Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 350.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt een huis of appartement op het oog van 350.000 euro en wilt weten hoeveel jij moet verdienen om dit bedrag te kunnen lenen.

Ik ben een ervaren hypotheekadviseur en ik weet precies hoe hoog jouw inkomen moet zijn om 350.000 euro te kunnen lenen. Ik geef aan welke maandlasten hierbij horen en vertel meer over de bijkomende kosten.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 350.000 euro?

De hoogte van jouw hypotheek wordt bepaald door de hoogte van jouw inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de leencapaciteit. Het is in 2024 mogelijk om zo’n 4.74 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Wil je een hypotheek van 350.000 euro, dan moet je dus € 73.950 per jaar verdienen. Je moet dan dus per maand zo’n € 7.912,50 verdienen.

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 350.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 350.000 euro te kunnen lenen via een annuïteitenhypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 73.950 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 350.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 350.000 euro te kunnen lenen via een lineaire hypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 73.950 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Deze berekeningen zijn gemaakt met een hypotheekrente van 4,3%. De hypotheekrente verandert echter regelmatig.

Een lage hypotheekrente zorgt voor een hogere hypotheek. Een hogere hypotheekrente zorgt voor minder leencapaciteit.

Goed om te weten:Plan even een gratis gesprek met me in. Ik bereken met de actuele rente hoeveel jij precies kunt lenen. Je kunt dan ook allerlei andere vragen over hypotheken aan me stellen.

Hoe duur is een hypotheek van 350.000 euro dan per maand?

Je moet dus een inkomen hebben van ongeveer € 73.950 per jaar om 350.000 euro hypotheek te kunnen krijgen. Hypotheekverstrekkers lenen dit bedrag niet gratis uit. Je moet de schuld terugbetalen mét rente.

Wanneer we de rente en aflossing bij elkaar optellen komen we op de ”maandlasten”.

Bij een annuïteitenhypotheek van 350.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van  € 1.732 per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 350.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 2.226 per maand.

Financiële verplichtingen

Je hebt een inkomen, maar misschien ook financiële verplichtingen.

Een inkomen bepaalt de maximale leencapaciteit, maar de financiële verplichtingen kunnen deze leencapaciteit beperken. Je hebt door deze verplichtingen namelijk minder geld over om de hypotheek met rente terug te betalen.

Voorbeelden van financiële verplichtingen is een studieschuld of de verplichting om partneralimentatie te betalen

Wanneer jouw financiële verplichtingen 50 euro per maand zijn, dan kan dit al voor 10.000 euro minder leencapaciteit zorgen. Je kunt met een inkomen van € 73.950 bruto per jaar dan dus nog maar € 340.000  lenen i.p.v. 350.000 euro.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je € 350.000 kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je hebt meer nodig dan enkel een inkomen van € 73.950 om een hypotheek van 350.000 euro af te kunnen afsluiten.

Je moet namelijk rekening houden met kosten koper (k.k.), dus de bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van € 73.950 hebben plus ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Als je jonger bent dan 35 jaar, een huis koopt die minder dan 510.000 euro kost en nog nooit van de overdrachtsbelastingvrijstelling gebruik hebt gemaakt, hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Je moet anders 2% overdrachtsbelasting betalen. Als je een appartement van 350.000 euro koopt, moet je 7.000 euro aan overdrachtsbelasting betalen.

Je moet dus niet alleen € 73.950 per jaar verdienen en 5.000 euro hebben voor bijkomende kosten, maar ook 7.000 euro betalen aan overdrachtsbelasting.

Conclusie

Je moet dus € 73.950 verdienen om die 350.000 te kunnen lenen. Niet alle inkomsten tellen mee. Ontdek welke inkomsten wel meetellen.

Financiële verplichtingen kunnen jouw maximale hypotheek verlagen. Heb jij verplichtingen van bijvoorbeeld € 50 per maand, dan moet je minimaal € 75.995 per jaar verdienen.

In 2024 bepaalt het energielabel van de woning ook hoeveel de maximale leencapaciteit is. Wat de invloed van een energielabel is op de leencapaciteit, kan ik ook even nakijken.

Je moet ook eigen geld hebben. Houd rekening met ongeveer 5.000 euro. Als jij overdrachtsbelasting moet betalen, dan is dit 2% van de aankoopprijs van het huis. Als het huis dus 350.000 euro kost, dan is de overdrachtsbelasting 7.000 euro.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 350.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Wat is een goede hypotheekadviseur?

Je bent op zoek naar een goede hypotheekadviseur. Logisch, het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning, is waarschijnlijk de grootste financiële beslissingen uit jouw leven. Je wilt dan een adviseur hebben die goed is.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet alles over hypotheken. Ik werkte bij De Financiële Makelaar en VCN Hypotheekservice, waar ik advies gaf aan andere hypotheekadviseur en hen hielp met hun hypotheekaanvragen.

Ik heb daarom samengewerkt met veel adviseurs en weet precies waar een goede hypotheekadviseur aan moet voldoen.

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen: