Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 300.000 euro?

Geschreven op: augustus 19, 2023
Je hebt een huis op het oog en denkt ongeveer 300.000 euro nodig te hebben om het te kunnen kopen. Je wilt nu weten hoeveel jij aan inkomen moet hebben om die 300.000 euro te kunnen lenen.

Ik ben Roel Wonders, gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder laat ik zien hoeveel je moet verdienen om dit geldbedrag te kunnen lenen. Ik vertel welke invloed de gestegen hypotheekrente heeft op de maximale leencapaciteit. Verder geef ik aan hoe duur een hypotheek van 300.000 euro is aan maandlasten (dus rente en aflossing).

Ook ga ik in op de bijkomende kosten. Je hebt namelijk niet alleen een inkomen nodig, maar ook spaargeld om deze bijkomende kosten te kunnen betalen.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 300.000 euro?

Hoeveel jij kunt lenen is voor het grootste deel afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen. In 2024 kunnen we zeggen dat het over het algemeen mogelijk is om 4.51 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Wanneer we het dan over een bedrag van 300.000 euro hebben, dan zou je zo’n 66.500 euro moeten verdienen. Ik ga er vanuit dat je het huis alleen koopt en dat de woning een energielabel C heeft.

Hoeveel jij precies kunt lenen is ook afhankelijk van de hypotheekvorm, het energielabel en of je alleen of met iemand samen een huis koopt. De twee meest gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Ik heb voor beide hypotheekvormen een rekenvoorbeeld gemaakt:

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 300.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 300.000 euro te kunnen lenen via een annuïteitenhypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 66.500 euro zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 300.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 300.000 euro te kunnen lenen via een lineaire hypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 66.500 euro zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente bepaalt ook hoeveel jij kunt lenen. Een lage hypotheekrente zorgt ervoor dat jij meer kunt lenen dan wanneer de rente heel hoog is. In het begin van 2023 is de hypotheekrente weer gestegen.

Inmiddels is een rente van rond de 4,3% normaal. Toen de rente voor 10 jaar vast begin 2022 nog op 1.36% stond, moest iemand € 61.000 verdienen om 300.000 euro te kunnen lenen. Als we rekenen met een rente van 4,3%, dan moet iemand nu € 66.500 verdienen om 300.000 euro te lenen.

De gestegen rente heeft er dus voor gezorgd dat iemand maar liefst € 5.500 per jaar meer moet verdienen om hetzelfde hypotheekbedrag te kunnen lenen.

Hoe duur is een hypotheek van 300.000 euro dan per maand?

Je weet nu wat het inkomen moet zijn om dit bedrag te kunnen lenen, maar hoe duur is deze hypotheek dan elke maand. Jouw hypotheek moet namelijk niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar zijn – blijven.

Je wil namelijk niet in de financiële problemen komen door de hypotheek en ontspannen kunnen leven zonder dat de hypotheeklasten voor teveel druk zorgen.

De maandlasten van een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro met een rente voor 10 jaar vast van 4,3% bedragen bruto 1.485 euro. De maandlast bedraagt in deze situatie netto 1.116 euro (in de eerste maand).

De maandlasten van een lineaire hypotheek van 300.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevast periode van 10 jaar is bruto 1.908 euro per maand. De maandlast is netto 1.540 euro (in de eerste maand).

Financiële verplichtingen verlagen jouw maximale hypotheek

Bij deze berekeningen is geen rekening gehouden met financiële verplichten. Hypotheekverstrekkers kijken hier echter wel naar. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn (studie)schulden, overige leningen, alimentatieverplichtingen, private lease contracten en leningen voor een telefoon van 250 euro.

Wanneer jij bijvoorbeeld een alimentatieverplichting hebt van bijvoorbeeld van 500 euro per maand, dan wordt het inkomen verminderd met € 6.000. Om dan nog steeds 300.000 euro te kunnen lenen, moet het inkomen € 6.000 hoger zijn. Je hebt dus geen bruto jaarinkomen van 66.000 euro nodig, maar een bruto jaarinkomen van 72.200 euro.

Welke bijkomende kosten?

Je moet niet alleen € 66.500 verdienen voor een hypotheek van 300.000 euro. Je moet ook spaargeld hebben om de hypotheek af te kunnen sluiten. Je hebt bij het aanvragen van een hypotheek namelijk te maken met bijkomende kosten. Deze kosten bestaan uit:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen zijn dit ongeveer 5.000 euro aan bijkomende kosten.

Nationale Hypotheekgarantie van 0,6%

Wanneer de hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), zoals ik in mijn voorbeeld ook heb berekend, dan moet er 0,6% aan NHG-kosten worden betaald. Over een hypotheek van 300.000 euro is 0,6% dus 1.800 euro.

Je moet dan dus 1.800 euro toevoegen aan de bijkomende kosten.

Overdrachtsbelasting van 2%

We gaan er even vanuit dat het geld gebruikt wordt om een huis of appartement van 300.000 euro te kopen. Je betaalt dan 2% overdrachtsbelasting over de prijs van de woning. Daarmee komen we op 6.000 euro uit.

Je moet dan dus 6.000 euro aan overdrachtsbelasting optellen bij de bijkomende kosten.

Bij een startershypotheek wordt in de meeste gevallen geen overdrachtsbelasting in rekening gebracht. Je hebt als starter dus een belastingvoordeel ten opzichte van een doorstromer.

Conclusie: hoeveel inkomen en spaargeld nodig?

Om een hypotheek van 300.000 euro te kunnen afsluiten moet je dus bruto 66.500 euro per jaar verdienen. Je moet daarnaast ongeveer 12.800 euro aan spaargeld hebben inclusief overdrachtsbelasting en 6.800 euro exclusief overdrachtsbelasting (starter op de hypotheekmarkt).

Zelf de maximale hypotheek berekenen?

Ik heb een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt om te laten zien hoeveel iemand moet verdienen om 300.000 euro te kunnen lenen. Je kunt ook zelf de maximale hypotheek berekenen. Je hebt dan een beter beeld van hoeveel jij met jouw inkomen kunt lenen.

Persoonlijke berekening ontvangen?

Ik heb een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt en schattingen gemaakt voor de kosten. Ik kan gratis en vrijblijvend voor je uitrekenen hoeveel jij kunt lenen met jouw inkomen. Bel me even op 0418-700550, stuur me even een e-mail of plan meteen even een gratis gesprek met mij in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.