Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 250.000 euro?

Geschreven op: februari 22, 2024
Je bent van plan om een huis of appartement te kopen en denkt ongeveer 250.000 euro te moeten lenen. Je kunt niet zomaar 2 ton lenen, maar moet hiervoor voldoende verdienen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en hieronder vertel ik precies hoeveel jij moet verdienen om 250.000 euro hypotheek te kunnen krijgen. Ik geef ook aan welke maandlasten hierbij horen. Daarnaast vertel ik hoeveel spaargeld je moet hebben om de bijkomende kosten te kunnen betalen.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 250.000 euro?

Jouw maximale leencapaciteit – dus hoeveel jouw maximale hypotheek mag zijn – wordt voor het grootste deel bepaald door jouw inkomen. Je kunt in 2024 ongeveer 4.46 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Wanneer je dus een hypotheek van 250.000 euro wilt afsluiten, moet je een bruto jaarinkomen van € 56.000 hebben. Je moet dan per maand ongeveer € 4.667 verdienen.

Goed om te weten: Je kunt een gratis adviesgesprek met me inplannen. Ik maak dan een persoonlijke berekening voor jouw maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 250.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 250.000 euro te kunnen lenen via een annuïteitenhypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 56.000 euro per jaar zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 250.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 250.000 euro te kunnen lenen via een lineaire hypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 56.000 euro per jaar zijn.

Hoogte van de hypotheekrente

Ik heb bij deze berekening rekening gehouden met een hypotheekrente van 4,3%. De hypotheekrente kan echter continu veranderen.

Een lage hypotheekrente zorgt voor een hogere maximale hypotheek. Een hogere rente zorgt voor een lagere maximale hypotheek.

Goed om te weten: Plan even een gratis gesprek met me in. Ik bereken met de actuele rente hoeveel jij precies kunt lenen. Je kunt dan ook allerlei andere vragen over hypotheken aan me stellen.

Hoe duur is een hypotheek van 250.000 euro dan per maand?

Je moet dus ongeveer € 56.000 verdienen om die 250.000 euro hypotheek te krijgen. Hypotheekverstrekkers lenen dit geld echter niet gratis uit. Je moet hier hypotheekrente over betalen. Je moet de schuld tevens aflossen.

Wanneer we de hypotheekrente en aflossing bij elkaar optellen komen we op de ”maandlasten”.

Bij een annuïteitenhypotheek van 250.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van  € 1.237 per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 250.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 1.590 per maand.

Financiële verplichtingen

Het kan zijn dat jij bepaalde financiële verplichtingen hebt. Voorbeelden hiervan zijn het afbetalen van een studieschuld of de verplichting om partneralimentatie te betalen.

Deze verplichtingen kunnen jouw maximale hypotheek verlagen. Je hebt namelijk minder geld over om de hypotheek met rente terug te betalen.

Wanneer jouw financiële verplichtingen 50 euro per maand zijn, dan kan dit al voor 10.000 euro minder leencapaciteit zorgen. Je kunt met een inkomen van € 56.000 bruto per jaar dan dus nog maar 240.000 euro lenen i.p.v. 250.000 euro.

Belangrijk: Het is belangrijk om goed naar jouw financiële verplichtingen te kijken, om te voorkomen dat je denkt dat je €250.000 kunt lenen, om er vervolgens achter te komen dat niet mogelijk is. Plan even een gesprek met me in, zodat ik een persoonlijke berekening kan maken.

Bijkomende kosten

Alleen een bruto jaarinkomen van € 56.000  is onvoldoende om de hypotheek af te kunnen sluiten.

Je moet namelijk rekening houden met de volgende bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een bruto jaarinkomen van € 56.000 hebben plus 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Als je jonger dan 35 jaar bent, een woning koopt van minder dan 510.000 euro én nooit eerder gebruikt hebt gemaakt van de vrijstelling om overdrachtsbelasting te betalen, dan betaal je geen 2% overdrachtsbelasting.

In alle andere gevallen moet er 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Dit is een belasting op het kopen van een huis. Wanneer je een huis of appartement van 250.000 euro koopt, dan is de overdrachtsbelasting 5.000 euro.

Je moet dan dus niet alleen € 56.000 bruto per jaar verdienen en 5.000 euro spaargeld hebben, maar ook 5.000 euro achter de hand hebben om deze belasting te betalen.

Wanneer je een duurder huis koopt, dan is moet je meer van je spaargeld inbrengen. Die 2% overdrachtsbelasting wordt namelijk berekend over de aankoopprijs van de woning.

Conclusie

Om 250.000 euro te kunnen lenen moet jij dus bruto jaarinkomen van € 56.000 hebben. Niet alle inkomsten tellen mee. Ontdek welke inkomsten wel meetellen. Sommige financiële verplichtingen kunnen jouw zogenaamde ”toetsinkomen” verlagen. Je moet dan dus meer verdienen om 250.000 euro te kunnen lenen.

Sinds 2024 bepaalt het energielabel ook hoeveel jij maximaal kunt lenen. Laat dit even berekenen door een hypotheekadviseur.

Je moet ook eigen geld hebben. Je moet ongeveer 5.000 euro hebben met vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting en 13.000 euro zonder deze vrijstelling (als het huis ook 250.000 euro kost). 

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om 250.000 euro te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.