en alle diploma’s, maar als deze niet betrokken is, dan is het geen goede hypotheekadviseur.

Hypotheekadviseurs die echt adviseren

Je wilt geen hypotheekadviseur, die zich vooral richt op het verkopen van hypotheken. Je wilt in plaats daarvan een adviseur die de nadruk legt op goed adviseren. 

Goede hypotheekadviseurs zijn betrokken en bereikbaar. Het betekent dat deze adviseur zich echt in jouw situatie wil verdiepen en gemotiveerd is om écht het beste advies te geven – en dus niet alleen uit is op het verkopen van een hypotheek.

De beste hypotheekadviseur brengt jouw financiële situatie in kaart en wil weten wat jouw wensen zijn.

Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om een mooi huis te hebben of is financiële vrijheid veel belangrijker – en is het dus beter om lagere maandlasten te hebben.

Goede adviseurs brengen dit in kaart en geven op basis hiervan onafhankelijk advies.

  Reviews van klanten

  Hypotheekadviseurs kunnen van zichzelf zeggen hoe onafhankelijk, goed en betrouwbaar ze zijn, maar het is natuurlijk beter als anderen dat over hen zeggen. Gelukkig zijn daar reviews voor.

  Je kunt kijken naar Google reviews, maar in de hypotheekwereld is Advieskeuze een belangrijk reviewplatform. Advieskeuze is een onafhankelijk reviewplatform dat consumenten helpt met het vinden van een financieel dienstverlener, zoals een hypotheekadviseur.

  Op Advieskeuze worden alle hypotheekadviseurs beoordeeld. Je kunt dus zien wat klanten over een hypotheekadviseur zeggen. Bekijk hier mijn reviews op Advieskeuze.

  Begrijp je jouw adviseur?

  Adviseurs die actief zijn zitten bovenop de laatste ontwikkelingen en delen deze kennis. Denk daarbij aan de hypotheekregels voor 2024 en een hypotheekrente verwachting.

  Het is ook heel belangrijk dat jij begrijpt wat jouw hypotheekadviseur zegt. Jouw adviseur moet namelijk allerlei ingewikkelde dingen uitleggen.

  Het komt nogal eens voor dat mensen hun hypotheekadviseur niet begrijpen, omdat adviseurs zich moeilijk in mensen kunnen verplaatsen die voor het eerst een hypotheek afsluiten en bijvoorbeeld veel vaktermen gebruiken.

  Door het blog van een adviseur te lezen, video’s te bekijken of simpelweg even te bellen, krijg jij een beter beeld van jouw hypotheekadviseur.

  Roel Wonders

  Ook interessant

  Ik ben in 2023 opgenomen in de Advieskeuze Topselectie. Dit is een overzicht met beste adviseurs van Nederland.

  Is hypotheekadvies duur?

  Veel mensen vinden hypotheekadvies duur en het gaat ook om serieus geld, maar het is vooral belangrijk om de focus te verleggen van wat het kost, naar wat het oplevert. En nog belangrijker, wat géén of slecht advies uiteindelijk kost door teveel betaalde rente, een verkeerde rentevaste periode of slechte voorwaarden.

  Hieronder staan de redenen waarom hypotheekadvies relatief duur is:

  Grote verantwoordelijkheid

  Hypotheekadviseurs hebben een grote verantwoordelijkheid. Ze zijn betrokken bij één van de grootste financiële beslissingen uit jouw leven.

  De keuzes die een adviseur samen met jou maakt, zijn de komende 20 tot 30 jaar voelbaar.  Daarnaast gaat het om hele grote bedragen, waardoor verkeerde keuzes voor aanzienlijke financiële nadelen kunnen zorgen.

  Over het algemeen krijgen mensen met een grote verantwoordelijkheid meer betaald.

  Hypotheekadviseurs moeten diploma's halen en bijscholen

  Hypotheekadviseurs – en vooral onafhankelijke adviseurs die werken onder een eigen vergunning – moeten een relatief hoog opleidingsniveau hebben. Ook moeten ze specifieke diploma’s hebben, bijvoorbeeld om te mogen adviseren over hypotheken.

  Daarnaast zijn er nog adviseurs met een hoger niveau dan de standaard adviseur. Deze adviseurs hebben de titel ”Erkend Hypothecair Planner (EHP)” en hebben dus nog verder doorgeleerd.

  Het betalen van deze diploma’s kost veel inspanning en geld. Daarnaast kost het up-to-date houden van deze diploma’s en titels inspanning en geld.

  Adviseurs moeten de investeringen in hun opleiding terugverdienen. Daarom is daar rekening mee gehouden bij de kosten voor hypotheekadvies.

  Hypotheekadviseurs geven advies

  Hypotheekadviseurs besteden veel aandacht aan het geven van een compleet advies. Je kunt tijdens de gesprekken met een hypotheekadviseur alle vragen stellen. Vaak is een adviseur lang bezig om alles uit te leggen, te onderbouwen en vast te leggen.

  Vaak zijn mensen maanden bezig om een woning te zoeken en ondertussen hebben ze regelmatig een vraag aan de adviseur. De adviseur moet hier natuurlijk rekening mee houden bij het bepalen van de prijs voor hypotheekadvies.

  Hypotheekadviseurs schrijven adviesrapporten

  Adviseurs geven niet alleen advies, maar moeten ook adviesrapporten schrijven.

  Dit zijn vaak uitgebreide rapporten waarin bijvoorbeeld jouw wensen, jouw financiële situatie en jouw bereidheid tot het nemen van risico’s staat beschreven. Vaak wordt precies beschreven welke hypotheekvormen, rentevaste periodes en aanbieders het beste zijn en waarom.

  In adviesrapporten staan doorgaans ook welke risico’s jij loopt – voor nu en in de toekomst – en wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn als jij werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt.

  Hypotheekadviseurs zijn lang bezig met het opstellen van deze rapporten en moeten daar natuurlijk geld voor in rekening brengen.

  Compensatie voor verloren inkomsten

  Bij de meeste hypotheekadviseurs is het eerste gesprek gratis. Daarnaast betaal jij vaak pas wanneer de hypotheek wordt afgesloten.

  Het komt ook vaak voor dat iemand veel advies heeft gehad, maar uiteindelijk geen woning koopt. De adviseur kan dan vaak geen kosten in rekening brengen.

  Bij het bepalen van de prijs van hypotheekadvies, moet de adviseur ook rekening houden met de adviezen die hij geeft zonder dat hij hier ooit inkomsten uit haalt.

  Bedrijfskosten

  Hypotheekadviseurs hebben vaak een kantoorpand, waarvoor ze huur moeten betalen.

  Goede adviseurs maken gebruik van innovatieve vergelijkingssoftware om alle hypotheekrentes en voorwaarden te vergelijken. De maandelijkse abonnementskosten van deze software zijn niet goedkoop.

  Hypotheekadviseurs van een bank werken vaak via een videoverbinding, maar onafhankelijke adviseurs kunnen vaak ook op bezoek komen.

  Bedrijfskosten, zoals de huur, software abonnementen en reiskosten moeten wel worden terugverdiend en worden verwerkt in de prijs van hypotheekadvies.

  Wanneer we naar de verantwoordelijkheid, het opleidingsniveau, inspanningen en kosten die een adviseur maakt kijken, dan is de prijs van hypotheekadvies vrij redelijk. Daarnaast kan een goede, onafhankelijke adviseur zichzelf makkelijk terugverdienen door de laagste hypotheekrente en beste hypotheekvoorwaarden te vinden.

  Gratis eerste gesprek

  Hieronder staat hoe jij een betrouwbare hypotheekadviseur kunt vinden:

  Betaal ik BTW over hypotheekadvies?

  BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) is een belasting die wordt geheven op producten en diensten.  De kosten van hypotheekadvies zijn vrijgesteld van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Je betaalt daarom géén BTW over hypotheekadvies.

  Hypotheekadvies is vrijgesteld van BTW omdat de overheid vindt dat advies over financiële producten heel belangrijk is. Door geen BTW over hypotheekadvies te heffen, blijven de kosten redelijk en toegankelijk voor iedereen. 

  Roel Wonders

  Ook interessant

  Benieuwd naar de kosten voor mijn hypotheekadvies? Bekijk mijn tarievenoverzicht: