Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 450.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt geïnteresseerd in een woning en verwacht een hypotheek van 450.000 euro nodig te hebben. Je wilt daarom weten hoe hoog jouw inkomen moet zijn om dat bedrag te kunnen lenen.

Als hypotheekadviseur weet ik precies hoe hoog het inkomen moet zijn voor een hypotheek van 450.000 euro. Hieronder vertel ik daar mee over. Ik geef ook aan welke maandlasten hierbij horen en welke bijkomende kosten moet worden betaald.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 450.000 euro?

Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer jij kunt lenen. In 2024 is het mogelijk om zo’n 4,86 keer het bruto jaarinkomen te lenen.

Als je 450.000 euro wilt lenen, dan moet je dus ongeveer 92.650 euro per jaar verdienen. Je moet dan dus 7.720,83 euro per maand verdienen.

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 450.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een annuiteitenhypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 92.650 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 450.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Voor een lineaire hypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar, moet het inkomen 92.650 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met een rente van 4,3%.

Geldverstrekkers veranderen hun rente echter regelmatig. De rente bepaalt de hoogte van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder de leencapaciteit en andersom.

Goed om te weten:Plan even een gratis gesprek met me in. Ik bereken met de actuele rente hoeveel jij precies kunt lenen. Je kunt dan ook allerlei andere vragen over hypotheken aan me stellen.

Hoe duur is een hypotheek van 450.000 euro dan per maand?

Je moet dus ten minste X per jaar verdienen om 450.000 euro te kunnen lenen. Je moet dit geld vervolgens terugbetalen met rente. Het terugbetalen van de hypotheek met rente gebeurt maandelijks.

Hoeveel jij moet terugbetalen noemen we de maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.227 euro per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 450.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van 2.863 euro per maand.

Financiële verplichtingen

Een hoger inkomen zorgt voor een hogere hypotheek, maar financiële verplichtingen kunnen de maximale hypotheek weer verlagen.

Als je financiële verplichtingen hebt, zoals het terugbetalen van een studieschuld, blijft er minder geld over om de maandlasten te betalen. Daarom beperken deze verplichtingen hoeveel je kunt lenen.

Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand kwijt bent aan financiële verplichtingen, dan kan dit al voor 10.000 euro minder leencapaciteit zorgen. Je kunt met een inkomen van 92.650 euro dan dus nog maar 440.000 euro lenen i.p.v. 450.000 euro.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je 450.000 euro kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je hebt meer nodig dan een inkomen van 92.650 euro om een bedrag van 450.000 euro te lenen.

Je moet namelijk rekening houden met kosten koper (k.k.), dus de bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van 92.950 euro hebben plus ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Mensen onder de 35 jaar die een woning kopen voor minder dan 510.000 euro en nog niet eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting hebben gekregen, zijn vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Wie niet vrijgesteld is, moet 2% over de aankoopprijs betalen.

Wanneer de woning 450.000 euro kost dan is de overdrachtsbelasting 9.000 euro.  Je moet dus voldoende inkomen hebben, maar ook spaargeld voor de bijkomende kosten en de overdrachtsbelasting. Dit komt samen neer op ongeveer 14.000 euro.

Conclusie

Om een hypotheek van 450.000 euro af te kunnen sluiten, moet je in 2024 dus een bruto jaarinkomen van 92.650 euro hebben. Ontdek welke inkomsten meetellen en welke niet.

Financiële verplichtingen, zoals studieschulden, leningen of partneralimentatie, dan verlaagd dit jouw maximale leencapaciteit. Je moet dan dus meer verdienen om die 450.000 euro te kunnen lenen.

Je moet ook eigen geld hebben om de bijkomende kosten te betalen. Wie overdrachtsbelasting moet betalen, moet ook eigen geld hebben. Bij een hypotheek (en woning) van 450.000 euro moet je rekening houden met zo’n 5.000 euro aan bijkomende kosten en 9.000 euro aan overdrachtsbelasting.

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij kunt lenen. Je kunt zelf niet achterhalen hoeveel effect dit op jouw leencapaciteit heeft en moet dit dus even laten nakijken.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 450.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen: