Hypotheek van 400.000 euro in 2024

Geschreven op: november 24, 2023
Je bent van plan om in 2024 een woning te kopen en verwacht ongeveer 400.000 euro aan hypotheek nodig te hebben. Je bent benieuwd hoe hoog jouw inkomen moet zijn om dit bedrag te kunnen lenen. Je wilt daarnaast weten hoe duur deze hypotheek is - en dus welke maandlasten hierbij horen.

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en ik ben op de hoogte van alle leennormen voor 2024. Hieronder vertel ik hoeveel jij moet verdienen om dit bedrag te kunnen lenen en welke maandlasten hierbij horen - zowel voor een annuïteiten als lineaire hypotheek. Ik vertel daarnaast meer over de bijkomende kosten voor een hypotheek van 400.000 euro.

Bij mijn berekeningen ben ik uitgegaan van een hypotheekrente van 4,5%. Ook ga ik in op de bijkomende kosten. Je hebt namelijk niet alleen een inkomen nodig, maar ook spaargeld om deze bijkomende kosten te kunnen betalen.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.
 

Hoeveel moet jij verdienen voor een hypotheek van 400.000 euro?

Je kunt niet zomaar 400.000 euro lenen. Je moet ook voldoende inkomen hebben om dit bedrag te kunnen lenen. Hoe hoger jouw inkomen is, hoe meer geld jij kunt lenen.

Als je alleen een huis koopt is, het in 2024 mogelijk om ongeveer 4.7 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen. Je moet dan dus 85.000 euro per jaar verdienen om een hypotheek van 400.000 euro te kunnen krijgen. Ik ga dan uit van een woning met een energielabel C.

In 2024 zijn er weer een aantal hypotheekregels veranderd. Sommige regels zorgen ervoor dat jij meer kunt lenen. Lees hier alles over de hypotheekregels voor 2024 of neem even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Stuur me even een e-mail of bel me op 0418-700550

Hoe duur is een hypotheek van 400.000 euro in 2024?

Je hebt een inkomen van 85.000 euro of verdient mogelijk nog meer. Je kunt dan mogelijk die 400.000 euro lenen, maar hoe hoog zijn de maandlasten die bij deze lening horen?

Het is belangrijk dat jouw hypotheek niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar is. Je moet de maandlasten namelijk wel elke maand voor een hele lange periode kunnen betalen.

Hieronder staan de maandlasten van een hypotheek met dit bedrag voor zowel de annuïteiten als de lineaire hypotheek:

Annuïteitenhypotheek

Voor een annuïteitenhypotheek van 400.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 4,5% zijn de bruto maandlasten 2.026,74 euro.

De netto maandlasten zijn afhankelijk van verschillende zaken, waaronder jouw inkomen. Wil je weten wat jouw netto maandlasten zouden zijn, stuur me even een e-mail of bel me even op 0418-700550 voor een vrijblijvende berekening.

Je betaalt bij een annuïteitenhypotheek op het begin meer hypotheekrente en lost wat minder af. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er steeds minder hypotheekrente betaald en wordt er steeds meer afgelost. In de eerste maand bestaan deze maandlasten voor 1.500 euro aan aflossing en 526,74 euro aan rente. In de laatste maand bestaat deze voor 2.019,17 aan aflossing en nog maar voor 7,57 euro aan rente.

Lineaire hypotheek

Voor een lineaire hypotheek van 400.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 4,5% zijn de bruto maandlasten in de eerste maand 2611,11 euro. Deze maandlasten dalen gedurende 30 jaar iedere maand een beetje. In de laatste maand zijn deze maandlasten gedaald naar 1.115,28 euro.

De netto maandlasten zijn afhankelijk van verschillende zaken, waaronder jouw inkomen. Wil je weten wat jouw netto maandlasten zouden zijn, stuur me even een e-mail of bel me even op 0418-700550 voor een vrijblijvende berekening.

Je betaalt bij een lineaire hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Omdat de hypotheek hierdoor steeds lager wordt, ga je iedere maand steeds minder rente betalen. De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn daarom op het begin hoger, en worden gedurende de looptijd steeds lager.

Hoe hoog zijn de bijkomende kosten?

Het afsluiten van een hypotheek kost ook geld. We noemen de kosten die samengaan met het kopen van een woning ”koper koper” (k.k.). Sommige van deze bijkomende kosten zijn gebaseerd op de hoogte van de hypotheek – dus op die 400.000 euro.

Overdrachtsbelasting

Als je een woning koopt van 400.000 euro, dan is de overdrachtsbelasting 2% van die 400.000 euro. Daarmee komt de overdrachtsbelasting dus uit op 8.000 euro.

Goed om te weten: Je hebt in 2024 misschien vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting. Je moet dan onder de 35 jaar zijn en een woning kopen van maximaal 510.000 euro. Je komt alleen in aanmerking voor deze vrijstelling als je er niet eerder gebruik van hebt gemaakt.

NHG-kosten

Als je je hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan ben je beschermd voor het geval je jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Wanneer jouw woning dan gedwongen wordt verkocht – en er blijft een schuld over – dan neemt de Nationale Hypotheek Garantie deze schuld over. Je kunt daarna met een schone lei beginnen.

De Nationale Hypotheek Garantie biedt zekerheid, maar kost wel wat geld. Je betaalt namelijk 0,6% van het hypotheekbedrag. Voor een hypotheek van 400.000 euro is dat 2.400 euro.

Goed om te weten: Je krijgt ook rentekorting voor een hypotheek met NHG, omdat de bank minder risico loopt.

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor een woning van 400.000 euro?

Het afsluiten van een hypotheek kost ook geld. Je moet namelijk rekening houden met bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten noemen we kosten koper (k.k.). Deze kosten koper bestaat uit taxatiekosten, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Samen komen deze kosten op zo’n 5.000 euro uit.

Daarnaast moeten de eventuele overdrachtsbelasting en NHG-kosten worden betaald. Je moet hier eigen middelen voor hebben – bijvoorbeeld spaargeld.

Voor een hypotheek van 400.000 euro moet je rekening houden met zo’n 5.000 euro aan taxatie, notaris en advieskosten, 8.000 euro aan overdrachtsbelasting (als de woning ook 400.000 euro kost) en 2.400 eventuele NHG-kosten.

Samen zijn de bijkomende kosten dus 15.400 euro. Wie vrijstelling heeft om overdrachtsbelasting te betalen of een hypotheek zonder NHG-afsluit, heeft minder bijkomende kosten.

Goed om te weten: Het is niet mogelijk om bijkomende kosten mee te financieren. Je kunt namelijk een hypotheek afsluiten van maximaal 100% van de waarde van de woning.

Geen rekening gehouden met financiële verplichtingen

Jouw inkomen bepaalt of jij die 400.000 euro kunt lenen, maar het gaat niet alleen om het inkomen. Jouw financiële verplichtingen kunnen het ‘’toetsinkomen’’ – dus het inkomen waarmee de hypotheekaanbieder berekend hoeveel jij kunt lenen – naar beneden halen. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn studieschulden, leningen en partneralimentatie.

Ontdek welke inkomsten allemaal meetellen voor jouw maximale hypotheek

Hypotheekrente in 2024

Hoeveel jij moet verdienen om 400.000 euro te kunnen lenen, wordt grotendeels bepaald door de hoogte van de hypotheekrente. We hebben in bovenstaande voorbeelden rekening gehouden met een rente van 4,5%. Deze rente kan gedurende 2024 natuurlijk wijzigen. En we zijn er vanuit gegaan dat je het huis alleen koopt en dat de woning een energielabel C heeft.

Wanneer de hypotheekrente daalt, kun jij met minder inkomen, meer lenen. Dit zorgt ook dat het lenen van geld goedkoper wordt – en er dus lagere maandlasten bij een hypotheek van 400.000 euro horen. Wanneer de rente stijgt, is het tegenovergestelde het geval.

Ik bied de mogelijkheid om zelf een persoonlijke berekening te maken voor jouw maximale hypotheek. Verder kan ik een vrijblijvende berekening voor jou maken. Ik houd daarbij meteen rekening met de nieuwste hypotheekregels voor 2024.

Stuur me even een e-mail, bel me meteen op 0418-700550 of plan meteen even een gratis gesprek met mij in.

Tip: Lees mijn hypotheekrente verwachting voor 2024.

Laatste blogberichten

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.