patio woningen jacobskamp dendungen

Huurinkomsten meenemen voor hypotheek, mag dat?

Geschreven op: december 30, 2022
Je hebt plannen om een huis te kopen en hebt al een huis dat zorgt voor huurinkomsten. Je bent benieuwd of hypotheekverstrekkers deze huurinkomsten optellen bij het inkomen. Je kunt op deze manier namelijk makkelijker en hogere hypotheek afsluiten.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken รฉn vooral ook in verhuurhypotheken. Ik weet precies wat de mogelijkheden zijn voor het meenemen van huurinkomen voor een nieuwe hypotheek. Hieronder vertel ik alles over het gebruiken van de huurinkomsten...

Waarom huurinkomen meenemen voor het afsluiten van een hypotheek?

2-1-kapwoningen-jacobskamp-dendungen

Je krijgt niet zomaar een hypotheek. Wie geld wil lenen om een huis te kopen, wordt door de bank beoordeeld.

De hypotheekverstrekkers kijkt รณf en hoeveel geld kan lenen voor het kopen van een huis. Daarbij kijkt de bank naar verschillende dingen. Het belangrijkste is jouw inkomen. Hoe meer inkomen je hebt, hoe meer geld je kunt lenen voor het kopen van een huis.

Wie huurinkomsten ontvangt door het verhuren van een huis, mag deze huurinkomsten soms optellen bij het inkomen. Je kunt daardoor meer lenen.

Je kunt daardoor dus een duurder huis kopen.

Het meenemen van de huurinkomsten kan er dus voor zorgen dat jij wรฉl de woning kunt kopen die jij op het oog hebt, terwijl dat zonder de huurkomsten misschien niet kan.

80% van de huurinkomsten minus de hypotheeklasten meenemen

Je kunt 80% van de huurinkomsten min de hypotheeklasten meenemen. Wanneer er dus op het verhuurde huis een verhuurhypotheek zit, dan heeft die verhuurhypotheek hypotheeklasten. Dit zijn de aflossing en rente van de verhuurhypotheek. Deze lasten moeten dus van de huurinkomsten worden afgetrokken.

Voorbeeld

Wanneer jij bijvoorbeeld 1.000 euro huurinkomsten per maand hebt, dan mogen we 80% daarvan meenemen.

We houden dan 800 euro per maand over, maar moeten hier de hypotheeklasten van de verhuurhypotheek afhalen. Wanneer de hypotheeklasten van de verhuurhypotheek bijvoorbeeld 500 euro zijn, dan halen we 500 euro van die 800 euro af.

We houden dan 300 euro per maand over om op te tellen bij het inkomen. Wanneer we 300 euro keer 12 maanden doen, dan kunnen we dus 3.600 euro optellen bij het inkomen.

Je denkt misschien dat een 3.600 euro optellen bij het inkomen niet veel is, maar dit kan in sommige gevallen zorgen voor een extra leencapaciteit – dus hoeveel hypotheek jij mag nemen – van tienduizenden euro’s!

Waarom mogen niet alle huurinkomen worden meegenomen

We mogen dus maximaal 80% van de huurinkomen meenemen, maar waarom mogen we niet alle huurinkomsten meenemen?

Daar is een simpele reden voor. Het is niet mogelijk om alle huurinkomsten mee te nemen, omdat de hypotheekverstrekker rekent houdt met kosten die jij als verhuurder hebt. Denk daarbij aan gemeentelijke heffingen, verzekeringen en onderhoudskosten.

De hypotheekverstrekkers denkt dat deze kosten zo’n 20% van de huurinkomsten afhalen, waardoor er dus 80% aan inkomsten overblijft. Deze 80% mogen daarom worden meegenomen bij het afsluiten van een hypotheek.

Voorwaarden voor het meenemen van huurinkomsten

Je kunt huurinkomsten niet zomaar meenemen. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Je kunt alleen ”legale” huurinkomsten meenemen
 • Je moet toestemming die jij van jouw geldverstrekker hebt gekregen om het huis te mogen verhuren laten zien aan de geldverstrekker die de huurinkomsten moet meenemen
 • Je moet de huurinkomsten die jij wil meenemen al minimaal 12 maanden ontvangen
 • Je huurcontract is dus niet veel waard. De bank kijkt namelijk terug in de tijd. Had je in de afgelopen 12 maanden geen huurinkomsten, dan zijn de huurinkomsten die jij nu ontvangt niet mee te nemen
 • Je kunt bij de meeste hypotheekverstrekkers de huurinkomsten van maximaal 5 banken meenemen. BLG Wonen neemt de huurinkomsten van maximaal 3 panden mee, terwijl bij de ABN AMRO, Rabobank en ING huurinkomsten van meer dan 5 panden worden meegenomen

 

Bij welke hypotheekverstrekkers zijn huurinkomsten mee te nemen?

Duurzame woning Pettelaar Den Bosch

Steeds meer aanbieders van verhuurhypotheken maken het mogelijk om de huurinkomsten mee te nemen. In 2022 en 2023 is het mogelijk bij de volgende hypotheekverstrekkers:

 • ABN AMRO Bank
 • ING Bank
 • Rabobank (alleen bij Plus voorwaarden)
 • Obvion
 • ASN Bank
 • Attens
 • BLG Wonen
 • bijBouwe
 • Syntrus Achmea
 • Woonfonds
 • Centraal Beheer
 • Munt Hypotheken
 • Florius
 • Nationale Nederlanden

 

De voorwaarden van hypotheekverstrekkers veranderen regelmatig. Je kunt het beste even vrijblijvend contact met me opnemen.

Ik vertel dan graag welke hypotheekverstrekkers op dit moment mogelijkheden bieden om de huurinkomsten mee te nemen. We zoeken samen even naar de aanbieder met de beste voorwaarden en de scherpste rente.

Wat als de huurinkomsten wegvallen?

Je huurder kan de huur natuurlijk ook opzeggen. Wanneer de huurinkomsten tijdelijk wegvallen is dit niet direct een probleem. Je moet alleen wel in staat zijn om de kosten van de hypotheek en verhuurhypotheek, maar ook de (onverwachte) onderhoudskosten kunnen blijven betalen.

Je hebt daardoor dus wat ”weerstandsvermogen” nodig. Het is daarom verstandig om voldoende spaargeld achter de hand te houden. Gelukkig is รฉรฉn van de voordelen van het verhuren van een huis, dat er in Nederland een groot tekort is aan (betaalbare) woonruimte. Het risico op leegstand is daarom heel klein.

Huurinkomsten meenemen

Veel adviseurs kennen alleen de basis met betrekking tot hypotheken en hebben zich niet gespecialiseerd, zoals ik. De meeste adviseurs weten daarom niet dat huurinkomsten mee te nemen zijn รณf weten niet precies hoe ze deze inkomsten kunnen meenemen.

Ik ben gespecialiseerd in hypotheken en verhuurhypotheken. Ik weet precies wat de mogelijkheden zijn en heb toegang tot het aanbod van alle geschikte hypotheekaanbieders. Ik ken de voorwaarden en rentetarieven en kan daarom bepalen wat de beste mogelijkheden zijn.

Neem daarom vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen even naar de mogelijkheden. Stuur me even een e-mailย of bel me opย 0418-700550

Wat heb ik nodig om de mogelijkheden te bekijken

Ik heb een aantal documenten nodig om een aantal goede berekeningen te maken. Ik heb exclusieve rekentools waarmee ik kan uitrekenen hoeveel huurinkomsten mee te nemen zijn. Je kunt me laten berekenen hoeveel huurinkomen kan worden opgeteld bij het inkomen en hoeveel hypotheek er dus kan worden afgesloten.

Je kunt alvast de volgende documenten verzamelen:

 • De huurcontracten
 • Bankafschriften die maandelijkse bijschrijving van de huur laat zien van de afgelopen 12 maanden
 • Overzicht van de hypotheek die op het verhuurde huis zit
 • Persoonlijke BKR uitdraai

Je kunt natuurlijk ook eerst even contact met me opnemen. Ik kan ook helpen met het verzamelen van deze documenten. Stuur me even een e-mailย of bel me opย 0418-700550

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een โ€˜โ€™Advieskeuze Topselectieโ€™โ€™. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Voorbeeldbrief bod uitbrengen op een huis

Je hebt een woning gevonden, die jij graag wilt kopen. Je wilt daarom een bod uitbrengen op deze woning, maar hebt daarvoor een brief nodig. Je weet misschien niet wat er in deze brief moet komen te staan.

Daarom heb ik een voorbeeldbrief gemaakt waarmee jij een bod kan uitbrengen. Je kunt deze gratis downloaden, invullen en versturen.

Als erkend hypothecair planner vertel ik ook wat je allemaal moet weten voor je een bod kunt uitbrengen…

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024

In 2022 werden maar liefst 101.400 hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, maar wat is dat precies?

Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik wat NHG is, wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er in 2024 gelden.

Je kunt ook makkelijk zien wat de actuele hypotheekrente voor een hypotheek met NHG is:

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *