Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Geschreven op: mei 16, 2022
Je wilt een woning kopen om te verhuren. Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed uitzoekt hoeveel je kunt lenen. Zo weet je hoeveel eigen geld je in moet leggen. Voordat je begint aan je zoektocht naar een geschikte woning laat dan eerst uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Er zijn een aantal zaken van invloed op de berekening van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en kan voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Zo kun jij goed voorbereid beginnen aan je zoektocht naar een geschikte woning voor de verhuur.

Lees nu alles over wat er komt kijken bij het berekenen van de maximale verhuurhypotheek. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Hoe bereken je de maximale verhuurhypotheek?

Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor het financieren van een verhuurde woning hangt af van de volgende punten:

In dit blogbericht leg ik uit hoe je kunt berekenen wat je maximaal kunt lenen. Hiervoor wordt de zogenaamde DSCR ratio gebruikt. Wat dit betekent en hoe je dit berekent laat ik je zien aan de hand van een rekenvoorbeeld.

De DSCR-ratio

DSCR staat voor Debt Service Coverage Ratio. Een hele mooie Engelse naam maar wat betekent het precies? Dit is een formule waarin je de verhouding berekent tussen de huurinkomsten en de rente en aflossing van de verhuurhypotheek.

Er wordt berekend of de huur voldoende is om de financieringslasten te kunnen betalen. De financieringslasten bestaan uit hypotheekrente en een maandelijkse aflossing. De uitkomst van deze formule bepaalt de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

In onderstaande berekening zie je hoe de DSCR wordt berekend. In dit voorbeeld is sprake van een aflossingsvrije hypotheek. De volgende uitgangspunten maken onderdeel uit van de berekening:

 • De huuropbrengst
 • De exploitatielasten
 • De rente van de verhuurhypotheek
 • De maandelijkse aflossing van de verhuurhypotheek

berekening-dscr-2022

 

 

De marktwaarde in verhuurde staat

In het voorbeeld van de DSCR zie je dat je voldoet aan de minimale DSCR. Vervolgens is het de vraag of de marktwaarde in verhuurde staat voldoende is om het gewenste bedrag te kunnen lenen.

Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 80 of 85 procent van de marktwaarde in verhuurde staat financieren. Er is ook een mogelijkheid waarbij je tot 90 procent van de marktwaarde in verhuurde staat kunt financieren. Dan zit je voor de geldverstrekker in hoge risicogroep en betaal je ook een hoge rente.

 

Aflossingsvrij lenen

Is je hypotheek lager dan 75 of 80 procent van de marktwaarde in verhuurde staat? Dan kun je het bedrag volledig aflossingsvrij lenen. Je betaalt dan alleen rente en aflossen doe je op een later moment. Bijvoorbeeld bij verkoop of door vanuit je spaargeld jaarlijks extra afte lossen.

Omdat je alleen rente betaalt, heb je lagere maandlasten. Dit zorgt ervoor dat je onderaan de streep een hoger bedrag overhoudt.

 

Wie bepaalt hoe hoog de marktwaarde in verhuurde staat is?

De marktwaarde in verhuurde staat wordt vastgesteld door een erkende taxateur. Hoe hoog deze waarde is, hangt af van de volgende factoren:

 • De hoogte van de huur.
  Als er nog geen huurcontract is, gaat de taxateur uit van de markthuur.
 • De hoogte van de exploitatielasten.
  Als je een woning verhuurt dan heb je ook te maken met (on)voorzien onderhoud en bepaalde vaste lasten. Dit worden exploitatielasten genoemd en komen voor rekening van de eigenaar. Het bedrag dat je hier voor moet reserveren, wordt in mindering gebracht op de huur.
 • Is er sprake van een sociale huurwoning of valt de woning in de vrije sector?
  Hiervoor maakt de taxateur gebruik van de huurprijscheck van de huurcommissie. De oppervlakte van de woning, het aantal kamers en het afwerkingsniveau zijn van invloed op het aantal punten. Hoe hoger het aantal punten, hoe hoger de huur.
 • Wat is het netto aanvangsrendement dat van toepassing is op de woning?
  De hoogte van het rendement is onder andere afhankelijk van de ligging, de locatie, het afwerkingsniveau en de onderhoudstoestand van de woning. En er wordt ook rekening gehouden met het rendement van andere vormen van beleggen.

 

Uiteindelijk legt de taxateur de marktwaarde in de verhuurde staat vast in een uitgebreid rapport. De kosten voor een taxatierapport liggen vaak boven de โ‚ฌ 1.000. Je ontvangt dan wel een uitgebreid rapport.

Een goed taxatierapport geeft je inzicht in de belangrijkste eigenschappen van de woning en de verhuurbaarheid van de woning. In het taxatierapport kom je de volgende onderdelen tegen:

 • Voor welk bedrag je de woning kunt verhuren
 • Een berekening van de puinten huur om te kijken of de woning in de vrije sector kan worden verhuurd
 • De onderhoudstoestand van de woning
 • De sterke en zwakke punten en waar liggen de kansen en bedreigingen
 • Hoe het zit met de verkoopbaarheid van de woning
 • Hoe zit het met de verhuurbaarheid van de woning
 • Op welke punten je de woning kunt verduurzamen
 • Relevante informatie over de locatie en de ligging

Dit zijn een aantal punten die je in het taxatierappor kunt terug lezen. Dit geeft je een goed beeld van de belangrijkste eigenschappen van de woning.

Iedere geldverstrekker stelt andere eisen aan het taxatierapport. Ook mogen niet alle taxateurs voor alle geldverstrekkers taxeren. Daarom is het verstandig om vooraf te informeren of de door jou gekozen taxateur mag taxeren voor alle geldverstrekkers.

 

Heb je hulp nodig bij het vinden van een goede taxateur?

Of zoek je een taxateur die voor alle geldverstrekkers geschikt is? Dan kan ik je helpen bij het vinden van een goede taxateur. Neem contact met mij op dan breng ik je in contact met de juiste taxateur.

 

Ben je benieuwd naar jou mogelijkheden?

Wil je weten of je een verhuurhypotheek af kunt sluiten? Of wil je weten of een woning voor de verhuur bij jou situatie past? Neem contact met mij op. Je krijgt van mijn een gratis haalbaarheidsscan. Je weet dan direct wat er voor jou mogelijk is.

 

 

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Nationaal koopfonds voor starters om nieuwbouwwoning te kopen

Je bent een starter en wilt een woning kopen. Het valt voor de meeste starters niet mee om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn namelijk hoog en voor veel starters is het inkomen te laag om een hoge hypotheek te nemen.

Daar kan nu verandering in komen.

Om starters te helpen met het kopen van een (nieuwbouw)woning is er een Nationaal koopfonds opgezet. Deze moet tussen eind mei en eind juni van 2023 actief zijn.

Ik ben Roel Wonders. Ik ben gespecialiseerd in hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het nieuwe koopfonds dat starters moet helpen bij het kopen van een huis. Ik vertel wat het fonds precies is, welke voorwaarden er aan verbonden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Marktwaarde in verhuurde staat, wat is dat?

Wanneer je een verhuurhypotheek afsluit om een huis te kopen voor de verhuur, dan is de zogenaamde ”woningwaarde in verhuurde staat” of ”marktwaarde in verhuurde staat” heel belangrijk. De waarde in verhuurde staat is lager dan de normale woningwaarde en is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel jij kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders en ik ben gespecialiseerd in hypotheken รฉn verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de woningwaarde in verhuurde staat.

Ik vertel wat dit precies is en wat het verschil is met de normale marktwaarde. Ik geef aan hoe de woningwaarde in verhuurde staat wordt berekend en geef een voorbeeld berekening. Vervolgens vertel ik nog in hoeverre de WOZ-waarde invloed heeft op de marktwaarde in verhuurde staat…

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Wat is een verhuurhypotheek en hoe werkt het?

Steeds meer banken en geldverstrekkers bieden een verhuurhypotheek aan. Daarmee spelen ze in op de vraag van investeerders die een huis willen kopen voor de verhuur – en daar dus geld mee willen verdienen.

Je bent misschien een toekomstig investeerder in vastgoed en wilt weten wat een verhuurhypotheek is en hoe het precies werkt.

Ik ben Roel Wonders. Al sinds 2010 ben ik actief in de hypotheekwereld. Ik weet alles van hypotheken en heb me gespecialiseerd in verhuurhypotheken. Hieronder vertel ik alles over de verhuurhypotheekโ€ฆ

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan in 2023?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *