Roel Wonders Hypovak 2023 hypotheekevent

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Geschreven op: oktober 26, 2023
In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale hypotheekgarantie wordt vaak afgekort als ”NHG”. Deze Nederlandse garantieregeling biedt zekerheid aan huizenkopers en hypotheekaanbieders.

NHG biedt bescherming wanneer huiseigenaren in de financiële problemen komen, waardoor ze hun woning gedwongen moet verkopen. NHG voorkomt dan dat deze huiseigenaren met een restschuld achterblijven. In dat geval neemt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de restschulden over.

De voormalig huiseigenaar is dan schuldenvrij, waardoor deze makkelijker opnieuw kan beginnen. De hypotheekaanbieder ontvangt de openstaande schuld van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, zodat deze geen verlies leidt.

Goed om te weten: Een restschuld is een schuld die overblijft na het verkopen van de woning. Deze ontstaat wanneer de woning onvoldoende oplevert om de hypotheek mee af te lossen.

Waarom is de Nationale Hypotheek Garantie ontstaan?

In de crisis van 1980 en begin 1990 daalde de huizenprijzen. Door slechte economische omstandigheden, konden veel mensen hun hypotheek niet meer betalen. Ze werden gedwongen om hun huis te verkopen.

Door de gedaalde huizenprijzen, leverde de verkoop van hun huis onvoldoende op om de hypotheek mee af te lossen. Ze bleven daarom met restschulden achter.

Om dit in de toekomst te voorkomen en om de Nederlandse hypotheekmarkt stabiel te maken, is op 1 januari 1995 de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opgezet.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie biedt voordelen voor huizenkopers, hypotheekaanbieders en de gehele Nederlandse economie.

Hieronder staan alle  voordelen:

Voor huizenkopers

 • Bescherming tegen restschulden voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen
 • Je krijgt korting op de hypotheekrente
 • Een vangnet voor als je tijdelijk, door het verlies van je baan, je woonlasten niet kan betalen

 

Voor hypotheekaanbieders

 • Hypotheekaanbieders weten zeker dat ze het uitgeleende geld terugkrijgen en bieden daarom een lagere hypotheekrente aan

 

Voor de economie

 • Het zorgt voor meer vertrouwen in de woningmarkt
 • Het stimuleert eigenwoning bezit
 • De voorwaarden van NHG zorgen ervoor dat er op een verantwoorde manier geld wordt uitgeleend

 

Nadelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG regeling kent ook een aantal nadelen. Hieronder staan deze nadelen:

NHG-kosten

In 2023 zijn de eenmalige NHG-kosten 0.6% van het hypotheekbedrag. Omdat in 2023 huizen tot 405.000 euro een NHG-hypotheek kan worden afgesloten, gaat het dus maximaal om 2.430 euro aan NHG-kosten.

In 2024 wordt de maximale woningwaarde 435.000 euro. Daarmee worden de NHG-kosten in 2024 maximaal 2.610 euro. In 2024 wordt de maximale kostengrens voor een woning waarbij je extra leent voor energiebesparende voorzieningen 461.100. De NHG-kosten bedragen in dat geval 2.766 euro.

BKR-registratie na kwijtschelding

Het voordeel van NHG is dus dat jouw restschuld wordt kwijtgescholden. Je kunt daarmee opnieuw beginnen. Je krijgt echter wel een BKR-registratie, waardoor het voor een periode van 5 jaar moeilijker is om een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten.

Voorwaarden & Normen 2024

Roel Wonders studie zakelijke financieringen

De voorwaarden van de NHG-regeling staan in de Voorwaarden & Normen (V&N). De voorwaarden veranderen regelmatig. Vanaf 1 januari 2024 zijn dit de belangrijkste voorwaarden:

 • Om in 2024 een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) af te kunnen sluiten, mag de maximale woningwaarde 435.000 euro zijn. In 2023 was dit maximaal 405.000 euro.
 • Wanneer u wilt verduurzamen, dan is het mogelijk om een hogere hypotheek met NHG te nemen. In combinatie met Energie Besparende Voorzieningen, dus bijvoorbeeld gevelisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen, wordt de NHG-grens in 2024 verhoogd naar 461.100 euro.
 • De woning moet jouw hoofdverblijf zijn – en bijvoorbeeld geen vakantiehuis of een huis voor de verhuur.
 • Het is mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten voor woningen, zoals huizen en appartementen, maar ook voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Het is echter niet mogelijk om een NHG-hypotheek af te sluiten voor vakantiehuizen, woonboten, stacaravans en garageboxen.

Bekijk nu alle hypotheekregels voor 2024

Hypotheekrente NHG

De rente van een hypotheek met NHG is lager dan van een hypotheek zonder deze garantieregeling. Dat komt omdat de hypotheekaanbieder korting geeft op hypotheken met NHG. De korting voor een hypotheek met NHG bedraagt ongeveer 0,5% ten opzichte van een hypotheek zonder NHG tot 100 procent van de waarde van de woning.

De hypotheekaanbieder geeft korting, omdat deze minder risico loopt. Wanneer jij jouw huis moet verkopen, maar deze levert onvoldoende op om de hypotheek terug te betalen, dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de rest terug aan de hypotheekaanbieder.

Deze aanbieder maakt daardoor geen verlies. Dankzij deze zekerheid, kan de hypotheekaanbieder dus een lagere hypotheekrente aanbieden.

Ontdek nu wat de hypotheekrente is voor een hypotheek met NHG

Goed om te weten: In onze rentevergelijker staan alle rentestanden. Daarbij laten we standaard de rentes zien van een hypotheek met NHG.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes:

Waar kan ik mee helpen?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes: