Het voordeel van een verhuurhypotheek

In dit blogbericht leg ik uit wat het voordeel is van een verhuurhypotheek.
Categorie: Verhuren
Geschreven op: mei 27, 2021
foto-appartement-db-1

Wat is het voordeel van een verhuurhypotheek?

 

In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op de voor- en nadelen van het verhuren van een woning. In dit blogbericht ga ik je meer vertellen over het voordeel van een verhuurhypotheek.

Voor de meeste die een woning kopen om te verhuren is dat alleen mogelijk door een deel van de kosten te financieren met een zogenaamde verhuurhypotheek. Als je door wilt groeien naar meerdere woningen helpt het als je een groot gedeelte financiert met een verhuurhypotheek.

Je hoeft dan namelijk minder eigen geld in te brengen waardoor je meer eigen geld overhoudt voor een volgende investering. Op deze manier kun je ook het rendement op je eigen vermogen verhogen. Ik laat dit zien in een voorbeeld.

Wil jij weten of het verhuren van een woning bij jou past en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.

Rendement beïnvloedbaar door financiering

 

Uitgangspunten

 • De koopsom en MW in verhuurde staat van de woning is € 200.000
 • De kosten koper bedragen € 20.000
 • Het spaargeld bedraagt € 220.000
 • De markthuur van de woning per jaar is € 10.000
 • De rente van een verhuurhypotheek is 3%

Aankoop één woning: de koopsom wordt volledig betaald uit eigen middelen

 • De koopsom van de woning is € 200.000
 • De kosten koper bedragen € 20.000
 • Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is € 220.000
 • De markthuur per jaar is € 10.000

Het rendement op het spaargeld is € 10.000 / € 220.000 = 4,55%

 

Aankoop twee woningen: de koopsom wordt voor de helft met eigen middelen betaald en de andere helft wordt gefinancierd met een verhuurhypotheek

 • De koopsom van 2 woningen is samen € 400.000
 • De kosten koper bedragen € 40.000
 • Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is € 220.000
 • De hoofdsom van de verhuurhypotheek is € 220.000
 • De markthuur per jaar is € 20.000
 • De totale rente (3%) is € 6.600
 • De markthuur minus de rente is € 13.400

Het rendement op het spaargeld is € 13.400 / € 220.000 = 6,09%

Bovenstaande voorbeelden zijn een vereenvoudigde weergave. In de praktijk dien je rekening te houden met extra kosten (zoals onderhoud en risico van leegstand), belasting en andere onvoorziene uitgaven.

 

Hefboomwerking

In bovenstaand voorbeeld zie je dat als je het spaargeld van € 220.000,- verdeeld over twee woningen, je een hoger rendement op je eigen vermogen behaald. Een ander voordeel is dat je door twee woningen te kopen, je het risico kunt spreiden. Stel je hebt een aantal maanden geen huurder dan heb je ook geen huurinkomsten. Je lasten lopen wel gewoon door.

Bezit je twee woningen waarvan er één leeg staat dan heb je nog wel de huurinkomsten van de andere woning. Zo kun je de lasten vanuit je huurinkomsten blijven betalen.

Een ander voordeel van het spreiden van je spaargeld over twee woningen is dat je een hogere huur ontvangt als je beiden verhuurd hebt. Door de huur die je ontvangt van beiden woningen, houd je onder aan de streep meer over.

Normaal vermogensbeheer

Heb je de ambitie om uiteindelijk door te groeien naar meer dan 3 woningen om te verhuren dan word je door de meeste aanbieders van verhuurhypotheken gezien als professioneel vastgoedbelegger. Toch kun je er dan voor zorgen dat je over de huurinkomsten geen belasting hoeft te betalen. Dit noemen we normaal vermogensbeheer, het is belangrijk dat je dan onder andere het beheer uitbesteed aan derden.

Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen een particuliere en professionele belegger leg ik uit in een volgend blogbericht. Heb je vragen over het toepassen van de hefboom en wil je advies over verhuurhypotheken? Neem dan contact met mij op.

 

Laatste blogberichten

Check mijn laatste blogberichten:

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Wat is de puntenhuur van de huurcommissie?

Je hebt een woning die je wilt verhuren. Dan wil je een zo hoog mogelijke huur kunnen vragen. Je wilt niet dat de huurcommissie ervoor zorgt dat je minder huur kunt vragen. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel punten jou huis volgens de puntentelling krijgt. Als je genoeg punten hebt dan valt je woning in de vrije sector en mag je vragen wat je wilt.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en weet precies hoe de puntentelling van de huurcommissie werkt. Hieronder vertel ik je alles over de puntenhuur en, nog belangrijker, hoe jij het maximale aan huur kunt vragen zonder problemen te krijgen met de huurcommissie.

Lees nu alles over de puntenhuur, stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Hoe bereken je een maximale verhuurhypotheek?

Je wilt een woning kopen om te verhuren. Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed uitzoekt hoeveel je kunt lenen. Zo weet je hoeveel eigen geld je in moet leggen. Voordat je begint aan je zoektocht naar een geschikte woning laat dan eerst uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Er zijn een aantal zaken van invloed op de berekening van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Ik ben Roel Wonders, Erkend Hypothecair Planner met meer dan 10 jaar ervaring. Ik ben gespecialiseerd in verhuurhypotheken en kan voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Zo kun jij goed voorbereid beginnen aan je zoektocht naar een geschikte woning voor de verhuur.

Lees nu alles over wat er komt kijken bij het berekenen van de maximale verhuurhypotheek. Stel mij een vraag of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende afspraak. Ik neem dan binnen 1 werkdag contact met je op.

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze – een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Waar kan ik mee helpen?

Heb je na het lezen van de blogpagina vragen over een van de onderwerpen? Stel je vraag en ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.