Wanneer ben je een starter op de woningmarkt?

Je wilt weten of jij een starter op de woningmarkt bent. Je wilt dit weten voor de hoogte van de overdrachtsbelasting, maar ook om te bepalen of jij in aanmerking komt voor de SVn Starterslening of het Nationaal Koopfonds van de Stichting OpMaat. Verder kunnen de kosten voor hypotheekadvies lager zijn voor starters.

Of jij een starters bent, kan in de volksmond anders zijn dan voor de belastingdienst, de SVn, De Stichting OpMaat of de hypotheekadviseur.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder vertel ik wat de verschillende definities van een starter zijn voor verschillende organisaties waarmee jij te maken hebt bij het afsluiten van een hypotheek...

Starter in de volksmond

Wanneer mensen met elkaar over een hypotheek praten en het hebben over wat een starter precies is, dan is een starter iemand die voor het eerst een huis of appartement koopt. Deze persoon woont bijvoorbeeld nog bij de ouders of is op dit moment een huis aan het huren. Nu wil deze persoon de overstap maken naar een koopwoning.

Starter voor de overdrachtsbelasting

Je moet bij het kopen van een huis vaak overdrachtsbelasting betalen. Dit is een belasting voor het kopen van een huis. Deze belasting wordt geheven over de aankoopprijs van het huis.

Starters, in de ogen van de belastingdienst, betalen sinds 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Voor 2021 betaalde starters nog 2% overdrachtsbelasting. Omdat huizen hoge prijzen hebben, gaat het om een serieus bedrag.

Het is daarom heel belangrijk om te weten of jij een starter bent om de woningmarkt in de ogen van de belastingdienst. Starters betalen namelijk geen belasting en besparen daarmee vaak duizenden euro’s.

In de ogen van de belastingdienst is een starter iemand die jonger dan 35 jaar is en nog géén gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting.

Iemand die 22 jaar is, maar in 2022 een huis heeft gekocht en daarbij geen overdrachtsbelasting heeft betaald, is dus géén starter meer in de ogen van de belastingdienst als die nu verhuist en een ander huis koopt. Iemand die 34 jaar is en voor het eerst een huis koopt, is wél een starter in de ogen van de belastingdienst.

Verder is iedereen die een huis koopt boven de 440.000 euro ook geen starter – zelfs niet als die onder de 35 jaar is en nog nooit van de vrijstelling gebruik heeft gemaakt.

Starter voor het National Koopfonds

Sinds half 2023 bestaat er een Nationaal Koopfonds van de Stichting OpMaat. Het Nationaal Koopfonds is opgezet door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om starters te helpen met het kopen van een nieuwbouwwoning.

Voor het Nationaal Koopfonds is een starter iets anders dan voor de belastingdienst. Voor het Nationaal Koopfonds wordt namelijk niet naar de leeftijd gekeken. Iemand die ouder van 35 jaar is, kan voor het Nationaal Koopfonds als een starter worden gezien.

Volgens het Nationaal Koopfonds is een starter iemand die minder dan 65.000 euro per jaar verdient en een huis wil kopen van maximaal 355.000 euro. Iemand van 60 jaar kan dus nog steeds als een starter worden gezien, als die minder dan 65.000 euro verdient en een huis koopt van minder dan 355.000 euro.

Lees alles over het Nationaal Koopfonds voor starters

Starterslening van SVn speciaal voor starters

Verder is het belangrijk om te weten of jij een starter bent voor de zogenaamde ‘’ SVn Starterslening’’. Dit is een subsidieregeling van gemeentes, die starters moet helpen om een huis te kunnen kopen.

Dankzij deze subsidieregeling wordt jouw hypotheekbedrag namelijk rentevrij aangevuld door de gemeente waar jij een huis koopt. Wanneer jij van de bank bijvoorbeeld maximaal 200.000 euro kan lenen, dan zou het kunnen zijn dat jij dankzij deze starterslening 220.000 euro kan lenen – en daarna net wél het huis kan kopen.

De starterslening stelt de volgende voorwaarden van wie een starter precies is. Gemeentes kunnen een leeftijdsgrens hebben – die per gemeente kan verschillen. Je bent in sommige gemeentes een starter tot 30 jaar en in andere gemeente tot 35 jaar en andere gemeentes stellen geen leeftijdsgrens.

Als je veel spaargeld of andere bezittingen hebt, kan de SVn Starterslening worden verlaagd. Deze voorwaarden verschillen ook per gemeente. Verder mag de maximaal koopsom van het huis 405.000 euro zijn. Iemand die een duurder huis koopt is dus geen starter in de ogen van het SVn en komt niet in aanmerking voor de starterslening.

De ”Startershypotheek” bestaat niet

Je wilt misschien ook weten of jij een starter op de woningmarkt bent om in aanmerking te kopen voor ”een startershypotheek”. Sommige websites schrijven over een zogenaamde ‘’startershypotheek’’, maar in de praktijk bestaat deze helemaal niet. De ‘’startershypotheek’’ wordt gebruik als marketingstrategie, maar de hypotheek is gewoon hetzelfde als alle andere hypotheken qua voorwaarden en rente.

Hypotheekverstrekkers maken dus helemaal geen onderscheid tussen een starter en iemand die geen starter is.

Starters en hypotheekvormen

Je hebt al misschien gehoord dat een starter, maar twee hypotheekvormen kan kiezen: annuïteit en lineair. Je wilt daarom weten of jij een starter op de woningmarkt bent. Het is een misverstand dat starters alleen kunnen kiezen uit twee hypotheekvormen.

Starters kunnen namelijk ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten (zonder NHG), maar hebben dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer de hypotheekrente laag is, dan kan het voor starters nog steeds voordelig zijn om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen – zelfs als de rente niet aftrekbaar is.

Starters krijgen korting op hypotheekadvies

Het is ook belangrijk om te weten of jij een starter op de woningmarkt bent, voor de prijs van het hypotheekadvies. Hypotheekadviseurs – zoals ik – vinden namelijk dat starters ook een kans verdienen op de woningmarkt, zij hebben het al moeilijk genoeg en moeten al veel kosten maken. Ik heb mijn advieskosten voor starters daarom verlaagd, maar sta natuurlijk klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Voor hypotheekadvies is een starter iemand die voor het eerst een huis koopt en dus nog nooit een huis in zijn of haar bezit heeft gehad. De leeftijd speelt daarbij geen rol. Iemand kan dus 60 jaar oud zijn en gebruik kunnen maken van mijn lage advieskosten speciaal voor starters.

Lees alles over een hypotheek voor starters

Vrijblijvend advies?

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Ik adviseer veel starters en weet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ik heb uit maatschappelijk oogpunt een speciaal, lager tarief voor starters en ik kan al jouw vragen beantwoorden. Ook is het eerste gesprek helemaal gratis en zonder verdere verplichtingen.

Ik geef uitleg over de verschillende regelingen voor starters, zoals de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Ik kan alles vertellen over de starterslening en over Nationale Hypotheekgarantie. ik kan daarnaast gratis berekeningen maken, waarmee we precies weten hoeveel jij kunt lenen.

Vrijblijvende haalbaarheidsscan laten maken: Stuur me even een e-mail of bel me op 0418-700550

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Je hebt een woning gevonden, die jij graag wilt kopen. Je wilt daarom een bod uitbrengen op deze woning, maar hebt daarvoor een brief nodig. Je weet misschien niet wat er in deze brief moet komen te staan.

Daarom heb ik een voorbeeldbrief gemaakt waarmee jij een bod kan uitbrengen. Je kunt deze gratis downloaden, invullen en versturen.

Als erkend hypothecair planner vertel ik ook wat je allemaal moet weten voor je een bod kunt uitbrengen…

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Waar kan ik je mee helpen?

Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

1 + 10 =