Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van 150.000 euro?

Geschreven op: februari 16, 2024
Je hebt een huis of appartement op het oog en hebt ongeveer 150.000 euro hypotheek nodig om deze te kunnen kopen. Je kunt niet zomaar anderhalve ton lenen, maar moet daarvoor voldoende inkomen hebben.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en hieronder vertel ik precies hoeveel jij moet verdienen om 150.000 euro te kunnen lenen. Ik vertel ook welke maandlasten van een hypotheek van 150.000 euro horen. Daarnaast vertel ik met welke bijkomende kosten jij rekening moet houden.

Let op! Sinds 2024 kloppen veel berekentools niet meer. Sinds 2024 kunnen het energielabel en de looptijd van de hypotheek namelijk meespelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Als je wil weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoe hoog moet het inkomen zijn voor 150.000 euro?

Jouw inkomen bepaalt grotendeels hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Over het algemeen is het in 2024 mogelijk om ongeveer 4.35 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Wanneer jij dus als een hypotheek van 150.000 euro wilt afsluiten, dan moet jouw bruto jaarinkomen 34.500 euro zijn. Je moet dan per maand ongeveer 2.875 euro verdienen.

Voorbeeld 1: Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheekbedrag: 150.000 euro
 • Hypotheekvorm: Annuïteit
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 150.000 euro te kunnen lenen via een annuïteitenhypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 34.500 euro zijn.

Voorbeeld 2: Lineaire hypotheek

 • Hypotheekbedrag: 150.000 euro
 • Hypotheekvorm: Lineair
 • Voorbeeldrente: 4,3%
 • Rentevast periode: 10 jaar
 • Energielabel C
 • Alleenstaande
 • Rente na afloop rentevaste periode: 5,0%

Om 150.000 euro te kunnen lenen via een lineaire hypotheek met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar moet het inkomen 34.500 euro zijn.

Energielabel en looptijd speelt mee in 2024

Vanaf 2024 bepaalt ook het energielabel wat jouw maximale hypotheek is. Het inkomen bepaalt dus niet meer alleen hoeveel jij maximaal kunt lenen.

Wanneer je een woning koopt met een slecht energielabel, kun je minder lenen. Wanneer je echter een woning met een goed energielabel koopt, dan kun je een hogere hypotheek krijgen.

Daarnaast speelt ook de looptijd van de hypotheek een rol én of jij alleen of samen met een partner een woning koopt.

Als je wilt weten hoeveel je precies kunt lenen? Plan dan even een gratis gesprek met mij in.

Hoogte van de hypotheekrente

Hoe hoog de hypotheekrente is, bepaalt ook de leencapaciteit.

Een lage hypotheekrente zorgt voor een hogere hypotheek, terwijl een hogere rente voor een lagere hypotheek zorgt. Het is daarom interessant om de hypotheekrente verwachting in de gaten te houden, want deze heeft veel invloed op de leencapaciteit.

Hoe duur is een hypotheek van 150.000 euro dan per maand?

Wanneer jij dus 34.500 euro bruto per jaar verdient, dan is het waarschijnlijk mogelijk om 150.000 euro te lenen. Je moet deze hypotheek echter wel terugbetalen met rente. Deze terugbetaling noemen we de maandlasten.

Bij een annuïteitenhypotheek van 150.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 742 per maand.

Bij een lineaire hypotheek van 150.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 954 per maand.

Financiële verplichtingen

Bij deze berekening is geen rekening gehouden met financiële verplichtingen, zoals het afbetalen van een studieschuld en de verplichting om partneralimentatie betalen.

Wanneer je bijvoorbeeld een verplichting van 50 euro per maand hebt, dan kun je € 10.000 minder lenen. Dat betekent dat je nog maar € 140.000 kunt lenen. Daarom is het belangrijk om jouw maximale hypotheek even te laten berekenen. Plan hiervoor even een gratis gesprek met mij in.

Bijkomende kosten

Je moet niet alleen 34.500 per jaar verdienen, maar je moet ook eigen geld hebben.

Bij het afsluiten van een hypotheek zitten namelijk bijkomende kosten, ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. Je moet rekening houden met de volgende bijkomende kosten:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Hypotheekadvies

Samen komt dit ongeveer neer op 5.000 euro. Je moet dan dus een inkomen van 34.500 euro hebben plus 5.000 euro spaargeld.

Overdrachtsbelasting

Wie jonger dan 35 jaar is en niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling om overdrachtsbelasting te betalen én een woning koopt van minder dan 510.000 euro, hoeft geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.

In alle andere gevallen moet er 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Dit is een belasting op het kopen van een huis. Wanneer je een huis of appartement van 150.000 euro koopt, dan is de overdrachtsbelasting 3.000 euro.

Je moet dan dus niet alleen 34.500 euro verdienen en 5.000 euro spaargeld hebben, maar 8.000 euro spaargeld.

Wanneer je een duurder huis koopt, dan is moet je meer van je spaargeld inbrengen. Die 2% overdrachtsbelasting wordt namelijk berekend over de aankoopprijs van de woning.

Conclusie

Om 150.000 hypotheek te kunnen krijgen, moet je dus 34.500 euro bruto per jaar verdienen. Niet alle inkomsten tellen mee. Lees daarom eerst welke inkomsten allemaal meetellen voor de maximale hypotheek. Sommige financiële verplichtingen verlagen jouw maximale leencapaciteit, Je moet dan dus meer verdienen dan 34.500 euro om 150.000 euro te kunnen lenen. Daarnaast speelt het energielabel een rol sinds 2024.

Je moet ook spaargeld hebben. Ongeveer 5.000 euro als je vrijstelling hebt voor het betalen van overdrachtsbelasting. Wanneer je wel overdrachtsbelasting moet betalen en je koopt ook een huis van 150.000 euro, dan moet je nog eens 3.000 euro spaargeld hebben. Is jouw woning duurder, dan moet je meer overdrachtsbelasting betalen.

Je weet nu hoeveel je ongeveer moet verdienen en hoeveel spaargeld je ongeveer moet hebben. Je kunt het ook even precies laten uitrekenen. Ik kijk dan precies welke inkomsten allemaal mee te nemen zijn, welke financiële verplichtingen het bedrag dat je kunt lenen verlagen én hoeveel invloed het energielabel heeft op de maximale hypotheek.

Plan hiervoor even een gratis gesprek met mij in.

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.