Laagste hypotheekrente 10 jaar vast

Je kunt de actuele hypotheekrente vastzetten, bijvoorbeeld voor een periode van 10 jaar. Klik op ”10 jaar” in onze rentevergelijker om alle rentes voor 10 jaar van alle hypotheekaanbieders te zien. De hypotheekaanbieder met de laagste rente staat bovenaan.

Wat is een rentevaste periode?

Wanneer je geld wilt lenen voor het kopen van een huis of appartement, dan moet je hypotheekrente betalen. De hoogte van deze hypotheekrente kan hetzelfde blijven, maar kan ook dalen of stijgen.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het mogelijk om de rente voor een bepaalde periode vast te zetten. We noemen dit de ‘’rentevaste periode’’. Als jij de hypotheekrente van dat moment voor 10 jaar vastzet, dan bevries je deze rente. Het maakt dan voor de komende 10 jaar niet uit of de rente daalt of stijgt, omdat jij in deze periode het vastgezette rentetarief blijft betalen.

Goed om te weten: Het is moeilijk om te bepalen wat de beste rentevaste periode is, omdat er dan een hypotheekrente voorspelling moet worden gemaakt. Wanneer de actuele hypotheekrente stijgt, nadat jij deze voor 10 jaar hebt vastgezet, dan behoud jij dus de lagere rente. Als de rente echter daalt, terwijl jouw rente vaststaat, dan betaal je het hogere, vastgezette rentetarief. Niemand kan echter met zekerheid zeggen of de hypotheekrente zal stijgen of dalen.

10 jaar vast, een middellange rentevastperiode

De hypotheekrente is voor verschillende periodes vast te zetten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor een korte rentevaste periode te kiezen, zoals 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar. Het is ook mogelijk om voor een lange rentevaste periode te kiezen, zoals 20 of 30 jaar.

Een rentevaste periode van 10 jaar is daarmee een middellange rentevaste periode. Deze rentevaste periode biedt nog steeds voor een relatief lange periode zekerheid namelijk 10 jaar. Wanneer de hypotheekrente na 10 jaar gedaald is, kan je hiervan profiteren. Wanneer de rente echter gestegen is, dan moet er na de periode van 10 jaar een hogere rente worden betaald.

Voor wie een rentevaste periode van 10 jaar?

De rentevastperiode van 10 jaar is vooral interessant voor huizenkopers die enige vorm van zekerheid willen – en dus voorspelbare maandlasten willen hebben voor een periode van 10 jaar. Deze mensen willen echter niet verder vooruit kijken dan 1o jaar. Daarom kiezen deze mensen niet voor een langere rentevaste periode, bijvoorbeeld van 20 of 30 jaar. 

Wanneer de rente na 10 jaar flink gedaald is, dan kunnen deze mensen profiteren van de lage hypotheekrente. Ze zijn dus ook bereid om het risico te nemen dat de rente na 10 jaar is gestegen – en ze dus een hogere rente moeten gaan betalen.

De rentevaste periode van 10 jaar, geeft dus 10 jaar lang zekerheid, maar biedt toch de mogelijkheid om na 10 jaar van een eventuele rentedaling te profiteren. Daarbij hoort natuurlijk ook het risico dat de rente over 10 jaar gestegen is, en de hypotheek dan duurder wordt.

Toetsen met de werkelijke rente

Een ander voordeel van een rentevaste periode van 10 jaar (en langer), is dat er dan getoetst mag worden met de werkelijke rente – dus de rente die op dat moment geldt.

Met ‘’getoetst’’ bedoelen we het berekenen van het bedrag dat je verantwoord mag lenen op basis van je inkomen. Om dit te kunnen berekenen, moeten we ook rekening houden met de hoogte van de hypotheekrente, omdat de hoogte van de hypotheekrente bepaalt hoeveel jij mag lenen.

Staat de rente hoog, dan kun jij minder lenen (omdat er minder geld over is voor het terugbetalen van de hypotheek). Staat de rente laag, dan kun jij meer lenen (omdat er meer geld over is voor het terugbetalen van de hypotheek).

Wanneer jij dus voor een rentevaste periode van 10 jaar kiest – en de rente is op dat moment bijvoorbeeld 4% – dan mogen we bij het bepalen van jouw maximale hypotheek dus met 4% rekenen (de werkelijke rente).

Wanneer jij echter voor een kortere rentevaste periode kiest – bijvoorbeeld 3 of 5 jaar –  dan mogen we niet rekenen met 4% (de werkelijke rente), maar moeten we rekenen met een rente van 5% (een vastgestelde rente). Omdat een hogere rente voor een lagere hypotheek zorgt, kun je dus minder lenen omdat je voor een kortere rentevaste periode hebt gekozen.

We moeten met een hogere rente rekenen, omdat de rente na een paar jaar zou kunnen stijgen. Je hebt de rente namelijk maar voor een paar jaar vastgezet. Wanneer de rente na een paar jaar stijgt, moet je nog steeds in staat zijn om de hypotheek te betalen en daarom moeten we dus rekening houden met een hoger rentetarief van 5%.

Voordelen van 10 jaar vast

  • Je weet voor een periode van 10 jaar precies wat de maandlasten zijn
  • Zekerheid voor 10 jaar, maar daarna mogelijk wel profiteren van een eventuele rentedaling
  • Je kunt meer lenen omdat de maximale hypotheek berekend mag worden op basis van de werkelijke rente en niet met een hoger, fictief rentetarief waardoor de maximale hypotheek lager wordt