Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 450.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt geïnteresseerd in een woning en verwacht een hypotheek van 450.000 euro nodig te hebben. Je wilt daarom weten hoe hoog jouw inkomen moet zijn om dat bedrag te kunnen lenen.

Als hypotheekadviseur weet ik precies hoe hoog het inkomen moet zijn voor een hypotheek van 450.000 euro. Hieronder vertel ik daar mee over. Ik geef ook aan welke maandlasten hierbij horen en welke bijkomende kosten moet worden betaald.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 450.000 euro?

Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer jij kunt lenen. In 2024 is het mogelijk om zo’n 4,86 keer het bruto jaarinkomen te lenen.

Als je 450.000 euro wilt lenen, dan moet je dus ongeveer 92.650 euro per jaar verdienen. Je moet dan dus 7.720,83 euro per maand verdienen.

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 450.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een annuiteitenhypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 92.650 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 450.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een lineaire hypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 92.650 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met een rente van 4,3%.

Geldverstrekkers veranderen hun rente echter regelmatig. De rente bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder de leencapaciteit en andersom.

Goed om te weten:Plan even een gratis gesprek met me in. Ik bereken met de actuele rente hoeveel jij precies kunt lenen. Je kunt dan ook allerlei andere vragen over hypotheken aan me stellen.

Hoe duur is een hypotheek van 450.000 euro dan per maand?

Je moet dus ten minste X per jaar verdienen om 450.000 euro te kunnen lenen. Je moet dit geld vervolgens terugbetalen met rente. Het terugbetalen van de hypotheek met rente gebeurt maandelijks.

Hoeveel jij moet terugbetalen noemen we de maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.227 euro per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.863 euro per maand.

Financiële verplichtingen

Een hoger inkomen zorgt voor een hogere hypotheek, maar financiële verplichtingen kunnen de maximale hypotheek weer verlagen.

Als je financiële verplichtingen hebt, zoals het terugbetalen van een studieschuld, blijft er minder geld over om de maandlasten te betalen. Daarom beperken deze verplichtingen hoeveel je kunt lenen.

Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand kwijt bent aan financiële verplichtingen, dan kan dit al voor 10.000 euro minder leencapaciteit zorgen. Je kunt met een inkomen van 92.650 euro dan dus nog maar 440.000 euro lenen i.p.v. 450.000 euro.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je 450.000 euro kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je hebt meer nodig dan een inkomen van 92.650 euro om een bedrag van 450.000 euro te lenen.

Je moet namelijk rekening houden met kosten koper (k.k.), dus de bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van 92.950 euro hebben plus ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Mensen onder de 35 jaar die een woning kopen voor minder dan 510.000 euro en nog niet eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting hebben gekregen, zijn vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Wie niet vrijgesteld is, moet 2% over de aankoopprijs betalen.

Wanneer de woning 450.000 euro kost dan is de overdrachtsbelasting 9.000 euro.  Je moet dus voldoende inkomen hebben, maar ook spaargeld voor de bijkomende kosten en de overdrachtsbelasting. Dit komt samen neer op ongeveer 14.000 euro.

Conclusie

Om een hypotheek van 450.000 euro af te kunnen sluiten, moet je in 2024 dus een bruto jaarinkomen van 92.650 euro hebben. Ontdek welke inkomsten meetellen en welke niet.

Financiële verplichtingen, zoals studieschulden, leningen of partneralimentatie, dan verlaagd dit jouw maximale leencapaciteit. Je moet dan dus meer verdienen om die 450.000 euro te kunnen lenen.

Je moet ook eigen geld hebben om de bijkomende kosten te betalen. Wie overdrachtsbelasting moet betalen, moet ook eigen geld hebben. Bij een hypotheek (en woning) van 450.000 euro moet je rekening houden met zo’n 5.000 euro aan bijkomende kosten en 9.000 euro aan overdrachtsbelasting.

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij kunt lenen. Je kunt zelf niet achterhalen hoeveel effect dit op jouw leencapaciteit heeft en moet dit dus even laten nakijken.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 450.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.