Alle Hypotheekverstrekkers

Geschreven op: februari 8, 2023
In Nederland zijn veel hypotheekverstrekkers actief, 38 om precies te zijn.

Hieronder staat een compleet overzicht met alle hypotheekaanbieders in Nederland. Ik geef aan wie de grootste hypotheekaanbieders zijn en voor welke rentevastperiodes ze vaak een lage rente hebben. Ik geef aan welke buitenlandse aanbieders actief zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Daarnaast vertel ik welke hypotheekaanbieders soepel omgaan met hypotheekaanvragen en welke wat strenger zijn.

Klik op een hypotheekverstrekker om de voor- en nadelen én actuele hypotheekrente te bekijken. Weten wat voor jou de beste hypotheekaanbieder is? Plan dan even een gratis gesprek met me in.

Overzicht met alle hypotheekaanbieders

Hypotheken worden aangeboden door verschillende aanbieders, zoals banken, verzekeraars, kredietmaatschappijen, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen.

Hieronder staan alle aanbieders die nu in Nederland actief zijn:

Aanbieders van verhuurhypotheken

Van deze 38 aanbieders richten de meeste zich op het aanbieden van hypotheken voor particulieren – dus woningen die worden gekocht om zelf in te wonen. Sommige aanbieders hebben hypotheken voor het kopen van een huis om te verhuren. Bekijk hier alle aanbieders van verhuurhypotheken

Top 10 Grootste hypotheekaanbieders

De grootste aanbieders op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn Rabobank, ABN AMRO, ING Groep, NN Groep en AEGON. Deze banken hebben het grootste marktaandeel en verkopen veruit de meeste hypotheken.

Grootste hypotheekverstrekkers 2024

1. Rabobank

De Rabobank Groep is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Onder de Rabobank Groep valt niet alleen de Rabobank, maar ook Obvion en Vista Hypotheken.

De Rabobank biedt hypotheken aan via eigen medewerkers en via onafhankelijke hypotheekadviseurs.

De Rabobank was lange tijd de goedkoopste aanbieder, maar steeds meer nieuwe hypotheekaanbieders bieden lagere rentes aan. De Rabobank is één van de enige aanbieders met een scherpe variabel rente. Daarnaast is de bank goedkoop voor een rentevastperiode van 5 jaar en van 10 jaar.

Voor de rentevastperiode van 20 en 30 jaar is de Rabobank vaak duurder, omdat de bank het liefste voor de korte termijn spaargeld uitleent. Je krijgt bij het kopen van een energiezuinige woning rentekorting. Je krijgt ook rentekorting bij het hebben of openen van een betaalrekening.

2. ABN AMRO

ABN AMRO is de derde grootste hypotheekaanbieder van Nederland. De geschiedenis van de ABN AMRO gaat terug naar 1824 toen Willem I der Nederlanden de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) oprichtte.

Onder de ABN AMRO valt ook Florius, een snelgroeiende speler op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De ABN AMRO biedt vooral een lage rente aan voor een hypotheek met een rentevastperiode van 5 en 10 jaar. Je krijgt korting op de hypotheekrente via een betaalrekening. Ook geeft ABN rentekorting op energiezuinige woningen.

3. ING Groep

De ING Groep is de derde grootste hypotheekverstrekker van ons land. De ING Groep is in 1991 ontstaan na een samenvoeging van Nationale Nederlanden en NMB Postbank Groep. Onder de ING Groep valt ook WestlandUtrecht.

De ING biedt concurrerende rentetarieven aan, vooral voor de rentevastperiode van 5 en 10 jaar. De ING geeft ook korting voor het hebben van een betaalrekening en het kopen van een energiezuinige woning.

4. Nationale Nederlanden Groep

De vierde grootste hypotheekaanbieder van Nederland is de NN Group, waaronder Nationale Nederlanden valt.

In 2016 nam de NN Group Delta Lloyd over. Nationale Nederlanden werd in 2019 de grootste schadeverzekeraar van ons land, nadat het alle schadeverzekeringen van VIVAT overnam.

NN is ook eigenaar van Woonnu.

Nationale Nederlanden biedt ook hypotheken aan. Over het algemeen hebben ze scherpe rentetarieven voor alle rentevastperiodes. In 2023 waren de hypotheken echter minder voordelig, mogelijk door veranderingen binnen de organisatie.

5. AEGON

AEGON is een bekende financieel dienstverlener. Het Nederlandse bedrijf ontstond in 1983 en is uitgegroeid tot de vijfde grootste hypotheekaanbieder van ons land.

Onder AEGON valt ook de aanbieder Robuust Hypotheken.

AEGON biedt voordelige hypotheken aan voor alle rentevastperiodes. De variabele rente van AEGON is vaak niet het laagste.

6. Lloyds Bank Group

De Lloyds Bank Group is de grootste commerciële bank van de Verenigd Koninkrijk. Lloyds Bank is sinds 1999 actief in Nederland en uitgegroeid tot de zesde grootste aanbieder.

Het is één van de goedkoopste hypotheekaanbieders, vooral voor de variabele rente én een rentevastperiode van 10 en 20 jaar.

7. NIBC

NIBC is een Nederlandse bank die is opgericht in 1945 en sinds 2013 hypotheken onder eigen naam aanbiedt. Het bedrijf is in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij, Blackstone Groep.

NIBC is de zevende grootste aanbieder van ons land. NIBC biedt vooral scherpe rentetarieven aan voor middellange- en lange rentevastperiodes van 10, 20 en 30 jaar.

8. Achmea

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland. Het bedrijf biedt niet alleen verzekeringen aan, maar ook hypotheken. Deze hypotheken worden aangeboden via de merken Centraal Beheer, Syntrus Achmea en Woonfonds.

Centraal Beheer en Woonfonds bieden vaak gunstige tarieven aan voor een rentevastperiode van 10 jaar.  Daarnaast zijn de tarieven van Centraal Beheer aantrekkelijk voor hypotheken met NHG en een rentevastperiode van 20 en 30 jaar.

Syntrus Achmea biedt vooral scherpe rentetarieven voor lange rentevastperiodes van 20 en 30 jaar, omdat de bank geld uitleent van pensioenfondsen.

9. Volksbank

De Volksbank is een grote financiële dienstverlener met een geschiedenis die teruggaat tot 1817. De bank is eigenaar van de duurzame ASN Bank, BLG Wonen, Regiobank en SNS.

Het is de vierde grootste bank van Nederland en de negende grootste hypotheekaanbieder.

10. a.s.r.

a.s.r. is een beursgenoteerde Nederlandse verzekeraar die ook hypotheken aanbiedt. a.s.r. is een groot bedrijf, dat in 2023 nog alle verzekeringsactiviteiten van AEGON overnam.

a.s.r. is een hypotheekaanbieder die eigenlijk altijd scherpe tarieven heeft, zowel voor de variabele rente als voor de verschillende rentevaste periodes.

Buitenlandse hypotheekaanbieders

Buitenlandse hypotheekaanbieders

Om verschillende redenen is Nederland een interessante markt voor hypotheekaanbieders.

Huizen zijn duur in Nederland, waardoor er veel geleend wordt. Het is daarnaast mogelijk om 100% van de marktwaarde te lenen, waardoor Nederlanders relatief hoge hypotheekschulden aangaan. Hypotheekaanbieders kunnen hypotheekrente berekenen over relatief hoge bedragen.

Omdat de hypotheekrente deels aftrekbaar is, worden Nederlanders gestimuleerd om geld te lenen. Hierdoor ontstaat meer vraag naar hypotheken, waardoor aanbieders makkelijker hypotheken verkopen.

Deze eigenschappen maken de Nederlandse hypotheekmarkt aantrekkelijk, niet alleen voor binnenlandse, maar ook voor buitenlandse hypotheekaanbieders.

De buitenlandse hypotheekaanbieders die actief zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn de Britse Lloyds Bank en de Belgische geldverstrekker Argenta. Tulp Hypotheken is een Nederlands bedrijf, maar biedt hypotheken aan via een Duitse Handelsbank. Neo Hypotheken is een dochteronderneming van de Duitse Bank AG.

De meest soepele hypotheekaanbieders

Je bent misschien op zoek naar een bank die makkelijk geld uitleent en minder streng is met het toetsen van jouw inkomen.

Banken moeten zich echter aan wettelijke regels houden en kunnen maar een klein beetje afwijken van deze regels. Banken verstrekken dus allemaal even makkelijk leningen. Banken verschillen wel in hoe makkelijk het is om een hypotheek aan te vragen.

Sommige banken hebben namelijk minder documenten nodig dan anderen. Banken waarbij het makkelijk is om een hypotheek aan te vragen zijn MUNT Hypotheken, Robuust en LOT.

Bij de Rabobank, Lloyds Bank en Aegon is het juist wat moeilijker om een hypotheek aan te vragen, omdat deze banken meer documenten nodig hebben.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…