Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 600.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je bent van plan om een huis te kopen en hebt daarvoor een hypotheek van €600.000 voor nodig. Je bent benieuwd hoeveel je moet verdienen om dit te kunnen lenen.

Hieronder vertel ik hoe hoog jouw inkomen moet zijn. Ik vertel ook welke maandlasten bij een hypotheek van 600.000 euro horen. Daarnaast vertel ik meer over de bijkomende kosten.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 600.000 euro?

Als je 600.000 euro wilt lenen, dan wil de hypotheekverstrekker weten dat je dit kunt terugbetalen mét hypotheekrente. Je moet daarvoor voldoende inkomen hebben. Het is in 2024 mogelijk om zo’n 5,06 keer het bruto jaarinkomen te lenen.

Je moet dan dus 118.565 euro per jaar verdienen om een hypotheek van 600.000 euro af te kunnen sluiten. Dit komt neer op een bruto maandinkomen van 9.880,42 euro. 

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 600.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een annuïteitenhypotheek van 600.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 118.565 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 600.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een lineaire hypotheek van 600.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 118.565 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met een rente van 4,3%.

Geldverstrekkers veranderen hun rente echter regelmatig. De rente bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder de leencapaciteit en andersom.

Hoe duur is een hypotheek van 600.000 euro dan per maand?

Voor een hypotheek van 600.000 euro moet het inkomen dus 118.565 euro per jaar zijn. Je moet deze 6 ton terugbetalen met rente. Je betaalt deze iedere maand.

Bij een annuïteitenhypotheek van 600.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.969 euro per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 600.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 3.817 euro per maand.

Financiële verplichtingen

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek, kijken we niet alleen naar jouw inkomen,  maar ook naar jouw financiële verplichtingen.

Veel inkomsten zorgen voor een hoge maximale hypotheek, maar financiële verplichtingen kunnen de leencapaciteit verlagen. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn het moeten terugbetalen van studieschulden, partneralimentatie en private lease contracten.

Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand aan private lease moet betalen, dan kan dit de maximale hypotheek verlagen met ongeveer 10.000 euro. Je kunt dan met hetzelfde inkomen nog maar 590.000 euro lenen.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je 600.000 euro kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Het afsluiten van een hypotheek is niet gratis. Je moet geld hebben voor bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Dit komt neer op ongeveer 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van 118.565 euro hebben plus ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Als je een huis koopt van 600.000 euro, dan moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Dit is een belasting voor het kopen van een woning.

De overdrachtsbelasting komt dan uit op 12.000 euro. Je moet dan dus naast voldoende inkomen en 5.000 euro spaargeld, ook nog eens 12.000 euro spaargeld hebben.

Samen komt dit neer op 17.000 euro aan spaargeld.

Conclusie

Je moet dus 118.565 euro per jaar verdienen om een hypotheek van 600.000 euro af te kunnen sluiten. Je kunt de volgende inkomsten optellen bij het toetsinkomen. Als je financiële verplichtingen hebt, moet je inkomen hoger zijn.

Je moet ook 5.000 euro aan spaargeld hebben voor kosten koper (k.k.) Je moet daarnaast nog 12.000 euro hebben voor de overdrachtsbelasting.

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij kunt lenen. Het energielabel kan best veel invloed hebben op de maximale leencapaciteit. Als je wilt weten hoeveel invloed dit heeft, moet je het even door een specialist laten nakijken.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 600.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen: