Maximale hypotheek berekenen in 2024

Het is 2024. De regels voor het berekenen van de maximale hypotheek zijn weer veranderd, waardoor het kan verschillen hoeveel jij maximaal kunt lenen ten opzichte van 2023.

Lees alles over hoeveel jij in 2024 kunt lenen of bereken dit zelf binnen 30 seconden:

Waarom een maximale hypotheek?

Het is niet mogelijk om een onbeperkte hoeveelheid geld te lenen. Jouw hypotheek moet namelijk verantwoord zijn. Je moet de mogelijkheid hebben om deze terug te kunnen betalen, zonder in de problemen te komen. Je moet daarnaast in staat zijn om hypotheekrente te betalen.

Je moet niet alleen in staat zijn om deze hypotheek met rente voor nu te betalen, maar ook in de toekomst. Wanneer het mogelijk was om een onbeperkte hoeveelheid geld te kunnen lenen, zou dit veel mensen in de problemen brengen. De schulden zouden zo hoog worden, dan de maandlasten moeilijk te betalen zijn, waardoor mensen hun huis zouden moeten verkopen en mogelijk met een restschuld zouden achterblijven.

Om deze reden is er een maximum gesteld aan de hoeveelheid geld die jij kunt lenen.

Hoe wordt jouw maximale hypotheek berekend?

Jaarlijks veranderen er allerlei hypotheekregels, ook met betrekking tot hoeveel jij maximaal kunt lenen. De volgende nieuwe regels hebben invloed op jouw maximale leenbedrag:

Hoogte van jouw inkomen

De hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel jij maximaal kunt lenen. Jouw inkomen bepaalt namelijk of je in staat bent om de hypotheek met rente terug te betalen. Over het algemeen is het mogelijk om zo’n 4.2 keer jouw bruto jaarinkomen te lenen.

Waarde van de woning

Hoeveel jij maximaal kunt lenen wordt ook bepaalt door de waarde van de woning die je wil kopen. Je kunt namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen.

Dus als jouw inkomen 100.000 euro per jaar is, dan zou het mogelijk kunnen zijn om 420.000 euro te kunnen lenen. Als de woning echter maar 350.000 euro kost, dan mag er maximaal 350.000 euro worden geleend.

Hoeveel inkomen voor maximale hypotheek van …

150.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

250.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

350.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

450.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

550.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

650.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

750.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

850.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

950.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

200.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

300.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

400.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

500.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

600.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

700.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

800.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

900.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

1.00.000 euro

Hoeveel inkomen nodig>

Goed om te weten: Het is natuurlijk beter om precies te weten hoeveel jij met jouw inkomen, financiële verplichtingen, energielabel én de actuele hypotheekrente moet verdienen om een bepaald bedrag te kunnen lenen. Plan daarvoor even een vrijblijvend gesprek met me in.Plan dan nu even een gratis gesprek met mij in.
Joost en Roel

Sinds 2024 bepaalt energielabel maximale hypotheek

Jaarlijks veranderen er allerlei hypotheekregels, ook met betrekking tot hoeveel jij maximaal kunt lenen. De volgende nieuwe regels hebben invloed op jouw maximale leenbedrag:

Energielabel en maximale hypotheek

Vanaf 2024 kijken hypotheekaanbieders naar het energielabel van de woning.

Hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen, hoe lager de energierekening wordt, en hoe meer geld er over is om de maandlasten van de hypotheek te betalen. Daarom mag iemand die een energiezuinige woning koopt meer lenen.

Met de maandelijkse besparing op de energierekening voor een woning met energielabel A+ ten opzichte van een woning met energielabel F, zorgt ervoor dat de maandlasten van een extra hypotheek van 20.000 euro kunnen worden betaald.

Daarom kan er voor een woning met energielabel A+ 20.000 euro extra geleend worden ten opzichte van een woning met energielabel F.

Wanneer jij een woning koopt met energielabel A++++ dan is het mogelijk om een nog hogere hypotheek te krijgen. Een zuinig energielabel kan voor maximaal 50.000 euro aan extra hypotheek zorgen. 

Extra hypotheek voor verduurzamingsmaatregelen

Je kunt niet alleen meer lenen voor een energiezuinige woning, maar kunt ook extra lenen om de woning te verduurzamen. In 2024 wil de overheid het verduurzamen van de woningen stimuleren.

Je kunt daarom bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen als dit geld gebruikt wordt voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en hoog rendement beglazing (HR+++ glas).

Wanneer het geld wordt gebruikt voor verduurzaming, wordt er ook korting op de hypotheekrente gegeven. Je kunt hierdoor dus een lagere hypotheekrente krijgen.

Nieuwe rekenmethode voor studieschuld

Financiële verplichtingen, zoals een studieschuld, hebben invloed op de maximale leencapaciteit. Je moet deze studieschuld namelijk terugbetalen. Je hebt daarom minder geld over voor het betalen van de hypotheek. De studieschuld zorgt er daarmee voor dat jij minder kunt lenen.

Studieschuld en maximale hypotheek in 2023

In 2023 werd er bij het berekenen van de maximale hypotheek 0,65% van de oorspronkelijke studieschuld opgeteld bij jouw maandelijkse verplichtingen. Wanneer jouw oorspronkelijke studieschuld bijvoorbeeld 15.000 euro was, dan werd er 97,50 euro (0,65% van 15.000 euro) opgeteld bij jouw maandelijkse verplichtingen. Deze verplichting zorgt voor een lagere maximale hypotheek.

Het kan echter zijn, dat jij geen 97,50 euro per maand, maar bijvoorbeeld 50 euro per maand terugbetaald. Jouw maximale hypotheek wordt dan dus ten oprechte verlaagd door rekening te houden met 97,50 euro.

Studieschuld en maximale hypotheek in 2024

Vanaf 2024 wordt de maximale hypotheek met studieschuld niet meer berekend op basis van een fictief percentage – die 0,65% – maar op basis van wat jij daadwerkelijk afbetaald.

Als jij iedere maand 50 euro afbetaald voor jouw studieschuld, dan wordt jouw maximale hypotheek verlaagd door rekening te houden met deze 50 euro.

Goed om te weten: Het extra aflossen van de studieschuld kan zorgen voor een hogere hypotheek.