Roel Wonders Hypovak 2023 hypotheekevent

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Geschreven op: oktober 26, 2023
In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale hypotheekgarantie wordt vaak afgekort als ”NHG”. Deze Nederlandse garantieregeling biedt zekerheid aan huizenkopers en hypotheekaanbieders.

NHG biedt bescherming wanneer huiseigenaren in de financiële problemen komen, waardoor ze hun woning gedwongen moet verkopen. NHG voorkomt dan dat deze huiseigenaren met een restschuld achterblijven. In dat geval neemt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de restschulden over.

De voormalig huiseigenaar is dan schuldenvrij, waardoor deze makkelijker opnieuw kan beginnen. De hypotheekaanbieder ontvangt de openstaande schuld van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, zodat deze geen verlies leidt.

Goed om te weten: Een restschuld is een schuld die overblijft na het verkopen van de woning. Deze ontstaat wanneer de woning onvoldoende oplevert om de hypotheek mee af te lossen.

Waarom is de Nationale Hypotheek Garantie ontstaan?

In de crisis van 1980 en begin 1990 daalde de huizenprijzen. Door slechte economische omstandigheden, konden veel mensen hun hypotheek niet meer betalen. Ze werden gedwongen om hun huis te verkopen.

Door de gedaalde huizenprijzen, leverde de verkoop van hun huis onvoldoende op om de hypotheek mee af te lossen. Ze bleven daarom met restschulden achter.

Om dit in de toekomst te voorkomen en om de Nederlandse hypotheekmarkt stabiel te maken, is op 1 januari 1995 de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opgezet.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie biedt voordelen voor huizenkopers, hypotheekaanbieders en de gehele Nederlandse economie.

Hieronder staan alle  voordelen:

Voor huizenkopers

 • Bescherming tegen restschulden voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen
 • Je krijgt korting op de hypotheekrente
 • Een vangnet voor als je tijdelijk, door het verlies van je baan, je woonlasten niet kan betalen

 

Voor hypotheekaanbieders

 • Hypotheekaanbieders weten zeker dat ze het uitgeleende geld terugkrijgen en bieden daarom een lagere hypotheekrente aan

 

Voor de economie

 • Het zorgt voor meer vertrouwen in de woningmarkt
 • Het stimuleert eigenwoning bezit
 • De voorwaarden van NHG zorgen ervoor dat er op een verantwoorde manier geld wordt uitgeleend

 

Nadelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG regeling kent ook een aantal nadelen. Hieronder staan deze nadelen:

NHG-kosten

In 2023 zijn de eenmalige NHG-kosten 0.6% van het hypotheekbedrag. Omdat in 2023 huizen tot 405.000 euro een NHG-hypotheek kan worden afgesloten, gaat het dus maximaal om 2.430 euro aan NHG-kosten.

In 2024 wordt de maximale woningwaarde 435.000 euro. Daarmee worden de NHG-kosten in 2024 maximaal 2.610 euro. In 2024 wordt de maximale kostengrens voor een woning waarbij je extra leent voor energiebesparende voorzieningen 461.100. De NHG-kosten bedragen in dat geval 2.766 euro.

BKR-registratie na kwijtschelding

Het voordeel van NHG is dus dat jouw restschuld wordt kwijtgescholden. Je kunt daarmee opnieuw beginnen. Je krijgt echter wel een BKR-registratie, waardoor het voor een periode van 5 jaar moeilijker is om een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten.

Voorwaarden & Normen 2024

Roel Wonders studie zakelijke financieringen

De voorwaarden van de NHG-regeling staan in de Voorwaarden & Normen (V&N). De voorwaarden veranderen regelmatig. Vanaf 1 januari 2024 zijn dit de belangrijkste voorwaarden:

 • Om in 2024 een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) af te kunnen sluiten, mag de maximale woningwaarde 435.000 euro zijn. In 2023 was dit maximaal 405.000 euro.
 • Wanneer u wilt verduurzamen, dan is het mogelijk om een hogere hypotheek met NHG te nemen. In combinatie met Energie Besparende Voorzieningen, dus bijvoorbeeld gevelisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen, wordt de NHG-grens in 2024 verhoogd naar 461.100 euro.
 • De woning moet jouw hoofdverblijf zijn – en bijvoorbeeld geen vakantiehuis of een huis voor de verhuur.
 • Het is mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten voor woningen, zoals huizen en appartementen, maar ook voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Het is echter niet mogelijk om een NHG-hypotheek af te sluiten voor vakantiehuizen, woonboten, stacaravans en garageboxen.

Bekijk nu alle hypotheekregels voor 2024

Hypotheekrente NHG

De rente van een hypotheek met NHG is lager dan van een hypotheek zonder deze garantieregeling. Dat komt omdat de hypotheekaanbieder korting geeft op hypotheken met NHG. De korting voor een hypotheek met NHG bedraagt ongeveer 0,5% ten opzichte van een hypotheek zonder NHG tot 100 procent van de waarde van de woning.

De hypotheekaanbieder geeft korting, omdat deze minder risico loopt. Wanneer jij jouw huis moet verkopen, maar deze levert onvoldoende op om de hypotheek terug te betalen, dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de rest terug aan de hypotheekaanbieder.

Deze aanbieder maakt daardoor geen verlies. Dankzij deze zekerheid, kan de hypotheekaanbieder dus een lagere hypotheekrente aanbieden.

Ontdek nu wat de hypotheekrente is voor een hypotheek met NHG

Goed om te weten: In onze rentevergelijker staan alle rentestanden. Daarbij laten we standaard de rentes zien van een hypotheek met NHG.

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een ‘’Advieskeuze Topselectie’’. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Je hebt een woning gevonden, die jij graag wilt kopen. Je wilt daarom een bod uitbrengen op deze woning, maar hebt daarvoor een brief nodig. Je weet misschien niet wat er in deze brief moet komen te staan.

Daarom heb ik een voorbeeldbrief gemaakt waarmee jij een bod kan uitbrengen. Je kunt deze gratis downloaden, invullen en versturen.

Als erkend hypothecair planner vertel ik ook wat je allemaal moet weten voor je een bod kunt uitbrengen…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *