Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 350.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je hebt een huis of appartement op het oog van 350.000 euro en wilt weten hoeveel jij moet verdienen om dit bedrag te kunnen lenen.

Ik ben een ervaren hypotheekadviseur en ik weet precies hoe hoog jouw inkomen moet zijn om 350.000 euro te kunnen lenen. Ik geef aan welke maandlasten hierbij horen en vertel meer over de bijkomende kosten.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 350.000 euro?

De hoogte van jouw hypotheek wordt bepaald door de hoogte van jouw inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de leencapaciteit. Het is in 2024 mogelijk om zo’n 4.74 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Wil je een hypotheek van 350.000 euro, dan moet je dus € 73.950 per jaar verdienen. Je moet dan dus per maand zo’n € 7.912,50 verdienen.

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 350.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 350.000 euro te kunnen lenen via een annuïteitenhypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 73.950 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 350.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 350.000 euro te kunnen lenen via een lineaire hypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 73.950 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Deze berekeningen zijn gemaakt met een hypotheekrente van 4,3%. De hypotheekrente verandert echter regelmatig.

Een lage hypotheekrente zorgt voor een hogere hypotheek. Een hogere hypotheekrente zorgt voor minder leencapaciteit.

Goed om te weten:Plan even een gratis gesprek met me in. Ik bereken met de actuele rente hoeveel jij precies kunt lenen. Je kunt dan ook allerlei andere vragen over hypotheken aan me stellen.

Hoe duur is een hypotheek van 350.000 euro dan per maand?

Je moet dus een inkomen hebben van ongeveer € 73.950 per jaar om 350.000 euro hypotheek te kunnen krijgen. Hypotheekverstrekkers lenen dit bedrag niet gratis uit. Je moet de schuld terugbetalen mét rente.

Wanneer we de rente en aflossing bij elkaar optellen komen we op de ”maandlasten”.

Bij een annuïteitenhypotheek van 350.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van  € 1.732 per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 350.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 2.226 per maand.

Financiële verplichtingen

Je hebt een inkomen, maar misschien ook financiële verplichtingen.

Een inkomen bepaalt de maximale leencapaciteit, maar de financiële verplichtingen kunnen deze leencapaciteit beperken. Je hebt door deze verplichtingen namelijk minder geld over om de hypotheek met rente terug te betalen.

Voorbeelden van financiële verplichtingen is een studieschuld of de verplichting om partneralimentatie te betalen

Wanneer jouw financiële verplichtingen 50 euro per maand zijn, dan kan dit al voor 10.000 euro minder leencapaciteit zorgen. Je kunt met een inkomen van € 73.950 bruto per jaar dan dus nog maar € 340.000  lenen i.p.v. 350.000 euro.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je € 350.000 kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Je hebt meer nodig dan enkel een inkomen van € 73.950 om een hypotheek van 350.000 euro af te kunnen afsluiten.

Je moet namelijk rekening houden met kosten koper (k.k.), dus de bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van € 73.950 hebben plus ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Als je jonger bent dan 35 jaar, een huis koopt die minder dan 510.000 euro kost en nog nooit van de overdrachtsbelastingvrijstelling gebruik hebt gemaakt, hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Je moet anders 2% overdrachtsbelasting betalen. Als je een appartement van 350.000 euro koopt, moet je 7.000 euro aan overdrachtsbelasting betalen.

Je moet dus niet alleen € 73.950 per jaar verdienen en 5.000 euro hebben voor bijkomende kosten, maar ook 7.000 euro betalen aan overdrachtsbelasting.

Conclusie

Je moet dus € 73.950 verdienen om die 350.000 te kunnen lenen. Niet alle inkomsten tellen mee. Ontdek welke inkomsten wel meetellen.

Financiële verplichtingen kunnen jouw maximale hypotheek verlagen. Heb jij verplichtingen van bijvoorbeeld € 50 per maand, dan moet je minimaal € 75.995 per jaar verdienen.

In 2024 bepaalt het energielabel van de woning ook hoeveel de maximale leencapaciteit is. Wat de invloed van een energielabel is op de leencapaciteit, kan ik ook even nakijken.

Je moet ook eigen geld hebben. Houd rekening met ongeveer 5.000 euro. Als jij overdrachtsbelasting moet betalen, dan is dit 2% van de aankoopprijs van het huis. Als het huis dus 350.000 euro kost, dan is de overdrachtsbelasting 7.000 euro.

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 350.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.