Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 500.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt een hypotheek van €500.00 nodig om een huis of appartement te kopen. Je wilt weten hoe hoog jouw inkomen moet zijn om dit bedrag te lenen.

Ik ben Roel Wonders, een ervaren hypotheekadviseur, en ik hieronder vertel ik hoe hoog jouw inkomen moet zijn om 550.000 euro te kunnen lenen. Ik vertel ook over de maandlasten en de bijkomende kosten die hierbij horen.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 500.000 euro?

De hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel jij kunt lenen. Je moet namelijk in staat zijn om die 500.000 euro met rente terug te betalen. In 2024 is het mogelijk om zo’n 4,92 keer het bruto jaarinkomen te lenen.

Je moet dus 101.600 euro per jaar verdienen om 500.000 euro hypotheek te krijgen. Dit komt neer op een inkomen van 8.466,67 euro per maand. 

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 500.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een annuïteitenhypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 101.600 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 500.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een lineaire hypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 101.600 per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met een rente van 4,3%.

Geldverstrekkers veranderen hun rente echter regelmatig. De rente bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder de leencapaciteit en andersom.

Hoe duur is een hypotheek van 500.000 euro dan per maand?

Je moet dus ten minste 101.600 euro per jaar verdienen om 500.000 euro te kunnen lenen. Je moet dit geld vervolgens terugbetalen met rente. Het terugbetalen van de hypotheek met rente gebeurt maandelijks.

Hoeveel jij moet terugbetalen noemen we de maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.474 euro per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 3.181 euro per maand.

Financiële verplichtingen

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek, wordt niet alleen naar jouw inkomen, maar ook naar jouw financiële verplichtingen gekeken.

Veel inkomsten zorgen voor een hoge maximale hypotheek, maar financiële verplichtingen kunnen de leencapaciteit verlagen. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn het moeten terugbetalen van studieschulden, partneralimentatie en private lease contracten.

Als je jouw studieschuld bijvoorbeeld met 50 euro per maand moet afbetalen, dan kan dit de hypotheek al verlagen met zo’n 10.000 euro. Je kunt dan met hetzelfde inkomen nog maar 490.000 euro lenen.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je 500.000 euro kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je moet niet alleen een inkomen van 101.600 euro hebben, maar ook spaargeld hebben om de bijkomende kosten te betalen.

Deze bijkomende kosten zijn:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dit bedrag dus aan spaargeld hebben.

Overdrachtsbelasting

Als je onder de 35 jaar bent, een huis koopt van maximaal 510.000 euro, en nooit eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt, dan hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Is dit niet het geval, dan moet je 2% over de verkoopprijs van de woning betalen. Als je een  huis van 500.000 euro koopt, dan is de overdrachtsbelasting dus 10.000 euro. Je moet dan dus niet alleen 5.000 euro aan spaargeld hebben voor de bijkomende kosten, maar ook 10.000 euro voor de overdrachtsbelasting.

Samen komt dit neer op 15.000 euro aan spaargeld.

Conclusie

Jouw bruto jaarinkomen moet in 2024 dus 101.600 euro zijn om 500.000 euro te kunnen lenen. Je kunt de volgende inkomsten optellen bij het toetsinkomen. Als je financiële verplichtingen hebt, moet je een hoger inkomen hebben.

Je moet daarnaast 5.000 euro aan spaargeld hebben voor kosten koper (k.k.) Als je geen vrijstelling hebt voor de overdrachtsbelasting moet je ook 10.000 euro hebben om deze te betalen. 

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij kunt lenen. Het energielabel kan best veel invloed hebben op de maximale leencapaciteit. Als je wilt weten hoeveel invloed dit heeft, moet je het even door een specialist laten nakijken.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 500.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.