Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 500.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt een hypotheek van €500.00 nodig om een huis of appartement te kopen. Je wilt weten hoe hoog jouw inkomen moet zijn om dit bedrag te lenen.

Ik ben Roel Wonders, een ervaren hypotheekadviseur, en ik hieronder vertel ik hoe hoog jouw inkomen moet zijn om 550.000 euro te kunnen lenen. Ik vertel ook over de maandlasten en de bijkomende kosten die hierbij horen.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 500.000 euro?

De hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel jij kunt lenen. Je moet namelijk in staat zijn om die 500.000 euro met rente terug te betalen. In 2024 is het mogelijk om zo’n 4,92 keer het bruto jaarinkomen te lenen.

Je moet dus 101.600 euro per jaar verdienen om 500.000 euro hypotheek te krijgen. Dit komt neer op een inkomen van 8.466,67 euro per maand. 

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 500.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een annuïteitenhypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 101.600 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 500.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een lineaire hypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 101.600 per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met een rente van 4,3%.

Geldverstrekkers veranderen hun rente echter regelmatig. De rente bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder de leencapaciteit en andersom.

Hoe duur is een hypotheek van 500.000 euro dan per maand?

Je moet dus ten minste 101.600 euro per jaar verdienen om 500.000 euro te kunnen lenen. Je moet dit geld vervolgens terugbetalen met rente. Het terugbetalen van de hypotheek met rente gebeurt maandelijks.

Hoeveel jij moet terugbetalen noemen we de maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.474 euro per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 500.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 3.181 euro per maand.

Financiële verplichtingen

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek, wordt niet alleen naar jouw inkomen, maar ook naar jouw financiële verplichtingen gekeken.

Veel inkomsten zorgen voor een hoge maximale hypotheek, maar financiële verplichtingen kunnen de leencapaciteit verlagen. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn het moeten terugbetalen van studieschulden, partneralimentatie en private lease contracten.

Als je jouw studieschuld bijvoorbeeld met 50 euro per maand moet afbetalen, dan kan dit de hypotheek al verlagen met zo’n 10.000 euro. Je kunt dan met hetzelfde inkomen nog maar 490.000 euro lenen.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je 500.000 euro kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je moet niet alleen een inkomen van 101.600 euro hebben, maar ook spaargeld hebben om de bijkomende kosten te betalen.

Deze bijkomende kosten zijn:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dit bedrag dus aan spaargeld hebben.

Overdrachtsbelasting

Als je onder de 35 jaar bent, een huis koopt van maximaal 510.000 euro, en nooit eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt, dan hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Is dit niet het geval, dan moet je 2% over de verkoopprijs van de woning betalen. Als je een  huis van 500.000 euro koopt, dan is de overdrachtsbelasting dus 10.000 euro. Je moet dan dus niet alleen 5.000 euro aan spaargeld hebben voor de bijkomende kosten, maar ook 10.000 euro voor de overdrachtsbelasting.

Samen komt dit neer op 15.000 euro aan spaargeld.

Conclusie

Jouw bruto jaarinkomen moet in 2024 dus 101.600 euro zijn om 500.000 euro te kunnen lenen. Je kunt de volgende inkomsten optellen bij het toetsinkomen. Als je financiële verplichtingen hebt, moet je een hoger inkomen hebben.

Je moet daarnaast 5.000 euro aan spaargeld hebben voor kosten koper (k.k.) Als je geen vrijstelling hebt voor de overdrachtsbelasting moet je ook 10.000 euro hebben om deze te betalen. 

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij kunt lenen. Het energielabel kan best veel invloed hebben op de maximale leencapaciteit. Als je wilt weten hoeveel invloed dit heeft, moet je het even door een specialist laten nakijken.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 500.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen: