Roel Wonders Strijps Eindhoven

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Geschreven op: mei 15, 2024
Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Waarom willen particuliere verhuurders verkopen?

Steeds meer particuliere verhuurders willen hun huurwoningen verkopen. Door nieuwe belastingregels op de verhuur van woningen moeten particuliere verhuurders meer vermogensbelasting gaan betalen.

Daarnaast zorgt de ‘’Wet betaalbare Huur’’ voor lagere huurinkomsten voor particuliere verhuurders.

Verhuurders die een hypotheek met een aflopende rentevastperiode hebben, en die nu dus hun verhuurhypotheek moeten verlengen, moeten dat waarschijnlijk tegen een hogere hypotheekrente doen.

De winst die particuliere verhuurders maken staat dus op 3 manieren onder druk: hogere belastingen, lagere huurinkomsten en mogelijk ook een hogere hypotheekrente wanneer de rentevastperiode afloopt.

Dit is de reden dat veel particuliere verhuurders hun woningen, die wel enorm in waarde zijn gestegen, nu willen verkopen.

Huurder kan niet uit woning worden gezet door huurdersbescherming

De verhuurder heeft dus meerdere redenen om de woning te verkopen. De woning kan echter niet zomaar voor de vrije marktwaarde worden verkocht, omdat jij als huurder in de woning zit.

Wanneer je als huurder een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt, dan heb je huurbescherming. Je kunt dan niet zomaar uit de woning worden gezet – ook niet als de verhuurder de woning wil verkopen.

De verhuurder kan de woning alleen verkopen met jou als huurder erin.

Woningen in verhuurde staat zijn minder waard

Wanneer de verhuurder de woning moet verkopen met jou als huurder erin, dan is de verkoopprijs lager. De woning moet dan namelijk verkocht worden voor ”de marktwaarde in verhuurde staat” en kan niet verkocht worden voor de vrije marktwaarde (dus de waarde zonder huurder erin).

De reden dat een woning met verhuurder minder waard is, is omdat huurders niet zomaar uit de woning kunnen worden gezet. De nieuwe koper kan dus niet zelf in de woning gaan wonen, waardoor de woning alleen kan worden verkocht aan andere vastgoedinvesteerders.

De groep mensen die woningen kopen voor de verhuur is veel kleiner. Daarnaast lopen al deze vastgoedinvesteerders tegen hetzelfde probleem aan met betrekking tot het verhuren van woningen: hogere belastingen, lagere huurinkomsten (en een hogere hypotheekrente).

Verkopen aan huurder is ideale oplossing voor beide partijen

Wanneer de verhuurder de woning aanbiedt aan jou als huurder, dan is dit de ideale oplossing voor beide partijen.

Je bent als huurder namelijk de enige persoon, die de woning kan kopen en er direct in kan gaan wonen. Je bent op dit moment namelijk ook al de huurder.

De verhuurder kan iets meer vragen dan de marktwaarde in verhuurde staat, omdat jij wel zelf in de woning kunt wonen. Het is dan redelijk dat je iets meer betaald dan de marktwaarde in verhuurde staat.

Het is ook redelijk dat jij de woning koopt voor minder dan de vrije marktwaarde, omdat je voor de verhuurder de enige persoon bent die de woning voor eigen gebruik kan kopen – en dus bereid is om meer te betalen dan de marktwaarde in verhuurde staat.

Goed om te weten: Wanneer de woning van een particuliere verhuurder aan de huurder wordt verkocht, dan ontstaat er een win-winsituatie. De huurder kan de woning voordeliger kopen. De verhuurder kan de woning sneller verkopen tegen iets meer dan de marktwaarde in verhuurde staat.

Let op verhuurders die te veel vragen

Het is duidelijk dat verhuurders het moeilijk hebben. De huurinkomsten staan onder druk, maar ze kunnen veel winst maken door de woning nu te verkopen, zelfs als ze niet de vrije marktwaarde kunnen vragen. De woningprijzen zijn namelijk enorm gestegen de afgelopen jaren.

De omstandigheden zorgen ervoor dat het logisch is dat jij niet de volledige vrije marktwaarde van de woning gaat betalen aan de verhuurder/verkoper. Toch zijn er verhuurders die proberen om de hoofdprijs te vragen, bijvoorbeeld omdat huurders niet weten dat een woning in verhuurde staat een stuk minder waard is.

Dat is de reden dat ik deze informatie deel. Ik wil huurders namelijk helpen, zodat ze de woning die ze huren voor een redelijke, eerlijke prijs kunnen kopen.

Huurwoning kopen van woningbouw

Het kan ook zijn dat jouw huurwoning te koop wordt aangeboden door een woningbouwvereniging.

Waar particuliere woningbezitters hun woningen willen verkopen met zoveel mogelijk winst, hebben woningbouwcoöperaties vaak een maatschappelijke invalhoek.

Woningbouwcoöperaties verkopen hun sociale huurwoningen dus ook deels om huurders te helpen met het kopen van een woning. In sommige gevallen geven deze coöperaties korting bij het kopen van de woning – of worden de woningen in ieder geval niet voor de hoofdprijs verkocht.

Goed om te weten: Waar bij particuliere verhuurders te onderhandelen is over de prijs, is dit bij de woningbouw vaak moeilijker, omdat deze de woningen al tegen een scherpe prijs aanbieden.

Hulp met onderhandelen

Zoals ik al aangaf is het zowel voor de verhuurder als voor jou als huurder, de ideale oplossing als jij de woning koopt. De huurder krijgt iets meer dan de marktwaarde in verhuurder staat en jij kunt de woning koper voor minder dan de vrije marktwaarde, maar er als enige persoon wel zelf in gaan wonen.

Je wilt als huurder een redelijke prijs betalen, terwijl de verhuurder zoveel mogelijk geld uit zijn investering wil halen. Beide partijen moeten hier een middenweg in vinden.

Ik kan helpen bij het vinden van deze middenweg. Ik kan helpen met de onderhandelingen met de verhuurder. Ik weet precies welke regels er zijn en wat woningen in verhuurde staat waard zijn.

Goed om te weten: Ik help niet alleen met de onderhandelingen, maar regel ook jouw hypotheek. Ik weet alles van verhuurhypotheken en ken de verhuurmarkt daarom heel goed, maar weet ook alles van ”gewone” hypotheken. Omdat ik ook  aankoopbegeleider ben, heb ik ook ervaring met de aankoop van woningen. Plan een gratis gesprek met me in, zodat we de mogelijkheden even samen kunnen bespreken.

Wat als de woning aan een andere investeerder wordt verkocht?

Wanneer het uiteindelijk niet lukt om de woning van de verhuurder te kopen, en de woning wordt verkocht aan een andere vastgoedinvesteerder, dan kun jij gewoon in de woning blijven wonen. De nieuwe eigenaar is verplicht om jouw huurcontract voort te zetten. Je wordt namelijk beschermd door de huurdersbescherming.

Laatste blogberichten

Winnend bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering met Biedverzekering

Wie in 2024 een winnend bod wil uitbrengen op een woning, lijkt te moeten overbieden. Gelukkig is overbieden niet de enige manier om meer kans te maken op een woning. Je maakt ook meer kans door te bieden zonder voorbehoud van financiering, maar dit kan risicovol zijn.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner en Erkend Aankoopbegeleider. Ik weet alles van hypotheken en het aankopen van woningen. Ik heb daarnaast verzekeringsdiploma’s en ben gespecialiseerd in de biedverzekering (Bieden met Zekerheid, BiedGarantieZeker)

Hieronder vertel ik alles over het uitbrengen van een winnend bod door te bieden zonder voorbehoud van financiering in combinatie met de de biedverzekering. Daarnaast vertel ik over het biedcertificaat en de gratis financiële scan, die ook voor meer kansen en zekerheid zorgen:

Huis kopen met hulp van ouders

De generaties van nu hebben het een heel stuk moeilijker dan de generaties van hun ouders als het om het kopen van een woning gaat.

Veel jongeren hebben in 2024 geen kansen op de woningmarkt, omdat er te weinig huizen zijn voor de alsmaar groeiende bevolking. Het zorgt voor enorm hoge huizenprijzen. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, waardoor jongeren minder kunnen lenen.

Veel ouders willen hun kind dan ook helpen met het kopen van een woning, zodat ze een kans maken op de huidige woningmarkt en een goed leven kunnen opbouwen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en ik weet precies hoe jij als ouder jouw kind kunt helpen met het kopen van een woning.

Hieronder vertel ik welke mogelijkheden er allemaal zijn – en wat de beste en minder goede opties zijn. Je kunt ook meteen een gesprek met me inplannen, zodat ik direct kan kijken wat de beste mogelijkheden zijn om jouw kind te helpen:

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze en trustoo – onafhankelijk platforms die consumenten helpen met het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.