Wat is het voordeel van een verhuurhypotheek?
In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op de voor- en nadelen van het verhuren van een woning. In dit blogbericht ga ik je meer vertellen over het voordeel van een verhuurhypotheek.
Voor de meeste die een woning kopen om te verhuren is dat alleen mogelijk door een deel van de kosten te financieren met een zogenaamde verhuurhypotheek. Als je door wilt groeien naar meerdere woningen helpt het als je een groot gedeelte financiert met een verhuurhypotheek.
Je hoeft dan namelijk minder eigen geld in te brengen waardoor je meer eigen geld overhoudt voor een volgende investering. Op deze manier kun je ook het rendement op je eigen vermogen verhogen. Ik laat dit zien in een voorbeeld.
Wil jij weten of het verhuren van een woning bij jou past en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.
Rendement beรฏnvloedbaar door financiering
Uitgangspunten
- De koopsom en MW in verhuurde staat van de woning is โฌ 200.000
- De kosten koper bedragen โฌ 20.000
- Het spaargeld bedraagt โฌ 220.000
- De markthuur van de woning per jaar is โฌ 10.000
- De rente van een verhuurhypotheek is 3%
Aankoop รฉรฉn woning: de koopsom wordt volledig betaald uit eigen middelen
- De koopsom van de woning is โฌ 200.000
- De kosten koper bedragen โฌ 20.000
- Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is โฌ 220.000
- De markthuur per jaar is โฌ 10.000
Het rendement op het spaargeld is โฌ 10.000 / โฌ 220.000 = 4,55%
Aankoop twee woningen: de koopsom wordt voor de helft met eigen middelen betaald en de andere helft wordt gefinancierd met een verhuurhypotheek
- De koopsom van 2 woningen is samen โฌ 400.000
- De kosten koper bedragen โฌ 40.000
- Het spaargeld beschikbaar voor de aankoop is โฌ 220.000
- De hoofdsom van de verhuurhypotheek is โฌ 220.000
- De markthuur per jaar is โฌ 20.000
- De totale rente (3%) is โฌ 6.600
- De markthuur minus de rente is โฌ 13.400
Het rendement op het spaargeld is โฌ 13.400 / โฌ 220.000 = 6,09%
Bovenstaande voorbeelden zijn een vereenvoudigde weergave. In de praktijk dien je rekening te houden met extra kosten (zoals onderhoud en risico van leegstand), belasting en andere onvoorziene uitgaven.
Hefboomwerking
In bovenstaand voorbeeld zie je dat als je het spaargeld van โฌ 220.000,- verdeeld over twee woningen, je een hoger rendement op je eigen vermogen behaald. Een ander voordeel is dat je door twee woningen te kopen, je het risico kunt spreiden. Stel je hebt een aantal maanden geen huurder dan heb je ook geen huurinkomsten. Je lasten lopen wel gewoon door.
Bezit je twee woningen waarvan er รฉรฉn leeg staat dan heb je nog wel de huurinkomsten van de andere woning. Zo kun je de lasten vanuit je huurinkomsten blijven betalen.
Een ander voordeel van het spreiden van je spaargeld over twee woningen is dat je een hogere huur ontvangt als je beiden verhuurd hebt. Door de huur die je ontvangt van beiden woningen, houd je onder aan de streep meer over.
Normaal vermogensbeheer
Heb je de ambitie om uiteindelijk door te groeien naar meer dan 3 woningen om te verhuren dan word je door de meeste aanbieders van verhuurhypotheken gezien als professioneel vastgoedbelegger. Toch kun je er dan voor zorgen dat je over de huurinkomsten geen belasting hoeft te betalen. Dit noemen we normaal vermogensbeheer, het is belangrijk dat je dan onder andere het beheer uitbesteed aan derden.
Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen een particuliere en professionele belegger leg ik uit in een volgend blogbericht. Heb je vragen over het toepassen van de hefboom en wil je advies over verhuurhypotheken? Neem dan contact met mij op.
0 reacties