Hypotheek van 200.000 euro in 2024

Geschreven op: november 21, 2023
Je bent op zoek naar een huis of appartement en denkt ongeveer 200.000 euro te moeten lenen. Je wilt weten hoe hoog jouw inkomen moet zijn voor een hypotheek van 200.000 euro en welke maandlasten hierbij horen.

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en ik ben op de hoogte van alle leennormen voor 2024. Hieronder vertel ik hoeveel jij moet verdienen om dit bedrag te kunnen lenen en welke maandlasten hierbij horen - zowel voor een annuïteiten als lineaire hypotheek. Ik vertel daarnaast meer over de bijkomende kosten voor een hypotheek van 200.000 euro.

Bij mijn berekeningen ben ik uitgegaan van een hypotheekrente van 4,5%. Omdat de rentestanden kunnen veranderen, bied ik ook de mogelijkheid om zelf een berekening te maken. Natuurlijk kan ik ook een aantal vrijblijvende berekeningen voor jou maken...

Hoeveel moet jij verdienen voor een hypotheek van 200.000 euro?

Je kunt niet zomaar een onbeperkte hoeveelheid geld lenen. Jouw maximale leencapaciteit – dus hoeveel jij mag lenen – wordt bepaalt door jouw inkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer jij mag lenen.

Je kunt over het algemeen 4.4 keer jouw bruto jaarinkomen lenen. Om 200.000 euro te kunnen lenen, moet jouw bruto inkomen dus ongeveer 45.000 euro per jaar zijn.

In 2024 zijn er weer een aantal hypotheekregels veranderd. Sommige regels zorgen ervoor dat jij meer kunt lenen. Lees hier alles over de hypotheekregels voor 2024 of neem even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Stuur me even een e-mail of bel me op 0418-700550

Hoe duur is een hypotheek van 200.000 euro in 2024?

Je verdient misschien 45.500 euro en kunt dus waarschijnlijk 200.000 euro lenen, maar hoe duur is deze hypotheek dan. Je moet deze hypotheek namelijk terugbetalen met rente. Omdat de hypotheekrente is gestegen is het lenen van 200.000 euro veel duurder dan een paar jaar geleden.

Een hypotheek moet niet alleen haalbaar zijn (dus mogelijk zijn om af te sluiten), maar ook betaalbaar. Je moet dus het geld hebben om iedere maand rente en aflossing te kunnen betalen.

Hoe hoog de maandlasten zijn, is afhankelijk van de hypotheekvorm. Je hebt de keuze uit twee verschillende hypotheekvormen:

Annuïteitenhypotheek

Wanneer jij een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 4,5% afsluit, dan zijn de bruto maandlasten 1.013,37 euro. Je moet dan dus iedere maand 1.013,37 aan rente en aflossing betalen.

De netto maandlasten zijn afhankelijk van verschillende zaken, waaronder jouw inkomen. Wil je weten wat jouw netto maandlasten zouden zijn, stuur me even een e-mail of bel me even op 0418-700550 voor een vrijblijvende berekening.

Bij een annuïteitenhypotheek wordt er op het begin meer hypotheekrente betaalt en minder aflossing. Gedurende de looptijd wordt er steeds minder hypotheekrente betaalt en meer afgelost. In de eerste maand bestaat die 1.013,37 euro voor 750 euro aan hypotheekrente en voor 263,37 aan aflossing. In de laatste maand bestaat deze echter voor 3,79 euro aan rente en 1.009,58 euro aan aflossing.

Lineaire hypotheek

Wanneer jij een lineaire hypotheek van 200.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 4,5% afsluit, dan zijn de maandlasten in de eerste maand 1.305,56 euro. In de laatste maand zijn de maandlasten nog maar 557,64 euro.

De netto maandlasten zijn afhankelijk van verschillende zaken, waaronder jouw inkomen. Wil je weten wat jouw netto maandlasten zouden zijn, stuur me even een e-mail of bel me even op 0418-700550 voor een vrijblijvende berekening.

Je betaalt bij een lineaire hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Omdat de hypotheek hierdoor steeds lager wordt, ga je iedere maand steeds minder rente betalen. De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn daarom op het begin hoger, en worden gedurende de looptijd steeds lager.

Hoe hoog zijn de bijkomende kosten?

Als je een hypotheek afsluit, dan komen er ook kosten koper (k.k.) bij. Dit zijn bijkomende kosten. Sommige kosten zijn vast en andere zijn gebaseerd op de hoogte van de hypotheek – dus die 200.000 euro.

De vaste bijkomende kosten zijn voor de hypotheekadviseur, taxateur en de notaris. De bijkomende kosten die bepaald worden door de hoogte van de hypotheek zijn de eventuele overdrachtsbelasting en NHG-kosten.

Overdrachtsbelasting

Wanneer jij een hypotheek van 200.000 euro hebt – en daarmee een woning van 200.000 euro koopt- dan is de overdrachtsbelasting 2% van 200.000 euro.

Je betaalt dan dus 4.000 euro aan overdrachtsbelasting.

Goed om te weten: Staters hoeven in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen als ze jonger dan 35 jaar zijn en een woning kopen van maximaal 510.000 euro. Deze vrijstelling geldt alleen voor starters die hier nog geen aanspraak op hebben gemaakt.

NHG-kosten

Nationale hypotheek Garantie (NHG) is een Nederlandse garantieregeling die jou als huizenkoper beschermt wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen.

Als jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen, en je moet daardoor jouw woning verkopen, dan kan het gebeuren dat de verkoop van de woning te weinig oplevert om de hypotheek af te lossen.

Je kunt jouw hypotheek dan dus niet volledig aflossen, nadat jouw huis verkocht is – en je blijft dan dus met een schuld achter. Wanneer jij een hypotheek met NHG hebt, dan wordt deze overgebleven schuld overgenomen door het Waarborgfonds, waardoor jij er dus vanaf bent en met een schone lei opnieuw kunt beginnen.

Goed om te weten: Deze garantieregeling biedt dus bescherming, maar kost wel geld. Je betaalt in 2024 namelijk 0.6% van het hypotheekbedrag. Voor een hypotheek van 200.000 euro zijn de bijkomende NHG-kosten dus 1.200 euro.

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor een woning van 200.000 euro?

Je moet voor de taxatie, notaris en hypotheekadviseur rekening houden met ongeveer 5.000 euro aan kosten.

De eventuele overdrachtsbelasting voor een woning van 200.000 euro komt uit op 4.000 euro en de NHG-kosten komen uit op 1.200 euro.

Voor starters die vrijstelling hebben om overdrachtsbelasting te betalen, komen de bijkomende kosten op zo’n 6.200 euro uit. Voor kopers die wel overdrachtsbelasting moeten betalen, zijn de bijkomende kosten ongeveer 10.200 euro.

Goed om te weten: Het is niet mogelijk om bijkomende kosten mee te financieren. Je kunt namelijk een hypotheek afsluiten van maximaal 100% van de waarde van de woning.

Geen rekening gehouden met financiële verplichtingen

Hoeveel jouw inkomen is, bepaalt of jij 200.000 euro kunt lenen. Als jij echter veel financiële verplichtingen hebt, dan wordt dit van jouw inkomen afgehaald. Daarmee zorgen financiële verplichtingen er dus voor dat jij minder kunt lenen.

Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn studieschulden, leningen en partneralimentatie.

Ontdek welke inkomsten allemaal meetellen voor jouw maximale hypotheek

Hypotheekrente in 2024

Hoe duur het is om 200.000 euro te lenen wordt vooral bepaalt door de hoogte van de hypotheekrente. Bij bovenstaande berekeningen is rekening gehouden met een hypotheekrente van 4,5%. Deze hypotheekrente kan natuurlijk wijzigen.

Wanneer de hypotheekrente daalt, wordt lenen goedkoper. Wanneer de hypotheekrente stijgt, wordt lenen duurder. Bekijk hier de actuele hypotheekrente.

Wanneer de hypotheekrente gewijzigd is, dan is het ook mogelijk om zelf jouw maximale hypotheek te berekenen. Je kunt mij ook even benaderen, zodat ik jouw maximale hypotheek kan uitrekenen. Ik houd dan meteen rekening met de nieuwe hypotheekregels, die mogelijk kunnen zorgen voor een hogere hypotheek. Stuur me even een e-mail of bel me meteen op 0418-700550

Tip: Lees mijn hypotheekrente verwachting voor 2024.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…