Nieuwbouw appartementen Den Bosch

Het voordeel van een verhuurhypotheek

Geschreven op: mei 27, 2021
In dit blogbericht leg ik uit wat het voordeel is van een verhuurhypotheek.

Wat is het voordeel van een verhuurhypotheek?

 

In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op de voor- en nadelen van het verhuren van een woning. In dit blogbericht ga ik je meer vertellen over het voordeel van een verhuurhypotheek.

Voor de meeste die een woning kopen om te verhuren is dat alleen mogelijk door een deel van de kosten te financieren met een zogenaamde verhuurhypotheek. Als je door wilt groeien naar meerdere woningen helpt het als je een groot gedeelte financiert met een verhuurhypotheek.

Je hoeft dan namelijk minder eigen geld in te brengen waardoor je meer eigen geld overhoudt voor een volgende investering. Op deze manier kun je ook het rendement op je eigen vermogen verhogen. Ik laat dit zien in een voorbeeld.

Wil jij weten of het verhuren van een woning bij jou past en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.

Rendement beรฏnvloedbaar door financiering

 

Uitgangspunten

 • De koopsom en MW in verhuurde staat van de woning is โ‚ฌ 200.000
 • De kosten koper bedragen โ‚ฌ 20.000
 • Het spaargeld bedraagt โ‚ฌ 220.000
 • De markthuur van de woning per jaar is โ‚ฌ 10.000
 • De rente van een verhuurhypotheek is 3%

Aankoop รฉรฉn woning: de koopsom wordt volledig betaald uit eigen middelen

 • De koopsom van de woning is โ‚ฌ 200.000
 • De kosten koper bedragen โ‚ฌ 20.000
 • Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is โ‚ฌ 220.000
 • De markthuur per jaar is โ‚ฌ 10.000

Het rendement op het spaargeld is โ‚ฌ 10.000 / โ‚ฌ 220.000 = 4,55%

 

Aankoop twee woningen: de koopsom wordt voor de helft met eigen middelen betaald en de andere helft wordt gefinancierd met een verhuurhypotheek

 • De koopsom van 2 woningen is samen โ‚ฌ 400.000
 • De kosten koper bedragen โ‚ฌ 40.000
 • Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is โ‚ฌ 220.000
 • De hoofdsom van de verhuurhypotheek is โ‚ฌ 220.000
 • De markthuur per jaar is โ‚ฌ 20.000
 • De totale rente (3%) is โ‚ฌ 6.600
 • De markthuur minus de rente is โ‚ฌ 13.400

Het rendement op het spaargeld is โ‚ฌ 13.400 / โ‚ฌ 220.000 = 6,09%

Bovenstaande voorbeelden zijn een vereenvoudigde weergave. In de praktijk dien je rekening te houden met extra kosten (zoals onderhoud en risico van leegstand), belasting en andere onvoorziene uitgaven.

 

Hefboomwerking

In bovenstaand voorbeeld zie je dat als je het spaargeld van โ‚ฌ 220.000,- verdeeld over twee woningen, je een hoger rendement op je eigen vermogen behaald. Een ander voordeel is dat je door twee woningen te kopen, je het risico kunt spreiden. Stel je hebt een aantal maanden geen huurder dan heb je ook geen huurinkomsten. Je lasten lopen wel gewoon door.

Bezit je twee woningen waarvan er รฉรฉn leeg staat dan heb je nog wel de huurinkomsten van de andere woning. Zo kun je de lasten vanuit je huurinkomsten blijven betalen.

Een ander voordeel van het spreiden van je spaargeld over twee woningen is dat je een hogere huur ontvangt als je beiden verhuurd hebt. Door de huur die je ontvangt van beiden woningen, houd je onder aan de streep meer over.

Normaal vermogensbeheer

Heb je de ambitie om uiteindelijk door te groeien naar meer dan 3 woningen om te verhuren dan word je door de meeste aanbieders van verhuurhypotheken gezien als professioneel vastgoedbelegger. Toch kun je er dan voor zorgen dat je over de huurinkomsten geen belasting hoeft te betalen. Dit noemen we normaal vermogensbeheer, het is belangrijk dat je dan onder andere het beheer uitbesteed aan derden.

Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen een particuliere en professionele belegger leg ik uit in een volgend blogbericht. Heb je vragen over het toepassen van de hefboom en wil je advies over verhuurhypotheken? Neem dan contact met mij op.

 

Laatste blogberichten

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel overbieden op een huis in 2024?

Door de krapte op de woningmarkt is de vraag naar woningen nog steeds veel groter dan het aanbod. In 2024 wordt daarom weer overboden, maar wat houdt dat precies in en hoeveel kun jij het beste overbieden?

Ik ben niet alleen erkend hypothecair planner, maar ook gecertificeerd aankoop- en verkoopbegeleider. Ik weet dus alles van hypotheken, maar help mensen ook bij het kopen van een huis. Ik kan dus helpen bij het (verantwoord) overbieden op een woning.

Hieronder vertel ik alles over overbieden:

Van de strategie van makelaars om in te spelen op overbieden tot de risico’s van overbieden. Ik vertel waar je het geld vandaan kunt halen om over te bieden en leg uit op welke manieren jij jouw budget om over te bieden kunt bepalen.

Ook bespreek ik Bieden met Zekerheid, waarmee (veel) overbieden misschien niet nodig is.

Je kunt ook meteen een gratis gesprek met me inplannen, zodat we samen een goede biedstrategie kunnen bepalen…

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Studieschuld verzwijgen bij hypotheek

Je hebt een studieschuld opgebouwd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en komt er nu achter dat deze schuld invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je kunt dankzij deze studieschuld dus minder lenen.

Je wil toch graag een maximale hypotheek krijgen en denkt erover na om deze studieschuld te verzwijgen.

Ik ben Roel Wonders en ik weet alles van hypotheken. Hieronder vertel ik alles over het verzwijgen van een studieschuld.

Ik vertel waarom een studieschuld de maximale hypotheek verlaagt en of het verplicht is om de studieschuld op te geven. Ik geef ook aan wat de gevolgen van het verzwijgen van een studieschuld is en ik deel een aantal betere oplossingen.

Je kunt ook meteen een gratis persoonlijk gesprek met me inplannen om over een hypotheek met studieschuld te praten.

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Roel Wonders opgenomen in overzicht van beste adviseurs van Nederland

Advieskeuze is een onafhankelijke website die in 2011 is opgericht. Op deze website kunnen mensen hun financieel dienstverlener beoordelen door middel van reviews. Op advieskeuze staan bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs, hypotheekadviseurs en makelaars.

Vanaf 2022 maakt deze review website een โ€˜โ€™Advieskeuze Topselectieโ€™โ€™. In deze selectie zijn de beste adviseurs van Nederland opgenomen.

Roel Wonders is opgenomen in deze ranklijst van beste adviseurs in Nederland.

Roel in de Advieskeuze Topselectie 2023

Bij het samenstellen van de topselectie zijn โ€˜โ€™alle actieve financieel advieskosten in Nederland door strenge filters van Advieskeuze gegaanโ€™โ€™. Daarbij is gekeken naar de reviews, de online presentatie van het bedrijf en de zichtbaarheid van medewerkers.

Roel Wonders is heeft deze strenge filters doorstaan en is opgenomen in de Topselectie van 2023 van Advieskeuze.

Award winnaar advieskeuze topselectie 2023

Wat anderen over mij vertellen

Klanten hebben mijn dienstverlening beoordeeld op Advieskeuze โ€“ een onafhankelijk platform dat consumenten helpt bij het kiezen van een goede en betrouwbare adviseur.

Hypotheekrentes vergelijken?

Wat is de hypotheekrente op dit moment? Welke geldverstrekker biedt de laagste rente aan?

Vergelijk nu alle rentes en ontdek wie de goedkoopste aanbieder is:

Waar kan ik mee helpen?

Stel een vraag en ik reageer binnen 1 werkdag.

14 + 14 =

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *