Roel Wonders Eindhoven Strijp

Hogere hypotheek voor verduurzamen van woning

Geschreven op: maart 29, 2024
Het is 2024 en jij wilt ook graag je woning verduurzamen om geld te besparen, je wooncomfort te vergroten of om het energielabel van je woning te verbeteren.

Je kunt spaargeld gebruiken om je woning te verduurzamen, maar als je geen spaargeld hebt of dit niet wilt gebruiken, dan is het mogelijk om jouw bestaande hypotheek te verhogen of meer te lenen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit kan met een verduurzamingshypotheek.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het verhogen van de hypotheek voor het verduurzamen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen om alle mogelijkheden te bespreken.

Wat is verduurzamen?

Voor ik alles vertel over een extra hypotheek om te verduurzamen, vertel ik wat verduurzamen precies is.

Verduurzamen betekent het nemen van energiebesparende maatregelen, die ervoor zorgen dat jouw woning energiezuiger wordt.

Voor welke energiebesparende maatregelen is een extra hypotheek af te sluiten?

Een woning is op allerlei manieren energiezuiniger te maken.

Niet voor alle energiebesparende maatregelen is een hogere hypotheek af te sluiten. Voor de volgende energiebesparende maatregelen is een hogere hypotheek af te sluiten:

  • Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie en vloerisolatie
  • HR++ Glas
  • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • Warmtepompen
  • Douche-warmteterugwinningssysteem
  • Zonnepanelen

De hoogte van je inkomen bepaalt de maximale hypotheek

Wanneer je een woning koopt met een hypotheek, dan wordt er gekeken wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt namelijk niet onbeperkt veel geld lenen. Hoe meer geld je leent, hoe hoger jouw maandlasten worden.

Jouw hypotheek moet verantwoord zijn. Het moet met jouw inkomen dus mogelijk zijn om de hypotheek met rente terug te betalen.

Om te bepalen hoeveel jij kunt terugbetalen, en dus hoe hoog jouw hypotheek mag zijn, wordt er gekeken naar al jouw inkomsten die meetellen voor de maximale hypotheek.

Je kunt vaak iets meer dan 4 keer jouw bruto jaarinkomen lenen.

Goed om te weten: Je kunt berekenen wat jouw maximale hypotheek is, maar ik kan dit ook even precies uitrekenen. Plan hiervoor even een vrijblijvende afspraak in.

Bij verduurzamingshypotheek wordt niet naar het inkomen gekeken

Waar bij het kopen van een woning de hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel je kunt lenen, bepaalt bij verduurzamen het huidige energielabel van de woning wat jouw maximale hypotheek is.

Dit is een nieuwe hypotheekregel uit 2024, waarmee de overheid het verduurzamen van woningen wil stimuleren.

Goed om te weten: Als je gaat verduurzamen, dan kun je dus extra geld lenen, zelfs als je op basis van jouw inkomen al aan de maximale hypotheek zit. Plan even een afspraak met me in als je wilt weten hoeveel je precies kunt lenen om te verduurzamen.

Lagere energierekening, hogere hypotheek

Als je jouw huis of appartement gaat verduurzamen óf een nieuw huis koopt en deze wilt verduurzamen, kun je dus een hogere hypotheek krijgen – ook als dit eigenlijk niet kan op basis van jouw inkomen.

Volgens het Nibud, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën, hebben mensen met een energiezuinige woning veel lagere energiekosten, waardoor ze een hogere hypotheeklast kunnen betalen.

Daarom is het dus mogelijk om meer te lenen dan het inkomen toelaat, omdat de energiebesparende maatregelen voor een lagere energierekening zorgen.

Hoeveel extra hypotheek op basis van energielabel

De nieuwe regel is vrij duidelijk: hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen om te verduurzamen – en hoe slechter het energielabel hoe meer je kunt lenen om je energielabel te verbeteren.

Wanneer je van een slechter energielabel naar een beter energielabel gaat, profiteer je maximaal van de energiebesparende maatregelen. Jouw energierekening zou daardoor een stuk lager moeten worden. Het geld wat je normaal aan de energieleverancier zou betalen, kan nu gebruikt worden om de maandlasten van een hogere hypotheek te betalen.

Je kunt dan ook het meeste lenen als je een woning met een slecht energielabel E of F gaan verduurzamen. Hieronder staat hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van het energielabel:

Huidige energielabel Extra hypotheek
E en F 20.000 euro
C en D 15.000 euro
A en B 10.000 euro
A+ en A++ 10.000 euro
A+++ 10.000 euro
A++++ Geen
A++++ met energiecertificaat Geen

 

Als je een woning hebt of wilt kopen met energielabel E en F is het dus mogelijk om maximaal 20.000 euro extra te lenen om de woning te verduurzamen, zonder dat er naar de hoogte van jouw inkomen wordt gekeken. Je kunt dit dus ook lenen als jij al aan jouw maximale hypotheek zit bij het kopen van het huis.

Voorbeeld: Stel je kunt met jouw inkomen maximaal 400.000 euro lenen en de woning die je wilt kopen heeft energielabel E of F, dan is het dus mogelijk om 420.000 euro te lenen. Je kunt dan dus 20.000 euro extra lenen om de verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren.

Maximaal 106% van de woningwaarde lenen

Je mag bij het afsluiten van een hypotheek voor het kopen van een huis niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is dus niet mogelijk om meer te lenen dan wat de woning waard is.

Wanneer je het huis wilt kopen en wilt verduurzamen, is het wel mogelijk om meer te lenen. Je kunt dan maximaal 106% van de waarde van de woning lenen.

Bij het kopen van een woning met energielabel E en F is het dus mogelijk om 20.000 euro extra te lenen, maar alleen als de hypotheek daarmee niet hoger dan 106% van de woningwaarde uitkomt.

Voorbeeld: Wanneer je bijvoorbeeld een tussenwoning koopt van 200.000 euro, dan is 106% 212.000 euro. Het is dan niet mogelijk om 20.000 euro extra te lenen om te verduurzamen, omdat dit hoger dan 106% van de woningwaarde is. Je mag dan maximaal 12.000 euro extra lenen, omdat 212.00 euro 106% van de woningwaarde van 200.000 euro is).

Verduurzamingshypotheek heeft een lagere rente

Veel hypotheekverstrekkers hebben een lagere rente voor de verduurzamingshypotheek om verduurzamen te stimuleren. Voorbeelden van deze aanbieders zijn Lot Hypotheken, ABN AMRO, Obvion, Florius en Rabobank.

 Goed om te weten: Ik weet precies welke hypotheekaanbieders een rentevoordeel hebben voor een verduurzamingshypotheek. Plan even een vrijblijvend gesprek met mij in, zodat we dit kunnen bespreken.

Advies over een verduurzamingshypotheek

Wanneer je een huis wilt kopen, dan kan ik hypotheekadvies geven en daarbij ook kijken naar de mogelijkheden om geld te lenen voor verduurzaming. Wanneer je al een woning hebt, en deze energiezuinig wilt maken, dan kan ik voor je onderzoeken of een hogere hypotheek mogelijk is om te verduurzamen.

Ik geef daarbij ook advies.

Zo kan het bijvoorbeeld slimmer zijn om de verduurzamingshypotheek niet in 30 jaar, maar in 15 jaar terug te betalen. Een warmtepomp en zonnepanelen schrijven namelijk in veel gevallen ook af in 15 jaar, waardoor het beter is om die hypotheek ook afgelost te hebben in 15 jaar.

Plan even een vrijblijvend gesprek met mij in, zodat we alles even samen kunnen doornemen.

Verduurzamen via Positief Wonen

Samen kunnen we kijken of we bijvoorbeeld Positief Wonen kunnen inschakelen. Dit is een organisatie waarmee ik samenwerk, die onafhankelijk duurzaamheidsadvies geeft.

Positief Wonen kan inzichtelijk maken welke energiebesparende maatregelen het beste kunnen worden uitgevoerd. Daarbij worden de kosten inzichtelijk gemaakt en wordt duidelijk gemaakt wat de terugverdientijd is.

Plan even een gesprek met mij in als je hier meer over wilt weten.

Laatste blogberichten

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Huurhuis kopen van verhuurder: waar op letten?

Je huurt op dit moment een woning, maar krijgt het aanbod om de huurwoning van de verhuurder te kopen. Je wilt weten wat een goede prijs voor de huurwoning is en of het mogelijk is om de woning te kopen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met veel ervaring in de verhuurmarkt. Daarnaast ben ik aankoopbegeleider en weet ik dus veel van het kopen van woningen.

Hieronder vertel ik alles over het kopen van een woning van een huurbaas. Ik vertel waarom particuliere huurders nu willen verkopen en wat de waarde van een verhuurde woning is.

Ik kan helpen bij het onderhandelen en kan de complete hypotheek in orde maken. Lees nu alles over het kopen van de huurwoning of plan direct een gratis gesprek met mij in.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

De huizenmarkt in Nederland is overspannen, waardoor de prijzen enorm hoog staan. Het verhuizen naar een betere woning is daardoor lastig.

Je kunt er daarom ook aan denken om jouw huidige woning – die in waarde is gestegen – te verbouwen. Je kunt de overwaarde van jouw huis gebruiken om deze verbouwing te betalen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner, en hieronder vertel ik alles over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van een woning. Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen voor persoonlijk advies over het opnemen van de overwaarde voor een verbouwing.

Voordelen bij kopen van eerste woning

Voordelen bij kopen van eerste woning

Starters die hun eerste woning kopen, krijgen een aantal voordelen om het makkelijker te maken om een huis of appartement te kopen. Ik ben Roel Wonders, erkend hypothecair planner, en hieronder vertel ik over alle voordelen die je hebt bij het kopen van het eerste huis…

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes:

Waar kan ik mee helpen?

Ontdek nu wat de laagste rentestanden zijn en vergelijk alle rentes: